Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Μικρά … από τον "Σκοτεινό"

Απευθείας αναθέσεις και όχι μόνο

Η ανακοίνωση – καταγγελία των κ.κ. Κατσούλη και Παπαδόπουλου έφερε στην  επιφάνεια το θέμα των απευθείας αναθέσεων, της πρακτικής δηλαδή που ακολουθείται κατά κόρον από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές προκειμένου να ολοκληρώσουν γρήγορα(αυτή είναι συνήθως η δικαιολογία που χρησιμοποιείται) διάφορα έργα, αφού πρώτα έχει προηγηθεί κατάτμηση αυτών σε μικρότερα ποσά, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή της ανωτέρω διαδικασίας.

Οι απευθείας αναθέσεις αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την γρήγορη ολοκλήρωση μικρών έργων σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις. Δυστυχώς όμως  η συχνότητα και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται έχουν κάνει την εξαίρεση κανόνα και έχουν μεταβάλει την διαδικασία σε «βιομηχανία» εξυπηρέτησης ημετέρων!
Στην ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Κατσούλης και Παπαδόπουλος αναφέρονται σε συγκεκριμένα συμβάντα και σε συγκεκριμένο επιχειρηματία και επισημαίνουν ότι επειδή οι αναθέσεις αυτές δεν διέθεταν τα αντίστοιχα – έγκαιρα και έγκυρα - παραστατικά στοιχεία, για την εξόφληση της οφειλής επιλέχθηκε η μέθοδος της λήψης διαταγής πληρωμών με βεβαιώσεις αιρετών και ακολούθως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μη άσκησης ανακοπής επί αυτών.
Στην απάντησή της η Δημοτική Αρχή κάνει λόγο για πολιτική σπέκουλα και λαϊκισμό με σκοπό την δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων λόγω έλλειψης σοβαρού αντιπολιτευτικού λόγου. Τονίζει δε ότι η όλη διαδικασία είναι απόλυτα νόμιμη και διαφανής χωρίς όμως να απαντά επί της ουσίας στα ερωτήματα που θέτουν οι καταγγέλλοντες.
Στο μεταξύ οι δημότες παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης και τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις έντονα προβληματισμένοι γι’ αυτά που συμβαίνουν με την διαχείριση του δημόσιου κορβανά. Και αναρωτιούνται αν οι διαδικασίες που ακολουθούνται τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε είναι νόμιμες ή νομότυπες; Και αν ναι, είναι και ηθικές;
Συνεχίζεται…
***
Τι γίνεται με το ΤΕΙ;

Σύντομα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στην βουλή νέο νομοσχέδιο για την παιδεία και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο οποίο μάλλον θα περιλαμβάνονται και ανακατατάξεις στο χάρτη των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Επειδή λοιπόν συνηθίζουμε να φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε όταν κάποιο θέμα έχει τελειώσει και έχουν παρθεί οι όποιες αποφάσεις, ρωτάμε τώρα όλους τους εμπλεκόμενους τι γίνεται με το ΤΕΙ Μεσολογγίου; Τι λένε οι τοπικοί βουλευτές, ειδικά οι κυβερνητικοί, σχετικά με το θέμα της αυτονόμησης του ΤΕΙ; Μην ξεχνάμε ότι η επανόρθωση της αδικίας που έγινε με το ΤΕΙ της πόλης μας υπήρξε προεκλογική δέσμευση και υπόσχεση της παρούσας κυβέρνησης. Υπόσχεση η οποία βέβαια μέχρι τώρα δεν έχει εκπληρωθεί. Η Δημοτική Αρχή ασχολείται καθόλου με το θέμα ή θα βρεθούμε πάλι προ τετελεσμένων γεγονότων χωρίς να έχουμε περιθώριο αντίδρασης; 
Εμείς πάντως κρούουμε τον «κώδωνα» του κινδύνου…


                                                                                                                                          Ο Σκοτεινός