Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 


 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κατά την 1η/2021 συνεδρίασή του που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, έλαβε ΟΜΟΦΩΝΩΣ το κάτωθι ψήφισμα:

 «Είναι γνωστή σε όλους μας η προχειρότητα και η επιπολαιότητα με την οποία η ελληνική πολιτεία οικοδομεί και γκρεμίζει το ακαδημαϊκό περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας, υπακούοντας όχι μόνο στους σχεδιασμούς που η ίδια δρομολογεί, αλλά και στα συμφέροντα του ακαδημαϊκού λόμπυ των Πατρών, το οποίο χρόνια τώρα επιχειρεί να μετατρέψει την περιοχή μας σε παρένθετη μητέρα της ανάπτυξής του.

Από το 1970 μέχρι και σήμερα το Ακαδημαϊκό Περιβάλλον στο νόμο της Αιτωλοακαρνανίας και στις τρεις μεγάλες πόλεις του νομού Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο ζει, θα έλεγε κανείς ισχυρές και ασυντόνιστες υπαρξιακές μεταβολές, οι οποίες αλλάζουν τον ακαδημαϊκό χάρτη της περιοχής κατά τα συμφέροντα ενός ακαδημαϊκού και όχι μόνο λόμπυ, με επιπόλαιο και καταχρηστικό τρόπο.

 Και το ΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας και οι Πανεπιστημιακές σήμερα σχολές του Πανεπιστημίου των Πατρών, που λειτουργούν στις παραπάνω πόλεις του νομού ιδρύθηκαν, καταργήθηκαν ή και μεταλλάχτηκαν με γονατογραφήματα.

 Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας άλλη μία τέτοια μεθόδευση με την μορφή της  εισήγησης μιας Επιτροπής προς τη Σύγκλητο  του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, εφόσον εγκριθεί θα κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας προς θεσμοθέτηση των πορισμάτων της.

 Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να σεβαστεί τους νόμους του κράτους που ήδη έχουν ψηφιστεί και να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των σχολών και των τμημάτων, τα οποία το ίδιο ίδρυσε στο Νομό της Αιτωλοακαρνανίας.

 Δεν δεχόμαστε καμία κατάργηση και καμία μεταφορά Πανεπιστημιακού Τμήματος από το Αγρίνιο.

 Ζητάμε την άμεση επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους του Τμήματος, καθώς επίσης τη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και την μη ενσωμάτωσή του σε άλλο τμήμα της Γεωπονίας.

 Την αξιοποίηση στο έπακρο όλης της έκτασης και των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι με την εγκατάσταση εκεί της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και την ταυτόχρονη ανάπτυξη των τμημάτων της στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο καθώς και την ίδρυση του ερευνητικού κέντρου που επανειλημμένως έχει εξαγγελθεί. 

 Την ενίσχυση όλων των Σχολών και των τμημάτων του νομού σε εξοπλισμό και διδακτικό προσωπικό για την ακαδημαϊκή επάρκεια και βιωσιμότητά τους και διεκδικούμε την οικονομική τους αυτάρκεια.

 Επίσης, ζητάμε τη κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, μέχρι να αποφασισθεί η συνολική αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Τέλος, επειδή έχει πλέον καταστεί ολοφάνερο ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών σταθερά και διαχρονικά επιδιώκει την συγκέντρωση όλων των τμημάτων στην πόλη της Πάτρας, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επανίδρυση του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.»