Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Σκέψεις μαζί ...


γράφει η Ναταλί Φουντουκάκη

Το «Είναι» και το «Φαίνεσθαι»

Στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας μάλλον είναι ουτοπικό να αμφισβητούμε το ποιο από τα δύο υπερτερεί μεταξύ του «Είναι» και του «Φαίνεσθαι», ή τουλάχιστον το ποιο από τα δύο φαίνεται να υπερτερεί. Η δύναμη των εντυπώσεων είναι τόσο μεγάλη, που μοιάζει με ένα δυνατό εγκεφαλικό παιχνίδι, που μπορεί να καταλήξει άκρως εθιστικό, παρασύροντας τους παίκτες σε πλάνη οικτρή. Αλλά όταν η πλάνη είναι τάση και μαζικός τρόπος ζωής, είναι άραγε ψέμα, νέα αλήθεια, ή έστω κάποια αλήθεια;
Εξαρτάται...από το επίπεδο στο οποίο κάποιος θέλει να κινηθεί. Είναι αυτονόητο ότι το «Φαίνεσθαι» έχει να κάνει με την επιφάνεια και αν κάποιος είναι ικανοποιημένος απλά με χρώματα και εικόνες, τότε θα μπορούσαμε να απαντήσουμε ότι το «Φαίνεσθαι» αποτελεί τη δική του αλήθεια. Όποιος όμως αναζητά στη ζωή του, εκτός από τα χρώματα και τις εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές, χρειάζεται να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο βαθύτερο από εκείνο του εντυπωσιασμού. Σε ένα επίπεδο διερεύνησης, πειραματισμού και δοκιμασιών, όπου την αλήθεια του θα την ανακαλύψει. Μα γιατί, ίσως να ρωτούσε κάποιος, να κάνουμε τόσο κόπο να ανακαλύψουμε το «Είναι», αφού το «Φαίνεσθαι» είναι πιο άμεσο, πιο εύκολο και πιο λαμπερό; Μάλλον επειδή η μεταβλητότητά του δεν παρέχει κανενός είδους ασφάλεια  και η ρηχότητά του δεν ικανοποιεί καμία από τις ουσιαστικές ανάγκες της ψυχής μας. Η πρόσκαιρη ευχαρίστηση  δε μάς εγγυάται την ευτυχία. Το να έχουμε κατορθώσει όμως, να είμαστε ευτυχισμένοι, εγγυάται μακροχρόνια ευχαρίστηση. Η ασφάλειά μας βρίσκεται στη γνώση και όχι στην επιτήδευση και την προσποίηση.
Γελάω, όταν θυμάμαι τη φράση «είσαι και φαίνεσαι», που χρησιμοποιούσαμε όταν ήμασταν παιδιά σε λεκτικές αψιμαχίες μεταξύ μας, με αρνητική χροιά βέβαια. Θα ήταν καταπληκτικό, ως ενήλικες πια, να χρησιμοποιούσαμε την αντίστροφη φράση και μάλιστα με τη θετική της έννοια. «Φαίνεσαι και είσαι»...τίμιος, ειλικρινής, φιλάνθρωπος, γενναιόδωρος, φιλεύσπλαχνος, προσηνής, χαρούμενος, ευτυχισμένος! Τότε πραγματικά θα ζούσαμε σε έναν αληθινό και αληθινά καλύτερο κόσμο.

Επόμενο θέμα: « Η γοητεία του ατελούς»
e-mail: nfountoukaki@gmail.com