Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Περιβάλλον και Δήμος


Ο δήμος Μεσολογγίου αντιμετωπίζει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία επιδεινώνονται καθημερινά, υποβαθμίζοντας την ζωή των κατοίκων και την ποιότητα της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά δυστυχώς ούτε ενημέρωση, ούτε απαντήσεις υπάρχουν από την δημοτική αρχή.

Η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού της περιοχής των Οινιαδών έχει ολοκληρωθεί από το 2005. Για 15 ολόκληρα χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου Νεοχωρίου, ενώ στην Κατοχή, όπου έχει παραδοθεί το έργο της αποχέτευσης, δεν έχει συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό Οινιάδων!

Εάν στα παραπάνω προστεθούν, οι ήδη εγκατεστημένες μονάδες βιορευστών, η υπολειτουργία των βιολογικών σταθμών Μεσολογγίου και  Αιτωλικού, οι οποίοι και ασυντήρητοι είναι και εικόνα εγκατάλειψης  παρουσιάζουν, η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, καθώς και ο νέος περιβαλλοντοκτόνος νόμος, που καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης, δημιουργείται μια απαράδεκτη κατάσταση η οποία υποβαθμίζει ανεπίτρεπτα τις συνθήκες ζωής και δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στους κατοίκους όχι μόνο της περιοχής Οινιαδών αλλά ολόκληρου του δήμου Μεσολογγίου.

Η εγκληματική αδιαφορία και εγκατάλειψη, έχει άμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στη ρύπανση των ποταμών Αχελώου και Ευήνου, στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού, καθώς και στον υδροφόρο ορίζοντα. Δημιουργείται  αφόρητη δυσοσμία από την σήψη οργανικών ουσιών, φαινόμενα ευτροφισμού, επιδρομής εντόμων και υποβαθμίζεται σε μεγάλο βαθμό η πρωτογενής παραγωγή (αλιεία, γεωργία κτηνοτροφία) και ο τουρισμός στην περιοχή.

Με βάση τα παραπάνω γεννώνται αβίαστα τα εξής ερωτήματα :

1.    Γιατί καθυστερεί η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου Κατοχής, το οποίο είναι έτοιμο και έχει παραδοθεί, με την μονάδα βιολογικού καθαρισμού Οινιαδών ?

2.    Γιατί καθυστερεί η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου  Νεοχωρίου ?

3.    Γιατί οι βιολογικοί σταθμοί Μεσολογγίου και Αιτωλικού παραμένουν ασυντήρητοι ?

4.    Γίνονται μετρήσεις ρύπων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή και από ποιόν φορέα ?

5.    Τι σκοπεύει να κάνει η δημοτική αρχή, για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, των κατοίκων της περιοχής ?

6.    Θα αντιδράσετε στον νέο περιβαλλοντικό νόμο της κυβέρνησης, που δίνει την χαριστική βολή σε ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα της Ευρώπης  η θα κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ?

 

Υ.Γ.  Λόγω του τρόπου με τον οποίο γίνονται τα δημοτικά συμβούλια (δια περιφοράς), χωρίς διάλογο, χωρίς ενημέρωση, χωρίς απαντήσεις και με έλλειψη κάθε δημοκρατικής  λειτουργίας, είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε τον διάλογο και την ενημέρωση των δημοτών μέσω των ΜΜΕ, έχοντας την ελπίδα να πάρουμε απαντήσεις δημόσια, αν και μέχρι τώρα υπάρχει πλήρης αφωνία από μέρους της δημοτικής αρχής. 

 

Για την «Συμμαχία για το μέλλον»

Το Γραφείο Τύπου