Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ερωτήσεις της παράταξης "Συμμαχία για το μέλλον" στο δημοτικό συμβούλιο της 13/11/2020

 


1. Κε Δήμαρχε, ο δήμος μας όπως γνωρίζετε έχει πεπαλαιωμένο και με μεγάλες ελλείψεις, στόλο  οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων, μεταφοράς ανακυκλώσιμων  υλικών και γενικά οχημάτων που συμβάλουν στην καθαριότητα του δήμου. 

Μέσω του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ δόθηκαν τον Αύγουστο του 2020 σε 71 δήμους της χώρας 54,45 εκατ. ευρώ για την προμήθεια απορριμματοφόρων. Δυστυχώς ο δήμος Μεσολογγίου ήταν εκτός προγράμματος.

Τον Σεπτέμβριο του 2020  μετά από πιέσεις διαφόρων δήμων το πρόγραμμα αυξήθηκε κατά 1,32 εκατ. ευρώ και εισήλθαν σε αυτό άλλοι 7 δήμοι. Δυστυχώς ούτε σε αυτούς ήταν ο δήμος Μεσολογγίου.

Το ερώτημα είναι, γιατί ο δήμος μας έμεινε εκτός προγράμματος, την στιγμή που έχει τεράστιες ελλείψεις και πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων ; 

2. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε που ακριβώς βρίσκεται το θέμα της Μαρίνας Μεσολογγίου και τι ενέργειες έχουν γίνει, μετά τις αποφάσεις που πήραμε από κοινού στο Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο την επαναδημοπράτηση του έργου.

Απάντηση : Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη λόγω covid-19.

3. Ενημερώστε μας για το τι ακριβώς έχει γίνει σχετικά με το θέμα της ανακατασκευής του ΔΑΚ Μεσολογγίου, ώστε να αποκτήσει προδιαγραφές αγώνων Α1. Όπως βλέπετε η ομάδα μας παρά το ότι παίζει σε άδειο γήπεδο και εκτός της φυσικής της έδρας τα πάει περίφημα. Είναι κρίμα λοιπόν και για την ομάδα και για την πόλη, αυτή η κατάσταση να συνεχισθεί και του χρόνου.

Απάντηση : Γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

4. Κε δήμαρχε, όπως πληροφορούμαστε το έργο  συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ,  που έχει ενταχθεί στην Ο.Χ.Ε και αφορά την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και τα  «Συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων της Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας» και «Αποχέτευση – Αποστράγγιση Αντλιοστασίων D1, D2, D6 και συναφών έργων στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού» που θα βελτιώσουν την περιβαλλοντική και αλιευτική κατάσταση της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, καθώς περιλαμβάνουν άρσεις αναχωμάτων, αντλιοστάσια και τη διώρυγα Δ20 στη Σταμνά, έχει κωλύσει σε μια υπογραφή της ΔΕΥΑΜ και το θέμα έχει έρθει σε σας. Μπορείτε να μας πείτε τι συμβαίνει ; και γιατί υπάρχει η καθυστέρηση αυτή ;

Απάντηση : O δήμαρχος δεν είναι ενήμερος. Θα ερευνήσει το θέμα.


Θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης

Όπως γνωρίζετε η κατάσταση με τον Κορωνοϊό κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, θυμίζει συνθήκες πολέμου και είναι πολύ πιθανόν να επεκταθεί και προς νότο. 

Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση το νοσοκομείο της πόλης μας να βρεθεί απροετοίμαστο. 

Όπως γνωρίζετε άρχισαν ήδη να έρχονται ασθενείς με conid-19 στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα.

Με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Ν.4745/Α, 6-11-20) παρέχεται η δυνατότητα δωρεάς από τους δήμους, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ιατροφαρμακευτικού υλικού, τεστ διάγνωσης κ.α. μέχρι την 28/2/2020.

Θέλουμε λοιπόν να θέσουμε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, την  πρόταση του διοικητή της Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου, να δοθεί από τον δήμο ποσό 56.000 ευρώ από το υπόλοιπο των 150.000 ευρώ που έχει διαθέσιμό, για τον εξοπλισμό της κλινικής covid που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο μας, με τέσσερα απολύτως αναγκαία μηχανήματα.

Δυστυχώς το αίτημα απερρίφθη γιατί ο δήμος θέλει να το μελετήσει. Ελπίζουμε, αν και όταν πάρει την απόφαση, να μην είναι αργά.