Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Κυβέρνηση και Αποκεντρωμένη καθυστερούν την ανάκληση αδειών των μονάδων Βιορευστών



Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λιμνοθάλλαζα πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων. Ο Συντονιστής κ. Παπαθεοδώρου βρισκόταν στο κτήριο και έτσι τα μέλη της Λιμνοθάλλαζα συναντήθηκαν μαζί του και ζήτησαν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της ανάκλησης των αδειών των μονάδων Καύσης Βιορευστών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού. Υπενθυμίζουμε πως στις 6-3-2018 ο υπουργός Φάμελλος, ζήτησε με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την ανάκληση-ακύρωση των ΑΕΠΟ των 4 μονάδων καύσης βιορευστών στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκε το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος ολόκληρης της περιοχής μας με μόνο μέλημα την προστασία των υπευθύνων που  υπέγραψαν τις άδειες των συγκεκριμένων μονάδων. Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης, όπως του δηλώσαμε και μπροστά του, κρατάει στο θέμα αυτό μία στάση πολιτικού  κι όχι τεχνοκράτη αφού με αβάσιμες δικαιολογίες και χρονοτριβές, που ανακαλύπτει αυτός και η υπηρεσία του, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο υπέρ των μονάδων και δεν προχωρούν στην ανάκληση των αδειών ενώ έχουν όλα τα στοιχεία και τα επιχειρήματα να το πράξουν. Για μήνες “αναζητούσαν” πιθανή εκκρεμοδικία όπως μας είχε δηλώσει ο πρώην Συντονιστής κ. Παναγιωτόπουλος σε συνάντησή μας στις 29-3-2018 (καταρρίφθηκε αμέσως με δημόσια παρέμβαση της πρωτοβουλίας “Λιμνοθάλλαζα”). Αυτή τη φορά η δικαιολογία για τη χρονοτριβή ήταν πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει από τον Ιούνιο απευθυνθεί στο νομικό συμβούλιο του κράτους (Δικαστικό Γραφείο Πατρών) ζητώντας τη γνωμοδότηση για την ανάκληση των αδειών.

Σε όλα αυτά βέβαια, είναι προφανής η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ και η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ της κυβέρνησης που η ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Αποκεντρωμένη Διοίκηση, απαξιώνει την άποψη του Υπουργείου και τέσσερις μήνες μετά αναζητά την ορθότητα ή μη του εγγράφου που τους στάλθηκε. 

Υπενθυμίζουμε δε, πως η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας εξάντλησε το ενδιαφέρον του για την προστασία του Περιβάλλοντος με ένα δελτίο τύπου με τίτλο: «ΑΝΑΣΤΟΛΗ (Εκτέλεσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) ΜΟΝΑΔΩΝ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ ΑΠΕ – ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ- ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ». Καμία αναστολή δεν πραγματοποιήθηκε αλλά και καμία νέα παρέμβαση δεν έγινε από τα τοπικά όργανα και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ενώ αναγνωρίζουν το πρόβλημα που θα προκληθεί στο Περιβάλλον αδιαφορούν για την εξέλιξή του.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ!!

Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα