Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Ανακοίνωση του συνδυασμού "Συμμαχία για το μέλλον"

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των νόμων Θεοδωρικάκου, του καλοκαιριού του 2019, που άλλαζαν τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των ΟΤΑ υπέρ της πλειοψηφίας και ταυτόχρονα μεταβίβαζαν σοβαρές αρμοδιότητες, που παραδοσιακά ασκούσαν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, σ ’αυτές τις επιτροπές, δημοσιεύτηκε στις 2.12.2022. 

Δικαιώθηκαν πολιτικά και νομικά πλήρως οι ενστάσεις που είχαμε εκφράσει αφού, το ΣτΕ με σαφή τρόπο θεωρεί υπεύθυνη τη νομοθέτηση της κυβέρνησης, που χωρίς κανένα λόγο «δημοσίου συμφέροντος» προέβη σε αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές ενέργειες που παραβίαζαν εκ των υστέρων κατάφωρα, την εκφρασθείσα βούληση των ψηφοφόρων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019. 

Η επίσημη ανακοίνωση - περίληψη απόφασης του ΣτΕ (και όχι δημοσιεύματα όπως ισχυρίζεται ο κ. Βορίδης) δημιουργεί ένα νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση και είναι άμεσα εκτελεστή. 

Ως εκ τούτου :

1. Ζητούμε την άμεση ανασύνθεση των επιτροπών, αφού οι ρυθμίσεις του Θεοδωρικάκου κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

2. Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι συνεδριάσεις των σημερινών επιτροπών από δω και στο εξής, είναι στον «αέρα» και οι αποφάσεις τους μπορούν να ακυρωθούν με βάση την απόφαση του ΣτΕ. 

Κατά συνέπεια, εμείς με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο και τη συνταγματική τάξη, καλούμε την δημοτική αρχή  του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου να εναρμονίσει άμεσα τις ενέργειές της με την απόφαση του ΣτΕ και να παραπέμπει  τα θέματα των οικονομικών επιτροπών στα Δημοτικό  Συμβούλιο, εν αναμονή των ρυθμίσεων του ΥΠΕΣ, που μόνο με την επαναφορά των διατάξεων του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι μπορεί να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα. 

Μέχρι τότε, οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα μέλη μας που έχουν ορισθεί στις επιτροπές, δεν θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής  Ποιότητας Ζωής. 


Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»

Μεσολόγγι 9/12/2022