Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Μήνυμα της Αντιδημάρχου Περσεφώνης Μελαχρή προς τους δημότες του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου για το πρόβλημα των απορριμμάτων

 

Αγαπητοί συνδημότες,

Βιώνουμε όλοι τις τελευταίες ημέρες ένα πρόβλημα με την αποκομιδή απορριμμάτων από τις πόλεις και τα χωριά του Δήμου μας. Αυτή γίνεται μετ’ εμποδίων διότι ο ΧΥΤΑ του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου δεν είναι σε θέση να δεχτεί απορρίμματα.

Μετά την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ, η οποία ξέσπασε μόλις ολοκληρωνόταν το έργο επέκτασης και προχωρούσαν οι διαδικασίες για την νομιμοποίησή της λειτουργίας του , βρεθήκαμε στην θέση να πρέπει να μεταφέρουμε τα σκουπίδια σε άλλους ΧΥΤΑ.

Οι αιτίες βέβαια του προβλήματος δεν είναι μόνο η πυρκαγιά, είναι βαθύτερες και ανατρέχουν στην αδιαφορία του παρελθόντος.

Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα μεταφέρουμε μέρος της καθημερινής ποσότητας στον ΧΥΤΑ Ναυπακτίας ενώ από χτες και ο ΧΥΤΑ Παλαίρου συνδράμει στο ανακύψαν πρόβλημα με την παραλαβή ενός ακόμη απορριμματοφόρου που θα μεταφέρει ποσότητες από τις Οινιάδες.

Από πλευράς του ΧΥΤΑ Αγρινίου δυστυχώς ακόμη δεν έχουν γίνει δεκτά τα αιτήματά μας για συνδρομή σε αυτή την δύσκολη, για τον Δήμο μας, περίοδο.

Ωστόσο οι συμφωνηθείσες ποσότητες αφορούν 4 απορριμματοφόρα καθημερινά ενώ οι τρέχουσες ανάγκες υπό κανονικές συνθήκες είναι μεγαλύτερες.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα για τα οποία έχουμε ενημερώσει την Πολιτεία η οποία καλείται να ασκήσει τον κυριαρχικό και ρυθμιστικό της ρόλο σε καταστάσεις που αφορούν την δημόσια υγεία.

 Αγαπητοί συνδημότες,

Αγωνιούμε και εργαζόμαστε καθημερινά για να δοθεί πρόσκαιρη και φυσικά μακροπρόθεσμα λύση στο πρόβλημα. Μεγάλη ανάσα θα προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα η δική σας συμβολή με τους παρακάτω τρόπους:

Α) Με την ενίσχυση της ανακύκλωσης, διαλογή των σχετικών απορριμμάτων και τοποθέτηση στους μπλε κάδους. Η ανακύκλωση έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα χάρη στην δική σας προσπάθεια και τα υλικά μεταφέρονται σε σχετικές εγκαταστάσεις προς περαιτέρω επεξεργασία. Κατά συνέπεια η μείωση των άλλων ποσοτήτων θα επιφέρει μείωση των απαιτούμενων δρομολογίων για μεταφορά απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, εξοικονόμηση δαπανών και βέβαια αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Β) Η εναπόθεση κλαδιών, μεγάλων αντικειμένων (π.χ. στρώματα) δεν επιτρέπεται και τέτοιες ενέργειες υπό αυτές τις συνθήκες δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην υπηρεσία καθαριότητας.

 Είναι δέον να δείξουμε όλοι υπεύθυνη στάση. Ζητούμε την κατανόησή σας για την κατάσταση αυτή και είμαστε σίγουροι πως σύντομα θα εξομαλυνθεί, κάτι που θα επιτευχθεί πιο γρήγορα εάν και οι δημότες δείξουν την μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

 Ευελπιστούμε οι δύσκολες μέρες στο Δήμο μας να αποτελέσουν παρελθόν. Κάτι που απαιτεί την συνεργασία, σύμπνοια και υπευθυνότητα όλων. Της κεντρικής διοίκησης προεξάρχουσας.

 

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Περσεφώνη Μελαχρή

Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Ι.Π. Μεσολογγίου