Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Ολοκληρώθηκε ο τετραήμερος εορτασμός στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Αιτωλίας


Ένα από τα μεγαλύτερα ιερά προσκυνήματα της δυτικής Ελλάδος, όπου κάθε χρόνο από την Πέμπτη της Διακαινησίμου έως την Κυριακή του Θωμά η προσέλευση των πιστών είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, φέτος παρουσίασε την έρημη εικόνα της καθημερινότητας. Ο λόγος για την Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης στην Κλεισούρα Αιτωλικού Μεσολογγίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Μέσα στην αναστάσιμη χαρά των ημερών, ο φετινός τετραήμερος εορτασμός της πανηγύρεως της Ζωοδόχου Πηγής ήταν διαφορετικός, αφού λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η τέλεση των ιερών Ακολουθιών έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Την Πέμπτη της Διακαινησίμου, 23 Απριλίου 2020, παραμονή της εορτής, τελέσθηκαν η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού και η ιερά Αγρυπνία στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού.  Ανήμερα της εορτής τελέστηκε θεία Λειτουργία, ενώ η θεία Λατρεία συνεχίστηκε με την τέλεση των ιερών ακολουθιών το Σάββατο και την Κυριακή και ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 26 Απριλίου, με την τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος «εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον, την Αγίαν Ελεούσαν», ποίημα του μακαριστού πρωτοψάλτου, θεολόγου και μουσικοδιδασκάλου Αποστόλου Παπαχρήστου.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς χοροστάτησε στην πανηγυρική θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020, ανήμερα της εορτής. Κατά την σύντομη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πραότητα, την υπομονή και την ταπεινοφροσύνη της Παναγίας μας, αλλά και στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, απ’ όπου μπορούμε όλοι να διδαχθούμε από την διακριτική συμπεριφορά του Κυρίου, ο οποίος επέβαλε την τάξη στο Ναό χωρίς να θυμώσει και χωρίς να ζημιώσει κανέναν.
Επίσης, ο Μητροπολίτης τόνισε ότι είναι καιρός «κι εμείς που τόσο εύκολα θυμώνουμε, φωνάζουμε και διαπληκτιζόμαστε, να ευχόμαστε να συγκρατούμε αυτό το θυμό μας, να έχουμε την ταπείνωση της Παναγίας και την διάκριση του Κυρίου, ώστε να είμαστε της πραότητος άνθρωποι, ακούγοντας το λόγο του Κυρίου “μάθετε ἀπ΄ἐμοῦ, ὅτι πρᾶός εἰμι καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ”. Όταν έχουμε ταπείνωση και πραότητα πολλά κατορθώνουμε, πολύ ενότητα διατηρούμε μεταξύ μας, καλύτερα κάνουμε τα έργα μας, αλλά και αγιάζουμε την ψυχή μας με πολλές αρετές, όπως η ταπείνωση, η αγάπη, η ηρεμία, η συγχωρητικότητα. Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! Του χρόνου να μην εορτάσουμε στην ερημιά, αλλά να επανέλθουμε απ΄τη σκλαβιά».


Στις Ακολουθίες, συμμετείχαν εκ περιτροπής οι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως: ο ιεροκήρυκας αρχιμ. Μακάριος Αντωνόπουλος, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Μεσολογγίου πρωτ. Νικόλαος Σταμάτης, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Χρυσοβεργίου π. Αχιλλέας Παναγιωτόπουλος και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Καινουργίου π. Απόστολος Μπλέτσας, πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ιεράς Μονής. Παρόντα ήταν και τα Μέλη της Διαχειρ. Επιτροπής, φροντίζοντας την αναγκαία διακονία της πανηγύρεως.
Τα στοιχεία για την επικοινωνία με την Ιερά Μονή είναι:
τηλ. 26320 22386  και  e-mail  imagiaeleousa@gmail.com.