Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

ΟΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ 193η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΗΡΩΪΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ


Με μεγάλη επιτυχία και μαζική προσέλευση, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής, για την 193η Επέτειο της Εξόδου, το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Απριλίου στην Αθήνα, ως ακολούθως:

 Σάββατο 13 Απριλίου 19.30΄- Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών.
Πρίν από την έναρξη της εκδήλωσης, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο του Τσολιά, στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου, στη μνήμη των πεσόντων της Εξόδου. Η εκδήλωση άρχισε με σύντομους χαιρετισμούς:
α) Από τον κ. Γεώργιο Αντύπα, πρόεδρο του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής, Αντιστράτηγο ε. α.
β) Από τον κ. Νικόλαο Νούλα, πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών
και Γενικό Διευθυντή της Λεοντείου Σχολής Αθηνών.
γ) Από τον κ. Σπύρο Καρβέλη Αντιδήμαρχο, ως εκπρόσωπο του Δήμου της Ι. Π. Μεσολογγίου.
δ) Ομιλία από τον συμπολίτη μας κ. Φώτη Σπυρόπουλο, Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτορα της Νομικής του Πανεπ/μίου Αθηνών και Αντιπρόεδρο του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, με θέμα: «Η Αδελφότητα των Φιλοδικαίων στο πολιορκημένο Μεσολόγγι».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε, με την πολύ πετυχημένη Μουσική παράσταση με τίτλο «ΕΞΟΔΟΥ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ», από το Μουσικό Όμιλο «ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ» της Ι. Π. Μεσολογγίου, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Δημητρίου Μανωλάτου, με τη συμμετοχή πενταμελούς χορωδίας Ιεροψαλτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αξιόλογη αυτή παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό. Μετά την παράσταση, απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες για την συμμετοχή τους, στον κεντρικό ομιλητή κ. Φώτη Σπυρόπουλο από τον Αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Καρβέλη και στον Αρχιμουσικό κ. Δημήτριο Μανωλάτο, για λογαριασμό του Μουσικού Ομίλου «Ιωσήφ Ρωγών», από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής, κ. Γεώργιο Αντύπα. Η εκδήλωση τελείωσε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και κατόπιν παρατέθηκε δεξίωση, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου.


Κυριακή 14 Απριλίου 11.30΄- Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης (οδός Αιόλου)
Επιμνημόσυνη Δέηση, στη μνήμη των πεσόντων στις Πολιορκίες και την Έξοδο του Μεσολογγίου. Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Δανάη Αναγνωστοπούλου μέλος του Δ.Σ. του Π.Κ.Ρ. και Φιλόλογο – Καθηγήτρια της Λεοντείου Σχολής, στην οποία απενεμήθη και αναμνηστική πλακέτα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γεώργιο Αντύπα. Στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή, η οποία με επικεφαλής τη Φιλαρμονική «Ιωσήφ Ρωγών» της Ι. Π. Μεσολογγίου και με τη συνοδεία του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη-Συμιός», του Λαογραφικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης» του Ευηνοχωρίου, καθώς και μελών του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής με παραδοσιακές φορεσιές και άρματα, κατευθύνθηκε στο «Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη» όπου κατατέθηκαν στεφάνια, από Συλλόγους και φορείς.
Στις διήμερες εκδηλώσεις , παρέστησαν και τίμησαν με τη παρουσία τους :
Εκ μέρους της περιφέρειας Αττικής, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αγγελική Λεβέντη.
Εκ μέρους του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Καρβέλης.
Η κ. Ξένια Δημητρίου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Οι πρώην βουλευτές, κύριοι Αριστοτέλης Μιμμής και Χρήστος Φωτόπουλος.
Οι υποψήφιοι βουλευτές Αιτωλ/νίας, κύριοι Σπήλιος Λιβανός και Βασίλειος Φεύγας. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ι. Π. Μεσολογγίου κ. Κων/νος Λύρος.
Ο κ. Πάνος Σόμπολος, Πρόεδρος της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων. Ο κ. Πάνος Κοντός, καθηγητής Πανεπ/μίου Πρόεδρος της ΑΙ.ΠΟ.Ε, ο κ. Επμεινώνδας Λύρος εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας, η κ. Χριστίνα (χήρα) Σπύρου Μουστακλή, καθώς και αρκετοί πρόεδροι και εκπρόσωποι Συλλόγων.
Η εκδήλωση της Κυριακής καλύφθηκε και τηλεοπτικά, από το κανάλι «ΑΧΕΛΩΟΣ ΤV».
Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια εκφράζονται από τον Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής, στον ομιλητή της εκδήλωσης κ. Φώτη Σπυρόπουλο, στον Πρόεδρο του Μουσικού Ομίλου «Ιωσήφ Ρωγών» κ. Νεκτάριο Ζησιμόπουλο, στον Αρχιμουσικό κ. Δημήτριο Μανωλάτο, στην κ. Αποστολία Πάστρα για την σκηνοθεσία, καθώς και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης.