Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Ερωτήματα για το έργο "Ανάπλαση των οδών Ναυπάκτου - Παπαδιαμαντοπούλου"

 


Κύριε Δήμαρχε,

Μετά από ανακοινώσεις σας στον τύπο, προκύπτουν ερωτήματα και καίριες ανησυχίες, ως προς ένα σημαντικό έργο που εμπνευστήκαμε  και προγραμματίσαμε επί της θητείας μας,  αυτό της «Ανάπλασης των οδών Ναυπάκτου – Παπαδιαμαντοπούλου». 

Πιο συγκεκριμένα, επί των ημερών μας, υπήρξε προένταξη του εν λόγω έργου στον σχεδιασμό της ΟΧΕ αλλά είχε ξεκινήσει και η μελέτη του σε συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας με εξειδικευμένο γραφείο που εκτελούσε χρέη Τεχνικού Συμβούλου.  Μάλιστα σας παραδώσαμε επίσημα τις έως τότε ενέργειες και μελέτες που είχαν συνταχθεί.

            Μετά από τις ανακοινώσεις σας γεννώνται τα ακόλουθα ερωτήματα:

1.       Γιατί κύριε Δήμαρχε υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των μελετών, αφού ακόμη και εσείς αποδέχεστε ότι βρίσκεστε σε στάδιο ωρίμανσης τους.  Σας υπενθυμίζω ότι το χρονοδιάγραμμα που σας παραδώσαμε είχε ως στόχο την ολοκλήρωση των μελετών και ένταξη του έργου τον Δεκέμβριο 2019.  Γιατί έναν ολόκληρο χρόνο μετά ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ????

2.       Γιατί αφού η Περιφέρεια σας διαθέτει περισσότερα χρήματα από τα αρχικά, αναφέρεται ότι το έργο σταματά στο 2ο Λύκειο και όχι στον Κόμβο του ΚΤΕΟ ??? Εκεί σας ενημερώνω για να μάθετε υπάρχει ο οικισμός του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου που ονομάζεται «Νέα Υδραγωγεία».

3.       Στην ανακοίνωσή σας ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ αναφέρεται για υδραυλικές μελέτες του έργου.  Έχετε εξασφαλίσει την απορροή των όμβριων και τα δίκτυα όμβριων, λυμάτων και ύδρευσης που διέρχονται του δρόμου ή αργότερα θα τον ξανασκάβετε????

4.       Το ουσιαστικότερο όλων είναι ότι πρόκειται για Εθνική Οδό, διέρχεται μάλιστα και μπροστά από το κατάστημά σας, η Αρμοδιότητα και κυριότητα της οποίας ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  Σας έχει εκχωρηθεί η ιδιοκτησία ή έχετε εξασφαλίσει αδειοδότηση για την εκτέλεση έργου σε ξένο προς τον Δήμο Φορέα???

5.       Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που είναι αρμόδιες για το Εθνικό Δίκτυο έχουν λάβει γνώση των μελετών και εν γένει των ενεργειών στις οποίες έχετε προχωρήσει??? Έχουν γνωμοδοτήσει θετικά ή εσείς προχωράτε και πληρώνετε μελέτες οι οποίες στο τέλος μπορεί να μην τύχουν έγκρισης???

6.       Έχουν οι μελέτες σας διαβιβαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς Έγκριση όπως ο νόμος ορίζει, καθώς είναι προαπαιτούμενος αφού ο δρόμος ανήκει στην Περιφέρεια.

7.       Υπάρχει εγκεκριμένη Κυκλοφοριακή Μελέτη, όπως ρητά ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία, καθώς αλλάζουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του δρόμου? Έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Περιφερειακό συμβούλιο? Έχει Δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η κυκλοφοριακή Μελέτη του δρόμου, όπως ο νόμος ορίζει?

8.       Η Περιφερειακή Αρχή είναι ενήμερη για τις ενέργειες στις οποίες έχετε προχωρήσει, για κάτι που της ανήκει εκ του νόμου?

Παρακαλώ όπως μας απαντήσετε άμεσα σε όλα τα ανωτέρω, διότι πλέον ένα ζωτικής σημασίας έργο για την Πόλη του Μεσολογγίου, το οποίο ξεκίνησε επί των ημερών μας , κινδυνεύει να χαθεί από αστοχίες, κωλυσιεργίες αλλά κυρίως  από παραλείψεις  ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ.

 

 Ο επικεφαλής του συνδυασμού «δήμος για τα παιδιά μας»                                                        

π. Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου       Νικόλαος Γ. Καραπάνος