Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Η Βυρωνική Εταιρεία γιόρτασε την επέτειο των 232 χρόνων από την γέννηση Λόρδου Βύρωνα


Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, γιόρτασε την επέτειο των 232 χρόνων από την γέννηση του Άγγλου Ρομαντικού Ποιητή και λαμπρού Φιλέλληνα, Λόρδου Βύρωνα (22 Ιανουαρίου 1788), με Εορταστικό Δείπνο. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αξιότιμη Πρέσβυς της Μεγάλης Βρετανίας, κυρία Kate Smith. Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου, απόδειξη της εκτίμησης που απολαμβάνει η Εταιρεία για το πολύπλευρο έργο της. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη ευλογία της Πρωτοχρονιάτικης πίτας από ιερείς του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής.

Η Πρόεδρος της ΒΕΜ, Ροδάνθη (Ρόζα) Φλώρου καλωσόρισε την υψηλή προσκεκλημένη Πρέσβυν της Μεγάλης Βρετανίας HE the British Ambassador, Ms Kate Smith και όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, ευχόμενη Καλή Χρονιά, με την υπόσχεση ότι σύντομα η Βυρωνική Εταιρεία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της.
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος, κ. Κώστας Λύρος, ο οποίος ένθερμα καλωσόρισε την κα Πρέσβυ, ανήγγειλε την συνεργασία και υποστήριξή του στην Βυρωνική Εταιρεία, για το υπό κατασκευή βιωματικό Μουσείο Βύρωνα.
Ακολούθησε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, Βοηθός του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος, κ. Ανδρέας Φίλιας, υπεύθυνος για το Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021», στην επιτροπή του οποίου συμμετέχει και η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη Φλώρου.
Η κύρια ομιλήτρια της βραδυάς ήταν η Πρέσβυς της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, κα Kate Smith, που παρουσίασε με πρωτότυπο τρόπο μια πτυχή του Βύρωνα, αυτήν του Διπλωμάτη. Στο τέλος δε της ομιλίας της, απήγγειλε το τελευταίο ποίημα που έγραψε ο Λόρδος Βύρων στο Μεσολόγγι, την ημέρα των γενεθλίων του "Σήμερα συμπληρώνω τα τριάντα έξι χρόνια μου"καταχειροκροτούμενη για το γλαφυρό της παρουσίασής της σε άπταιστα ελληνικά. Να σημειωθεί πως η ευγενέστατη κα Πρέσβυς εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους με τον πολύ απλό και προσηνή χαρακτήρα της, μη αρνούμενη να συνομιλήσει με πολύ κόσμο, ακόμα και να φωτογραφηθεί μαζί τους.
Στην κα Πρέσβυ δόθηκε ως αναμνηστικό ένα χαρακτικό με τον Λόρδο Βύρωνα, έργο του Αιτωλικιώτη ζωγράφου-χαράκτη Μιχάλη Κότσαρη, που ήταν ειδική παραγγελία της Βυρωνικής Εταιρείας.
Την επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγράμματος της εκδήλωσης είχε ο Μαέστρος, Χρήστος Βλαχογιάννης, που μαζί με τους μουσικούς, Δημήτρη Φωλιά, Κωνσταντίνο Πατσιαλό και Διονύση Ρηγάλο, απογείωσαν το κέφι με το ποιοτικό πρόγραμμά τους. Εισέπραξαν δε και τα εύσημα από την κατενθουσιασμένη κα Πρέσβυ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος με την σύζυγό του, ο Αντιπεριφερειάρχης Δ. Ε., Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, βοηθός Περιφερειάρχη, Ανδρέας Φίλιας, ο Στρατιωτικός Διοικητής του 2/39 Σ.Ε, Συνταγματάρχης Δ. Σπύρου, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας, Αστυνόμος Α΄, Αλέξανδρος Τέλωνας, οι Αντιδήμαρχοι, Σπύρος Βασιλείου, Σπύρος Διαμαντόπουλος, Περσεφόνη Μελαχρή, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ντίνος Γιαννόπουλος, η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μεσολογγίου, Όλγα Δασκαλή, με μέλη του Συμβουλίου της, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Γιώργος Σωτηρακόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπρόεδρος του Π.Κ. Γιάννης Γυφτογιάννης, η Πρόεδρος του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», Διονυσία Σαμαντά, ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου, Βασίλης Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Θανάσης Σπυρόπουλος, ο Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ, Γιάννης Χατζής, η Διευθύντρια του ΣΔΕ, Αγγελική Γριβοπούλου, Πρόεδροι και μέλη άλλων Συλλόγων και φορέων.