Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Στην τοπική κοινωνία αποδίδεται το νεοκλασικό «Χρυσόγελου», στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου!


Εκδηλώσεις, συνέδρια, εκθέσεις αλλά και θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας θα στεγάσει το Νεοκλασικό Κτίριο «Χρυσόγελου», δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα, που βρίσκεται επί των οδών Φ. Κατάσου και Μ. Μακρή, στο Μεσολόγγι. Η διάθεση, παραχώρηση, χρήση και ο κανονισμός λειτουργίας των χώρων του, εγκρίθηκαν την Τρίτη 29 Απριλίου 2020 κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο και έργο, το οποίο αποδίδεται πλέον στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της και το οποίο η νέα Περιφερειακή Αρχή ενέταξε στις προτεραιότητές της, προκειμένου να κλείσει μία ακόμα πολύχρονη εκκρεμότητα του χθες.

«Οι αίθουσες που παραχωρούνται προς χρήση δύνανται να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις, εκθέσεις, συνεδριάσεις, σεμινάρια επιμορφωτικού χαρακτήρα, καλλιτεχνικής φύσης δρώμενα, παρουσιάσεις βιβλίων, επιστημονικής φύσης παρουσιάσεις. Όλα τα ανωτέρω στοχεύουν στην προαγωγή του κοινωνικού, πολιτικού, πολιτισμικού, πολιτιστικού, επιμορφωτικού, καλλιτεχνικού γίγνεσθαι των πολιτών, συνεπώς όσες εκδηλώσεις εξυπηρετούν αυτό το σκοπό , είναι δυνατό να λάβουν χώρα σε αυτές τις αίθουσες που παραχωρούνται» ανέφερε κατά την εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά.
Πρόκειται για τριώροφο αρχοντικό, η κατασκευή του οποίου τοποθετείται περί το 1880. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα νεοκλασικά της πόλη, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, καθώς αποκτήθηκε επί Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας. Η αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε προ ετών, αλλά έκτοτε παρέμενε αναξιοποίητο. Με σεβασμό στην ιστορία του και με συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας παίρνει ζωή και είναι έτοιμο να φιλοξενήσει νέες χρήσεις.


Ειδικότερα, το ισόγειο έχει διαμορφωθεί ως χώρος εκδηλώσεων ή εκθέσεων, ενώ ο μικρός χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως Δομή από άλλους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας για τη τουριστική προβολή της περιοχής. Ο πρώτος όροφος θα στεγάσει ένα μόνιμο χώρο για εκθέσεις, όπου θα λειτουργεί και ένα γραφείο με τρείς υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας οι οποίοι θα ενημερώνουν τους πολίτες για τις δράσεις της Περιφέρειας. Ο δεύτερος όροφος θα στεγάσει τον κύριο χώρο της θερμοκοιτίδας που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος creative Hubs του Interreg Ελλάδα Ιταλία, στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι συντονιστής.

Για την παραχώρηση χρήσης των αιθουσών σε τρίτους απαιτείται η υποβολή αίτησης στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, ενώ παρέχεται η δυνατότητα τηλεφωνικής κράτησης στο τηλέφωνο 26313 61275 και 26313 61277 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.