Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Τέλος εποχής και για τις λαϊκές αγορές!

 


Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται στα σκαριά και αλλάζει συθέμελα την όλη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Αναθέτει τη λειτουργία τους σε εταιρίες συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με τις εταιρείες να παίρνουν τις θέσεις των μικροπωλητών και  των παραγωγών.

Προσθέτει δε νέα κριτήρια στα ισχύοντα επί δεκαετίες στη χορήγηση των αδειών, όπως για παράδειγμα η κατοχή και μεταπτυχιακών τίτλων!

 Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα σωματεία παραγωγών και μικροπωλητών, καταγγέλλουν πως «οι θέσεις τους δεν ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση» και αναφέρουν πως το νομοσχέδιο «θα οδηγήσει τις λαϊκές αγορές στη διάλυση και τον αφανισμό», αφού μεταξύ των άλλων «η λειτουργία των λαϊκών αγορών ανατίθεται σε ιδιωτικό φορέα ΣΔΙΤ, ο οποίος θα καθορίζει μάλιστα την αξία κάθε προκηρυσσόμενης θέσης πωλητή».

Η ανακοίνωση των Σωματείων και των Ομοσπονδιών της Βόρειας Ελλάδας καταλήγει:

«Τις θέσεις θα παίρνουν τα πιο μεγάλα πορτοφόλια»!

 

Εδώ στα «νότια», στη λεγόμενη «εσχατιά της Ευρώπης» και της χώρας, θα κινηθούμε όπως στο «βορά» ή θα αναμένουμε άβουλοι το μοιραίο;

 Τα σωματεία παραγωγών και μικροπωλητών,

 Οι δήμοι,

 Οι ενεργοί πολίτες,

            θα αναδείξουμε το λόγο ύπαρξης των λαϊκών αγορών,

Για τους «μη έχοντες και κατέχοντες», για τους φτωχούς ανθρώπους, για τους άνεργους και τους συνταξιούχους και για όλους εκείνους που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των τοπικών μας κοινωνιών.

Για να διαθέτουν την παραγωγή απευθείας στους καταναλωτές οι ίδιοι οι παραγωγοί χωρίς μεσάζοντες,

και εμείς οι πολίτες να εφοδιαζόμαστε φρέσκα και φθηνά προϊόντα υπό την αιγίδα, τον έλεγχο, την ευθύνη και την προστασία της πολιτείας και των ΟΤΑ.

 

Παναγιώτης Α. Κατσούλης

Εκπαιδευτικός

Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου