Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

ΛΙΜΑΝΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Από τον Άη Σώστη του 18ου αιώνα στη Μαρίνα του 21ου

Εσπερίδα στη «Διέξοδο» για την Παγκόσμια Ημέρα ΑρχείωνΣτις 9 Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς, ποικίλες εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη του έργου των Αρχειακών Υπηρεσιών με την προβολή μοναδικών ή εξαιρετικά σπάνιων τεκμηρίων που φυλάσσουν, ενώ ταυτόχρονα στοχεύουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Φέτος για το σκοπό αυτό, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με τον Κοινωφελή Πολιτιστικό Οργανισμό «Διέξοδος» διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «ΛΙΜΑΝΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Από τον Άη Σώστη του 18ου αιώνα στη Μαρίνα του 21ου ».


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018 στις 8.30 το βράδυ στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» με την τιμητική παρουσία της Διευθύντριας της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Μαριέττας Μινώτου.
Εισηγητές της ενδιαφέρουσας αυτής εσπερίδας θα είναι η προϊσταμένη και η αρχειονόμος  των ΓΑΚ-Αρχείων Ν. Αιτωλ/νίας Μαρία Μπακαδήμα και Σωτηρία Τσατσά, καθώς και ο μηχανολόγος μηχανικός Νίκος Κανίνιας, οι οποίοι με τις ομιλίες τους θα παρουσιάσουν μια ιστορική και αρχειακή ανασκόπηση πτυχών της ιστορίας του Λιμανιού της πόλης του Μεσολογγίου: πότε και γιατί δημιουργήθηκε στη συγκεκριμένη θέση, γιατί προκρίθηκε η θέση αυτή έναντι της Τουρλίδας και του Κρυονερίου, πότε και γιατί  έπαυσε η λειτουργία του λιμανιού του Άη Σώστη, ποιά η σχέση του λιμανιού και της σιδηροδρομικής γραμμής του ΣΒΔΕ, πότε πρωτοσχεδιάστηκε και πώς εξελίχθηκε η κατασκευή της Μαρίνας.
Για την εκδήλωση δεν θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις και η  είσοδος θα είναι ελεύθερη.