Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Ο επίλογος των Εορτών Εξόδου 2018



   Την ώρα όπου ήδη έχει αρχίσει ο σχεδιασμός των Εορτών Εξόδου 2019, είναι απαραίτητο πλέον κατά τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί,  να γραφεί εν τέλει ο επίλογος των φετινών γιορτών  που ξεκίνησαν  πολύ καιρό πριν και οδήγησαν σε ένα πάνδημο προσκύνημα.
   Είναι αλήθεια πως οι Εορτές Εξόδου που κάθε χρόνο βιώνει η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και μαζί της δεκάδες  χιλιάδες προσκυνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν προσφέρονται για κάθε είδους πολιτική ή προσωπική εκμετάλλευση.
Δυστυχώς όμως, στην τοπική μας κοινωνία,  τα κριτήρια και τα κίνητρα ορισμένων -ευτυχώς ολίγων-  που επιχειρούν την αποτίμησή τους  έχουν αμφίβολη και ελεγχόμενη προέλευση.

  Αντιθέτως πολύ περισσότεροι ήταν αυτοί που εξέφρασαν την αυστηρή κριτική τους με καλόπιστο, παραγωγικό και δημιουργικό τρόπο, δηλώνοντας μάλιστα κάθε πρόθεση  να συμμετέχουν ενεργά στην επόμενη διοργάνωση, είτε με προσωπική εργασία είτε καταθέτοντας ωφέλιμες ιδέες. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί προς κάθε κατεύθυνση, πως το 2015 ξεκίνησε η δημόσια και ανοικτή διαβούλευση για την διοργάνωση των Εορτών Εξόδου, όπου στην τοπική κοινωνία είχε κατατεθεί ερωτηματολόγιο προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις και οι προτάσεις των συνδημοτών μας. Ακολούθησαν συναντήσεις στο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, όπου κάθε δημοτικός σύμβουλος, φορέας, σύλλογος ή δημότης είχε τη δυνατότητα   να συμμετέχει και να καταθέσει τις απόψεις του.       Δυστυχώς οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας για την ανταπόκριση όσων επιδεικτικά σήμερα «κουνούν το δάκτυλο», πλέκοντας με δόσεις ειρωνείας «σενάρια» περί κινδύνου απώλειας του τελετουργικού χαρακτήρα, του ύφους ή των μηνυμάτων.
Το πώς εκλαμβάνει, αισθάνεται και βιώνει ο κάθε ένας μας ξεχωριστά την Έξοδο και τα μηνύματά της είναι καθαρά εσωτερικό ζήτημα, το οποίο ατυχώς για τους «ολίγους» που αναφέρθηκαν παραπάνω, επικεντρώνεται το τελευταίο διήμερο του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώπιων εκατοντάδων επισήμων, τηλεοπτικών συνεργείων, καμερών και μικροφώνων. Όμως οι Γιορτές της Ιερής Πόλης ξεκινούν 15 ημέρες περίπου νωρίτερα, ενώ η προετοιμασία τους στο γενικό σχεδιαστικό πλαίσιο αρχίζει  αρκετούς μήνες πριν.  Ένα ανθρώπινο δυναμικό εθελοντών συνδημοτών μας, εργαζομένων του Δήμου και αιρετών εκπροσώπων, δουλεύει ακούραστα και χωρίς ωράρια, προκειμένου όλη αυτή η διοργάνωση που πλέον αγγίζει τα όρια της μεγαλύτερης στην Ελλάδα,  να στεφθεί με επιτυχία.  Ατυχώς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οι εκλεγμένοι της καθ’ όλα σεβαστής (ως προς το θεσμικό της ρόλο) αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, ήσαν ΑΠΟΝΤΕΣ.  Κατά συνέπεια, η έκφραση άποψης που στηρίζεται σε «φημολογία»  μάλλον στερείται αντικειμενικότητας.
Επίσης από το 2015, σκοπός της δημοτικής αρχής ήταν να διαδώσει  την Αξία και το Μήνυμα της Θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων, κυρίως στις νεώτερες γενιές  καθώς αυτές αποτελούν το μέλλον και την επόμενη ημέρα αυτού του τόπου. Κι αυτός ο σκοπός επετεύχθη. Με τη μαζική συμμετοχή στην πομπή, χιλιάδων νέων ανθρώπων από κάθε γωνιά της Ελλάδας  που προσήλθαν με σεβασμό στην Ιερή Πόλη.  Από τα παιδιά μας που διοργάνωσαν και ενέταξαν στο γενικό πρόγραμμα των Εορτών Εξόδου εξαιρετικές εκδηλώσεις, προκαλώντας άξια την συγκίνηση των παρευρισκομένων. Από τους νέους που έφεραν στα χέρια τους ως ανεκτίμητη παρακαταθήκη τα ιστορικά κειμήλια των Εξοδιτών. Από τις χορωδιακές φωνές των παιδιών που ακούσθηκαν μέσα στον Κήπο των Ηρώων κι από τα δακρυσμένα μάτια ενός  εφήβου κάτω από το «καιόμενο Μεσολόγγι»…
   Προφανώς ο «πατριωτισμός»  ορισμένων  «βγαίνει» κατ’ επιλογή, συγκεκριμένη ώρα και υπό όρους ή συνθήκες… Χωρίς καμία πρότερη ψυχική  προετοιμασία, προσέγγιση  και επαφή με τα όσα έχουν προηγηθεί μέρες νωρίτερα…
   Οι Γιορτές Εξόδου πηγάζουν από το  Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου  και τους δημότες τουΑυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Κι όσοι εξάγουν αυθαίρετα συμπεράσματα περί «εμπορευματοποίησης» και «αγοραπωλησίας» ,  φάσκοντας και αντιφάσκοντας στα μακροσκελή -προφανώς δημοσιοσχεσίτικα - κείμενά τους, δεν πρόκειται  να ακυρώσουν τον αδιαμαρτύρητο κόπο, την συστηματική εργασία μηνών και την γενικότερη φιλοσοφία ή το κύρος  τους.
   Σε ότι αφορά τα κόστη και τα λειτουργικά έξοδα, η γλώσσα της αλήθειας  των αριθμών είναι πραγματικά πολύ σκληρή και σίγουρα θα προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα με τα συγκριτικά μεγέθη παλαιοτέρων ετών σε βάθος σχεδόν δεκαετίας. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επισημανθεί πως οι δαπάνες  πλέον εξοφλούνται καθ’ έτος, κάτι που επίσης είχε να συμβεί πολλά χρόνια πριν το 2015. 
  Η Έξοδος όμως είναι και θα παραμείνει  Ιδέα. Και ως πανανθρώπινη  Ιδέα απευθύνεται σε όλους τους λαούς του κόσμου. Αρκετοί εκπρόσωποί τους  κατά καιρούς βρέθηκαν σ αυτό τον τόπο, προσεγγίζοντας τον με ευλάβεια και σεβασμό. Κατά συνέπεια, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την «περιχαρακώσει» και να την θεωρήσει «κτήμα» του. Αντιθέτως, φέρει τη βαριά ευθύνη να τη διαφυλάξει και να «σμιλέψει» με αυτή τις συνειδήσεις των επομένων γενεών.      
   Ακολουθεί ένα ελάχιστο δείγμα των ευχαριστηρίων επωνύμων και ανωνύμων  που είτε βρέθηκαν, είτε παρακολούθησαν  τηλεοπτικά τις Εορτές Εξόδου 2018. Ασφαλώς κανείς τους δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει. Προφανώς  όμως το Μήνυμα για την  Αξία των Εορτών Εξόδου  έφτασε στους  αποδέκτες του ή τουλάχιστον σε αυτούς που είχαν την ψυχική διάθεση  να το κατανοήσουν…

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου


Νικόλαος Καραπάνος