Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Ανάγκη για παρέμβαση στο Δασάκι ώστε να αποκτήσει ζωή


Η άτυπη ομάδα πολιτών Saltsinistas στα πλαίσια των δράσεων για ενεργοποίηση δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, κατέθεσε το παρακάτω αίτημα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που αφορά την αναβάθμιση του δάσους του λιμανιού της πόλης μας.

Συγκεκριμένα:
«Κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων είναι φανερό πως η επισκεψιμότητα στο λιμάνι του Μεσολογγίου έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της λειτουργίας νέων καφετεριών, εστιατορίων και αναψυκτήριων. Η αύξηση αυτή, ωστόσο, δεν έχει επιφέρει τις αναμενόμενες θετικές αλλαγές και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο του λιμανιού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δασάκι που βρίσκεται πίσω από το θεατράκι και πολύ κοντά στα μαγαζιά. Το δασάκι έχει παραμεληθεί και ερειπωθεί με αποτέλεσμα ελάχιστοι πολίτες να το επισκέπτονται. Πρόκειται για έναν δημόσιο χώρο ύψιστης σημασίας, σε ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο σημείο της πόλης δίπλα από την λιμνοθάλασσα, κάτω από την σκίαση των δέντρων και με θεά το λιμάνι και την μαρίνα. Η αξιοποίηση και αναβάθμιση του συγκεκριμένου σημείου μπορεί να μετατρέψει το δασάκι σε έναν ζωντανό, φιλόξενο και ελκυστικό δημόσιο χώρο που θα αποτελέσει πόλο έλξης και σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων.

Έπειτα από επισκέψεις στο σημείο σημειώσαμε κάποιες προτεινόμενες παρεμβάσεις:

1. Φωτισμός: επισκευή φωτιστικών και αλλαγή λαμπών (ο ελλιπής φωτισμός σήμερα καθιστά δύσκολο το πέρασμα τις βραδινές κυρίως ώρες)
2. Απαγόρευση παρκαρίσματος αυτοκινήτων μέσα στο δασάκι
3. Κιόσκι: συντήρηση και βάψιμο υπάρχοντος
4. Παγκάκια: συντήρηση και βάψιμο υπαρχόντων
5. Καλαθάκια απορριμμάτων
6. Κόψιμο χορταριών
Θεωρούμε πως με μικρές παρεμβάσεις σαν αυτές (που αφορούν την συντήρηση των ήδη υπαρχόντων υποδομών) το δασάκι θα αποκτήσει ζωή και θα μπορέσει να έχει χρηστικό πλέον ρόλο στο λιμάνι της πόλης.
Ενόψει του καλοκαιριού, θεωρούμε πως οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα. Αναμένουμε τα επόμενα βήματα σας σχετικά με το θέμα. Είμαστε στην διάθεση σας για περαιτέρω συζήτηση».