Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Εξωστρέφεια και Προβολή

Γράφει ο Γιώργος Λαμπρόπουλος *

 Το τελευταίο διάστημα, πρωτίστως με αφορμή το video clip του κ. Ρουβά αλλά και την επικείμενη επίσκεψη της κα. Βανδή για τη νέα ταξιδιωτική εκπομπή της, έχει ξεκινήσει ξανά δημόσιος διάλογος με θέμα την “εξωστρέφεια” του Δήμου Μεσολογγίου.

Είναι ενθαρρυντικό ότι άνθρωποι από διάφορους κλάδους επιλέγουν την περιοχή μας, είτε να φωτογραφηθούν ή να φωτογραφήσουν τα προιόντα τους, είτε να στοιχειοθετήσουν την επιστημονική τους έρευνα (βλέπε εκπομπές για την Επανάσταση του 1821) είτε να οπτικοποιήσουν τα τραγούδια τους. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στα οποία το Μεσολόγγι εμφανίζεται σε παραγωγές. Μπορούμε να φτάσουμε στην ταινία “Η λίμνη των πόθων” του 1959 με συμπρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη και τον Γιώργο Φούντα.

Όμως όλα τα παραπάνω, δεν είναι “εξωστρέφεια” αλλά προσδιορίζουν την έννοια της προβολής. Δεν είναι επί του παρόντος να αναλύσουμε για ποιούς λόγους η προβολή μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Επιγραμματικά μόνο αναφέρουμε, ότι όσο και να εμφανίζεται κάτι, εάν η πραγματικότητα το διαψεύδει, δεν μπορεί να πείθει για πολύ καιρό. Με αποτέλεσμα η προβολή να μη λειτουργεί προς όφελος του. Ειδικά στην εποχή μας, με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπέρασματα για το τι συμβαίνει σε μια πόλη.

Εάν μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε εξωστρέφεια στον τομέα του πολιτισμού και να αποκομίσουμε τα οφέλη της προβολής, είναι καλύτερο να κινηθούμε με διαφορετική θεώρηση και όχι με σπασμωδικές κινήσεις. Μπορούμε να συστήσουμε στο Δημοτικό Οργανόγραμμα, τμήμα με αρμοδιότητες την προσέγγιση εταιριών παραγωγής και καλλιτεχνών. Να συμμετέχει σε συνέργειες και να εξασφαλίζει συνεχή ροή παραγωγών. Να είναι σε επικοινωνία με φορείς όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων, κτλ. Να παρακολουθεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να δημιουργήσει τεχνογνωσία και υποδομές. Να διευκολύνονται όσοι επιθυμούν να παράξουν στο Δήμο. Με σκοπό, οργανωμένα πλεόν, το Μεσολόγγι να είναι φιλικό σε παραγωγές με ότι αυτό συνεπάγεται. Ένα απλό παράδειγμα. Πριν τρία χρόνια γυρίστηκε στην περιοχή μας η ταινία “Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών” του κ. Τζουμέρκα, με συμμετοχή στα φεστιβάλ Θεσαλονίκης και Βερολίνου. Για περίπου ένα μήνα ηθοποιοί και συντελεστές διέμεναν στην πόλη μας. Πλέον, ο σκηνοθέτης αποτελεί μέλος της επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Επιτυχημένη εφαρμογή εξωστρέφειας του Δήμου, θα συνέβαινε, εάν είχε καταφέρει να διατηρήσει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον σκηνοθέτη, ούτως ώστε η περιοχή μας να μέτραγε έναν ακόμα σύμμαχο στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αποτελεσματικότερο από μια απλή προβολή της πόλης, είναι οι άνθρωποι που αποφασίζουν να έρθουν στον τόπο μας, να αποχωρούν με θετικά συναισθήματα και εμπειρίες. Να γίνονται πρεσβευτές των δυνατοτήτων του Δήμου και να επιστρέφουν με περισσότερο κόσμο και νέες παραγωγές.

 

*Ο Γιώργος Λαμπρόπουλος ζεί και εργάζεται στο Μεσολόγγι, έχοντας διττή ιδιότητα, πολιτικού επιστήμονα και επιχειρηματία