Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Σπ. Λιβανός: Καθιστούμε την ελληνική γεωργία μοχλό ανάπτυξης και να φέρνουμε την ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο Ø Παρέμβαση στο 3ο Συνέδριο «Άλμα Ανάπτυξης» στη Ναύπακτο

 

Στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στις προκλήσεις που προβάλλουν  για την αγροδιατροφική οικονομία μέσα από τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική της ΚΑΠ και της «Πράσινης Συμφωνίας» αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής του Νομού, κ. Σπήλιος Λιβανός, σε ομιλία του στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο με τίτλο «Άλμα Ανάπτυξης» στη Ναύπακτο.

Ο κ. Λιβανός με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και τα 450 χρόνια από τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, κάλεσε τους συμπατριώτες του και γενικότερα τους Έλληνες «να δούμε το μέλλον μέσα από μια νέα οπτική, αφού η πρωτόγνωρη πανδημία μάς έκανε να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας».  Και ζήτησε από όλους να ενώσουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αλλά και τις προκλήσεις του αύριο.

Ο ΥΠΑΑΤ σημείωσε ότι η πανδημία σε συνδυασμό με τα συνεχώς εντεινόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί το σημείο ισορροπίας μεταξύ της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης, από την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού  και την αλλαγή των καταναλωτικών και διατροφικών προτύπων, και τη χρήση των εξ ορισμού φυσικών πόρων, όπως το νερό και η γη μας. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη γεωργική παραγωγή από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και ταυτόχρονα, πρέπει να  διασφαλίσουμε, όχι μόνο την επισιτιστική επάρκεια, αλλά και την επισιτιστική ασφάλεια», επισήμανε. 

Η ΕΕ αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής έχει θέσει, όπως είπε, την Πράσινη Συμφωνία ως βασική αναπτυξιακή της πολιτική, ενώ παράλληλα η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα επικεντρώνονται στην επίτευξη βιώσιμων συστημάτων τροφίμων.

Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε το ρόλο της νέας ΚΑΠ καταλυτικό για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας την επόμενη δεκαετία.  Θύμισε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει πάνω από 19,5 δισ. € για την περίοδο 2021-2027, ποσό πολύ σημαντικό, που με ορθή και χρηστή διαχείριση, μπορεί να διαμορφώσει ένα ευοίωνο μέλλον στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.

Αναφερόμενος στις Συνδιασκέψεις για την ΚΑΠ και τη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε χθες από τη Λάρισα, είπε ότι θα γίνουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με στόχο να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και να συνδιαμορφώσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον για όλους. Τους παραγωγούς, τους καταναλωτές, το περιβάλλον, την οικονομία, τον τόπο μας συνολικότερα.

Ο κ. Λιβανός υπενθύμισε ότι εκτός από την ΚΑΠ υπάρχει ένα ακόμα αναπτυξιακό εργαλείο για την ελληνική αγροτική οικονομία, αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει πάνω από 2 δις ευρώ στον πρωτογενή τομέα.

«Μπροστά μας έχουμε μία μοναδική ευκαιρία για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της αγροδιατροφής. Για  να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία μοχλό ανάπτυξης και, ταυτόχρονα, να φέρουμε την ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο.  Για μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η αγροτική και η περιφερειακή ανάπτυξη είναι συνυφασμένες και αλληλένδετες. Εξάλλου, από τη διαχειριστική ικανότητα των Περιφερειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η επιτυχής αξιοποίησή τους», τόνισε ο κ. Λιβανός.

Και εμείς, εδώ, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, έχουμε την τύχη να έχουμε έναν ικανό μπροστάρη, τον Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες  και όλο το στελεχικό δυναμικό της Περιφέρειας αντιλαμβάνονται  πλήρως  την κρισιμότητα της συγκυρίας και προβαίνουν έγκαιρα στις αναγκαίες δράσεις. Σε αυτή  την προσπάθεια συμβάλλουμε όλοι, ο καθένας από το μετερίζι του.



Αναφερόμενος στα έργα του ΥΠΑΑΤ στην Αιτωλοακαρνανία τόνισε ότι ο ίδιος έχει πλήρη επίγνωση του χρέους του απέναντι στο νομό του ο οποίος εκτός του ότι είναι ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, έχει και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. «Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι μπορώ για να αποκτήσει η Αιτωλοακαρνανία τη δύναμη που χρειάζεται για να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Δεν εννοώ φυσικά να ευνοηθεί. Αλλά να αξιοποιήσει επιτέλους τις τεράστιες δυνατότητές της. Γιατί η Αιτωλοακαρνανία μας, ο μεγαλύτερος  νομός της χώρας,  διαθέτει όλα τα  χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν πρωτοπόρο στην ανάπτυξη της Ελλάδας.  Με τα εύφορα εδάφη της, τα μοναδικά  προϊόντα της γης της, τον υδάτινο πλούτο της, τα ανεκτίμητης αξίας ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της. Και πάνω από όλα, με τους ξεχωριστούς ανθρώπους της».

Ο κ. Λιβανός θύμισε ότι ήδη, το ΥΠΑΑΤ παραχώρησε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το κτήμα Πόλντερ, έκτασης  1.300 στρεμμάτων,  για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πράσινου ενεργειακού πάρκου στη χώρα. Επιπλέον, επετεύχθη η ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό 21.450.000 ευρώ.

«Και συνεχίζουμε.  Όλοι μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για το καλό του τόπου μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε άμεσα συνθήκες ανάπτυξης και προόδου για τον νομό μας, την επόμενη μέρα της  πανδημίας», σημείωσε ο κ. Λιβανός, τονίζοντας ότι η Ναυπακτία μπορεί να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο εναλλακτικού τουρισμού. «Τώρα είναι η ευκαιρία να το κάνουμε πράξη κι εγώ από τη θέση που βρίσκομαι θα εργαστώ προς αυτήν την κατεύθυνση».

Πανδημία: Η μάχη δεν έχει τελειώσει

Αναφερόμενος στην πανδημία ο κ. Λιβανός τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε:

«Δεν έχει τελειώσει η μάχη. Το όπλο μας είναι ο εμβολιασμός. Όπως λένε οι επιστήμονες, όποιος εμβολιάζεται σώζεται. Αν κάποιες χώρες προχωρήσουν και κάποιες μείνουν κλειστές, τότε αυτές οι χώρες που θα μείνουν εφέτος κλειστές θα μείνουν δεκαετίες πίσω».