Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Με την θεατρική παράσταση «Κωστής Παλαμάς – Οι μούσες που αγάπησα» ανοίγει η αυλαία για το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας

Με την θεατρική παράσταση του Γρηγόρη Βαλτινού,  «Κωστής Παλαμάς-Οι μούσες που αγάπησα», ανοίγει η αυλαία για το Πολιτιστικό Πρόγραμμα που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, το φετινό καλοκαίρι και φθινόπωρο. 

Ο Γρηγόρης Βαλτινός ενσαρκώνει τον μεγάλο ποιητή στη θεατρική παράσταση,  την οποία και σκηνοθετεί. Ανεβαίνει στο Μεσολόγγι, την πόλη που μεγάλωσε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής και θα φιλοξενηθεί στον  αύλειο χώρο του Μουσείου Τρικούπη,  την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 και ώρα 9.30 το βράδυ. 

Στην παράσταση συμμετέχουν επτά γυναίκες ηθοποιοί: Αγγελική Πέτκου , Ευγενία Λιάκου και μουσικοί: Έλενα Λεώνη, Ιώ Κυριακίδου, Αριέτα Σαϊτά, Στέλλα Τέμπρελη, Βικτώρια Κυριακίδου, οι οποίες ενσαρκώνουν τη γυναίκα «Μούσα», που, χαρίζοντας την έμπνευση στον ποιητή,  του συμπαραστάθηκε στον διαρκή αγώνα του με τη φθορά, τον μαρασμό και τον θάνατο.

Το κείμενο και η μουσική της  παράστασης βασίζονται στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου και την ομώνυμη μουσική ανθολογία ερωτικής ποίησης του Κωστή Παλαμά από τον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου, αποτυπωμένης σε μουσικό cd, με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Βαλτινό και την  Έλενα Λεώνη. Το βιβλίο και το cd με τον τίτλο «Κωστής Παλαμάς-οι μούσες που αγάπησα» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις  Ηδύφωνο , που θα διανέμονται και στη παράσταση. Η παράσταση είναι υπό την αιγίδα του «Ιδρύματος Κωστή Παλαμά».

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ωστόσο λόγω της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα πρέπει να έχει προηγηθεί τηλεφωνική κράτηση θέσεων  κατά το διήμερο  15  και  16 Ιουνίου 2021   στο τηλέφωνο 26310 22081, από τις 10.00 έως τις 12.00 το μεσημέρι.

 «Ο Πολιτισμός αποτελεί για την  ΠΔΕ ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο Ανάπτυξης, το οποίο αν αξιοποιηθεί με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Η συνεκτική σχέση ανάμεσα στην έννοια ‘Παιδεία’ και στην έννοια ‘Πολιτισμός’ διαπνέει τις πλείστες από τις επιδιώξεις  μας και  αναπτύσσεται μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις. Η αισθητική καλλιέργεια  καθώς οδηγεί  τον άνθρωπο στην ηθική και πνευματική άνοδο  είναι αναγκαίο να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση  στη στήριξη, προβολή και προώθηση της πολιτιστικής παραγωγής, αφού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Πολιτισμού μας» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης.