Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Τα «Ελληνικά Χρονικά», η εφημερίδα του ένδοξου αγώνα τιμήθηκε από την Βυρωνική

 

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πήρε σήμερα την σκυτάλη για την δεύτερη ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων στα πλαίσια των Εορτών Εξόδου 2022.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα του Αγώνα, τα «Ελληνικά Χρονικά» τα οποία με ψυχή τον Ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ κρατούσαν ψηλά την σημαία της αντίστασης και τροφοδοτούσαν με ενημέρωση όχι μόνο την αγωνιζόμενη Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο.

Μετά τον πρόλογο της προέδρου της Β.Ε.Μ. Ροδάνθης Φλώρου ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου Κώστας Λύρος έκανε σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας την μεγάλη χαρά και την ικανοποίησή του γι’ αυτή την καλά οργανωμένη εκδήλωση. «Οφείλω να πω πως η Βυρωνική Εταιρεία διαχρονικά με τις πρωτοβουλίες της και τις δράσεις της κοσμεί και αναδεικνύει την ιστορική και πολιτιστική ζωή της πόλης μας. Για το λόγο αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις άοκνες και συνάμα αποτελεσματικές προσπάθειες της πρόεδρου και των μελών της», υποστήριξε ο Κώστας Λύρος και τόνισε ότι μέσα από τον χώρο που φιλοξένησε την εκδήλωση δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε γεγονότα και να μυηθούμε σε ιδέες της Ελληνικής Επανάστασης και πρώτα από όλα για τον Φιλελληνισμό.

Ακολούθησε ομιλία για το ρόλο που έπαιξαν τα «Ελληνικά Χρονικά» όσο κυκλοφορούσαν, μια προσφορά που αναλύθηκε με επιδεξιότητα από την ιστορικό Δήμητρα Κουκίου. Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο με τον Τηλέμαχο Τσαρδάκα να αναγιγνώσκει αποσπάσματα από το Ημερολόγιο της Πολιορκίας του Μεσολογγίου 1825 – 1826» του Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ τα οποία «ντύθηκαν» εξαιρετικά στο πιάνο από τον συνθέτη Διονύση Μπάστα.