Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Η αναπαράσταση της μάχης της Κλείσοβας

Η Μάχη της Κλείσοβας μία από τις σημαντικότερες της Ελληνικής και της  παγκόσμιας ιστορίας, έλαβε χώρα την 25η Μαρτίου του 1826, ανήμερα της Εορτής του Ευαγγελισμού, στη νησίδα Κλείσοβα της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Οι λίγοι παραπάνω από μια εκατοντάδα υπερασπιστές της, αντιμετώπισαν τις αλλεπάλληλες επιθέσεις χιλιάδων Τούρκων και Αιγυπτίων και πέτυχαν περήφανη νίκη με τεράστιες απώλειες των επιτεθέντων.  

Από το 2015, ο Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού ο «Λιάρος» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πραγματοποιεί την Αναπαράσταση της Μάχης της Κλείσοβας.      Το Σάββατο 25η Μαρτίου,  στις 17.00 στην νησίδα Κλείσοβα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, θα τελεστεί Εσπερινός στον οποίο όλοι οι συμμετέχοντες θα φορούν αποκλειστικά ιστορικές φορεσιές.         
  Ο  Όμιλος «Λιάρος» δεν δύναται να αναλάβει την μετάβαση στο νησί όλων όσων επιθυμούν την συμμετοχή τους στον Εσπερινό.                                      
 Την επομένη 26η Μαρτίου ημέρα Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η 3η Αναπαράσταση της Μάχης της Κλείσοβας.                                                                        
Η Αναπαράσταση θα ξεκινήσει στις 11.00 και μπορεί οποιοσδήποτε να την παρακολουθήσει από τον δρόμο της Αγίας Τριάδας και τον δρόμο της Τουρλίδας.         
Με αφορμή το γεγονός θα δοθεί συνέντευξη τύπου, την Δευτέρα 13 Μαρτίου και ώρα 17.00 στο Ραδιομέγαρο με σκοπό την ενημέρωση των Μ.Μ.Ε που επιθυμούν να καλύψουν το δρώμενο, από τον Όμιλο Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού ο «Λιάρος». Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι από Μ.Μ.Ε., καθώς επίσης και ανεξάρτητοι φωτογράφοι, για να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις θέσεις που θα οριστούν από τον διοργανωτή, καλούνται να αποστείλουν σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική διεύθυνση liarosmessolonghi@gmail.com έως και την Παρασκευή 17 Μαρτίου. Εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν θα γίνουν δεκτές. Οι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι που θα έχουν προμηθευθεί τις διαπιστεύσεις τους θα μεταβούν στις θέσεις που θα έχουν οριστεί γι᾽ αυτούς.                                                                                  
 Την ημέρα της Αναπαράστασης και έως την λήξη της, για λόγους ασφαλείας και ομαλής διεξαγωγής της, δεν θα επιτρέπεται να επιβιβαστεί κανείς σε οποιοδήποτε πλωτό μέσο στον τόπο της Αναπαράστασης ή να μεταβεί στο νησί της Κλείσοβας, εκτός των διοργανωτών και των συμμετεχόντων στο δρώμενο.                    
Αμέσως μετά την Αναπαράσταση της Μάχης θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων, επάνω στην Κλείσοβα.