Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Η Γ! Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Μεσολογγίου στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως



Πνύκα, Ναός Απτέρου Νίκης, Παρθενώνας, Ερέχθειον, Ηρώδειο.  Με την Γ! Λυκείου επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως παραμονές Χριστουγέννων την Πέμπτη 22/12/2022.  Η εμπειρία των μαθητών μας μοναδική και συγκινητική, αφού μέσα από την ξενάγηση μας αναδύθηκε γλαφυρά το αρχαίο μας παρελθόν μέσα από την πρωτοπορία τη γλυπτική του Φειδία ,του Καλλικράτη, του Ικτίνου και της ομάδας τους που δημιούργησαν αυτόν τον μοναδικό ναό- στον οποίον υποκλίνονται οι αιώνες- χωρίς καμία ΕΥΘΕΙΑ!!!

Ναό περίπτερο- ορατό από όλες τις πλευρές- του οποίου οι κίονες 17 στις μακρές πλευρές και 8 στις πιο στενές Δωρικού ρυθμού, οι οποίοι σε συγκεκριμένο ύψος συγκλίνουν!  αν   προεκταθούν.

Τα λόγια φτωχά και ελλειπτικά για αυτόν το χώρο που κάθε πέτρα και κάθε Καρυάτιδα(είδος κίονα, Καρυές Λακωνίας) “ μιλούν” για όσα είδαν, βλέπουν και τα βλέπουν.

Τα παιδιά μας απόλυτα προσηλωμένα στον σκοπό της επίσκεψής μας, να ρωτούν, να απορούν, να θαυμάζουν με το ήθος και τη φρεσκάδα της εφηβείας τους. Μέσα σε όλα μάθαμε και πώς και από πού πήρε το όνομά του το γνωστό παιχνίδι ΛΕΓΚΟ, από το Ναό της Απτέρου Νίκης! 

Κλείσαμε με την μαγεία του Ηρωδείου του αφιερωμένου στη γυναίκα- Ανία Ασπασία Ρηγίλλη- του Ρωμαίου Ηρώδη Αττικού στη νοτιοδυτική πλευρά της Ακροπόλεως τον 2ο μ.Χ. αιώνα.

Τέλος, από τα Αναφιώτικα παρέα με τα παιδιά μας κατεβήκαμε στο κέντρο της χριστουγεννιάτικα στολισμένης Αθήνας.


Οι συνοδοί

Κων. Πατσαούρας

Δημ. Μπουρδούνης

Δημ. Στουρνάρα