Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Η παράσταση «Ελευθερία, ο Ύμνος των Ελλήνων» σήμερα στο Θεατράκι Μεσολογγίου Παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας με ελεύθερη είσοδο

  


 Στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας θα παρουσιάσει σήμερα στις 21:30 στο Ανοιχτό Θέατρο Λιμανιού, το έργο «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων».

Η παράσταση εγκρίθηκε και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στηρίζεται στα κείμενα του Διονύσιου Σολωμού: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Ύμνος στην Ελευθερία», καθώς και στα απομνημονεύματα του οπλαρχηγού Σπυρομήλιου.

Με την παράσταση αυτή το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα οργανώσει καλοκαιρινή περιοδεία σε φεστιβάλ, πόλεις και χωριά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

 Η παράσταση

Πέντε ηθοποιοί επί σκηνής ζωντανεύουν τις μεγάλες στιγμές της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου. Βασισμένοι στην συνταρακτική περιγραφή των γεγονότων από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Σπύρου Μήλιου που έζησε την πολιορκία μέσα από τα τείχη, οι ηθοποιοί της παράστασης αφηγούνται και αναπαριστούν όλη την ένδοξη και ηρωική αντίσταση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου μέχρι τον αποκλεισμό του από το οθωμανικό στόλο.

Επί σκηνής βλέπουμε την αγωνία και το πάθος των ηρώων, να δίνουν μάχες σώμα με σώμα, παιδιά να συμμετέχουν στις μάχες με πετροπόλεμο, γυναίκες να βοηθούν την νύχτα στην επισκευή των προμαχώνων και όλοι μαζί να αρνούνται να συνθηκολογήσουν στις δελεαστικές προτάσεις των πολιορκητών για προσκύνημα και υποταγή στον τουρκικό ζυγό.

Μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια, κερδίζοντας όλες σχεδόν τις συμπλοκές με τους εχθρούς σε στεριά και σε θάλασσα, οι πολιορκημένοι λυγίζουν από το καθεστώς του αποκλεισμού και της πείνας. Τότε, κάνοντας Δεύτερη Παναγιά τους την Ελευθερία, αψηφούν τις κακουχίες και το θάνατο και αποφασίζουν την Ένδοξη Έξοδό τους.

 Αυτή η Έξοδος, που άλλη τέτοια δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία και είναι από μόνη της «λογοτεχνία» της Ελληνικής Επανάστασης και της Παγκόσμιας Ιστορίας, φωτίζεται επί σκηνής με το ποιητικό λόγο του Διονύσιου Σολωμού. Οι στίχοι των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» και ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» είναι η άλλη γλώσσα των ηρώων του Μεσολογγίου.

Επί σκηνής βλέπουμε πως ο ένας εμψυχώνει τον άλλον, πως αψηφούν τις κακουχίες, πως νικούν τον τρόμο και τον φόβο, πως «Δεν κλαίνε για το σκοτωμό, που θε να σκοτωθούνε, μόν΄ κλαίνε για το σκλαβωμό, που θε να σκλαβωθούνε» και τέλος πως αψηφούν και την ύστατη στιγμή, παρά την δεινή τους κατάσταση, το προσκύνημα στον Σουλτάνο.

Ορμούν με αυτοθυσία άντρες, γυναίκες και παιδιά στο εχθρό και η ανδρεία τους συγκλονίζει όλη την υφήλιο. «Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι», όπως μας λέει ο Εθνικός μας ποιητής.

 

Η παράσταση, «Ελευθερία. Ο Ύμνος των Ελλήνων», είναι μια παράσταση επικού θεάτρου. Επειδή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, η δραματική επεξεργασία και η σκηνοθεσία του έργου στοχεύουν σε μια διαυγή αναπαράσταση των γεγονότων, με μια πλήρη ψυχοσωματική συμμετοχή των ηθοποιών. Στο έργο υπάρχουν χαρακτήρες που, όπως και στα πραγματικά γεγονότα, ο κάθε άνθρωπος, έτσι και ο κάθε χαρακτήρας, δοκιμάζεται διαφορετικά από την σκληρή πραγματικότητα αλλά όλοι στο τέλος καταλήγουν στην πιο γενναία πράξη. Επιθυμεί δε να συνταιριάξει τα ιστορικά στοιχεία του Μεσολογγίου με την ποίηση του Διονύσιου Σολωμού, να ψυχαγωγήσει τον θεατή κάνοντάς τον μάρτυρα όχι μόνο των πραγματικών γεγονότων αλλά και της εσωτερικής πορείας των αγωνιστών, από τον τρόμο της σκληρότητα του πολέμου, στην αυταπάρνηση και τον ηρωισμό.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία –Σύλληψη: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά -Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Μουσική: Φοίβος Μαρκιανός

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου

Φωτογραφίες προβών: Νίκος Παπαγιαννόπουλος

 

Πρωταγωνιστούν:

Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Κουκιάς, Φοίβος Μαρκιανός, Βασίλης Τριχάς, Λένα Νάτση

 

Είσοδος Ελεύθερη

Ανοιχτό Θέατρο Λιμανιού Ι.Π. Μεσολογγίου, ώρα 21:30