Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Μικρά … από τον "Σκοτεινό"


Δόθηκε στη δημοσιότητα την εβδομάδα που μας πέρασε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει και την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Ουσιαστικά καταργεί όλα τα ΤΕΙ τα οποία συγχωνεύονται ή μάλλον απορροφώνται από τα Πανεπιστήμια.
Δυστυχώς τα μαντάτα για το νομό Αιτωλοακαρνανίας(που διεκδικούσε την ίδρυση και λειτουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου) και ειδικά για την πόλη μας είναι «κατάμαυρα». Δύο από τα πιο παλιά και ιστορικά τμήματα που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι(Λογιστική και Διοίκηση Επιχειρήσεων) τα οποία είχαν και μεγάλο αριθμό φοιτητών, μεταφέρονται στην Πάτρα!
Στον αντίποδα ιδρύονται δυο τμήματα γεωπονικής κατεύθυνσης που μαζί με το ήδη υπάρχον τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών, εντάσσονται στην νεοϊδρυθείσα Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην ίδια σχολή εντάσσονται και δυο τμήματα με έδρα το Αγρίνιο καθώς και ένα με έδρα την Αμαλιάδα. Επίσης στο Αγρίνιο ιδρύεται τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας το οποίο εντάσσεται στην νεοϊδρυθείσα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Με λίγα λόγια στην πόλη μας θα λειτουργούν τρία τμήματα γεωπονικής κατεύθυνσης που είναι άγνωστο κατά πόσο θα είναι ελκυστικά και για την λειτουργία των οποίων πρέπει να προκηρυχθούν νέες θέσεις μελών ΔΕΠ. Κατά τα άλλα αρχίζουν τη λειτουργία τους από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020!!!  
Είναι προφανές ότι το εγχείρημα αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε με προχειρότητα, χωρίς σχεδιασμό και στόχους, με μόνο κριτήριο την τοπικιστική ικανοποίηση των διαφόρων πλευρών. Ωφελημένοι σαφώς οι πιο μεγάλοι και ισχυροί. Σκεφτείτε ότι το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας διαμελίστηκε μεταξύ δυο Πανεπιστημίων(Πατρών και Πελοποννήσου) και ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα έχει παράρτημα στην Πάτρα. Δηλαδή στην ίδια πόλη θα υπάρχουν πολυτεχνικά τμήματα δυο Πανεπιστημίων!!!   
Ελλάς το μεγαλείο σου…
***
Στην Αιτωλοακαρνανία περιόδευσε την προηγούμενη Παρασκευή ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά επισκέφθηκε την Ναύπακτο και στην συνέχεια αφού πέρασε από την περιοχή του Θέρμου κατέληξε στο Αγρίνιο όπου έκανε την κεντρική του ομιλία. Το Μεσολόγγι δεν ήταν στο πρόγραμμα επίσκεψης και δεν το επισκέφθηκε.
Κακώς, όταν ένας αρχηγός κόμματος κάνει περιοδεία στον νομό δεν μπορεί να επισκέπτεται Ναύπακτο και Αγρίνιο και το Μεσολόγγι να το προσπερνά. Αφήστε που εκτός των άλλων φούντωσαν και οι φήμες γι’ αυτή την «παράκαμψη». Φήμες που έλεγαν ότι ήθελε να αποφύγει συνάντηση με τον Δήμαρχο και επομένως σημειολογικά να μην του παρέχει στήριξη για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Δεν γνωρίζω να σας πω αν οι φήμες αυτές έχουν υπόσταση. Κρίνοντας από την φωτογραφία μάλλον δεν έχουν. Εξάλλου μπορεί ο αρχηγός της Ν.Δ. να έχει κατά νου να επισκεφθεί την Ιερή μας Πόλη το Σαββατοκύριακο των Βαΐων. Οπότε αλλάζουν τα πράγματα. Θα δείξει…