Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Ν. Φαρμάκης από τη Ναύπακτο: «Ζήτημα ανάπτυξης για όλη τη Δυτική Ελλάδα η άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων»

  

Στις αναπτυξιακές προοπτικές στις οποίες επικεντρώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να επιτευχθεί η ανάπτυξη της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας εστίασε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας σήμερα, Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, στη Ναύπακτο,  στο «Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας» που διοργανώνουν η «Συνείδηση Α.Ε» και η «Αγρίνιο 365» με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την σημασία άρσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης για τις περιοχές και τους πολίτες που έμειναν πιο πίσω, αλλά ζήτημα ανάπτυξης για όλη τη Δυτική Ελλάδα».

Αναφερόμενος στα έργα και τις δράσεις της Περιφέρειας στην Αιτωλοακαρνανία, μεταξύ άλλων μίλησε για τον υπερτριπλασιασμό των πόρων του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Αγρινίου που περιλαμβάνει πλέον έργα άνω των 70 εκατ. ευρώ, αλλά και  στα έργα ύψους 18 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου. Επίσης,  μίλησε για  τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, όπως τα σχολεία στη Ναύπακτο και στον Αστακό, αλλά και δημοτικά κτίρια στη Βόνιτσα, στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και αλλού, συνολικού προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ, τα οποία αλλάζουν τα δημόσια κτίρια.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και συντήρησης των δημόσιων υποδομών, όπως τα δίκτυα ύδρευσης ύψους 11 εκατ. ευρώ ή το οδικό  δίκτυο για το οποίο διατίθενται πάνω από 7 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά ο Περιφερειάρχης έκανε στα έργα πολιτισμού και συγκεκριμένα  στην αποκατάσταση των αρχαιών θεάτρων Στράτου, Οινιάδων και Πλευρώνας, αλλά και στη στήριξη κοινωνικών δομών, όπως τη νέα πτέρυγα στο Σελίβειο Γηροκομείο, τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης του συλλόγου Αλκυόνη και το νέο οικοτροφείο του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα».

«Είμαστε εδώ για την κοινωνία, για τον απλό πολίτη σε κάθε πόλη και χωριό της Αιτωλοακαρνανίας και αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ. Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε ώστε κάθε πολίτης αυτού του τόπου να έχει ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, επεσήμανε ότι ιδιαίτερα η πρωτογενής παραγωγή, αποτελεί έναν κλάδο έντασης, αλλά και πολύ ισχυρής προοπτικής για την Αιτωλοακαρνανία και  πρόσθεσε:  «Αυτή τη στιγμή στην Αιτωλοακαρνανία επιτρέψτε μου να πω ότι συντελείται μία μεγάλη αλλαγή που σύντομα θα είναι ορατή σε όλους.  Ολοένα και περισσότερες επενδύσεις, ολοένα και περισσότερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες αρχίζουν να αναπτύσσονται. Και αυτό αποτυπώνεται τόσο στα στοιχεία των εντάξεων του Αναπτυξιακού Νόμου όσο και στις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα. Ως παράδειγμα και μόνο αναφέρω ότι έχουμε εντάξεις ύψους 9 εκατ. ευρώ για την Ενίσχυση των Δημιουργικών Επιχειρήσεων αλλά και πάνω από 20 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα Επιχειρηματικής Εκκίνησης».

Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται ένας πλήρης «χάρτης» της τοπικής επιχειρηματικότητας, ο οποίος θα αποτυπώνει δυνάμεις και αδυναμίες, ενώ παράλληλα, ολοκληρώνεται τη μελέτη για τα επιχειρηματικά πάρκα ώστε οι υφιστάμενες μονάδες να ξέρουν που και πως μπορούν να αναπτυχθούν, αλλά και νέες επενδύσεις να μπορούν να εγκατασταθούν. «Οι εποχές που οι επενδύσεις γίνονταν κατόπιν υποδείξεων, πέρασαν. Και δεν τις θέλουμε πίσω. Αντίθετα, θέλουμε πραγματικά στοιχεία που να πείθουν οποιονδήποτε για ποιους λόγους αξίζει και μπορεί να επενδύσει στον τόπο μας» παρατήρησε ο κ. Φαρμάκης.

Αναφερόμενος σε ζητήματα ενέργειας ο Περιφερειάρχης  ανέφερε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να ενταχθεί η Αιτωλοακαρνανία στα σύγχρονα ενεργειακά δίκτυα, όπως είναι το φυσικό αέριο, ενώ μίλησε και για την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου που αφορά  επτά ενεργειακές κοινότητες και το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που η Περιφέρεια μαζί με 40 φορείς σχεδιάζουν να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει σε κτήμα στην περιοχή της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης εστίασε στην ανάγκη να αφήσουμε πίσω τις νοοτροπίες που κράτησαν πίσω την περιοχή και στην αλλαγή ταχυτήτων στα έργα και τις δράσεις.

 «Η εποχή που ξημερώνει απαιτεί τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση όλων μας και τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση μεταξύ των κέντρων λήψης αποφάσεων και των τοπικών κοινωνιών. Η Αιτωλοακαρνανία ήταν κάποτε ένας δυναμικός και πλούσιος τόπος. Ένας τόπος έργων και ευεργετών, αλλά κυρίως ένας τόπος προκοπής στον οποίο στέριωναν τα όνειρά τους οι οικογένειες. Αυτή η Αιτωλοακαρνανία δεν είναι απλά μία ανάμνηση. Είναι το αύριο που αξίζει στους πολίτες αυτού του τόπου και μας περιμένει…» τόνισε χαρακτηριστικά.