Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου τίμησε τους Ιταλούς Φιλέλληνες

 

 Παρουσία της Ιταλίδας Πρέσβεως κ. Patrizia Falcinelli και πολλών ακόμη εκλεκτών προσκεκλημένων το Μεσολόγγι τίμησε χτες το βράδυ τους Ιταλούς Φιλέλληνες που έπεσαν ή πολέμησαν στα χώματά του.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και παραβρέθηκαν εκατοντάδες κόσμου οι οποίοι έγιναν κοινωνοί των άρρηκτών δεσμών που συνδέουν την Ιερή μας Πόλη με μια χώρα που «προσέφερε» πάρα πολλούς αγωνιστές της στις Πολιορκίες και την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Αυτοί οι άρρηκτοι δεσμοί αναλύθηκαν από τον Δήμαρχο Κώστα Λύρο στην ομιλία του κάνοντας αρχή από τους 137 Ιταλούς Φιλέλληνες που είχαν συμμετοχή στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων και των Μεσολογγιτών.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία της Πρέσβειρας κα Patrizia Falcinelli που συγκίνησε και χειροκροτήθηκε θερμά. Αφού έγινε αναλυτική αναφορά στην παρουσία των Ιταλών Φιλελλήνων κατά την Επανάσταση η Πρέσβης έκανε λόγο και στις σημερινές σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες μπορούν να επεκταθούν έτι περαιτέρω.

Μετά τις ομιλίες ήρθε η ώρα της μουσικής και των χορών του Ιταλικού Νότου. Το γνωστό συγκρότημα Encardia κέρδισε το χειροκρότημα των παραβρισκόμενων με τις εξαιρετικές φωνές, τις μελωδίες της Μεσογείου και τους χορευτές του. Στο τέλος παίζοντας την φημισμένη «Ταραντέλα» ξεσήκωσε τον κόσμο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Κώστα Λύρο να παραδίδει στην Πρέσβη ένα όμορφο, χειροποίητο δώρο με φιγούρες οι οποίες φορούσαν τις παραδοσιακές Μεσολογγίτικες στολές, ένα δώρο μεγάλης συναισθηματικής αξίας, όπως τόνισε.