Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

ΧΥΤΑ Μεσολογγίου - Ένα διαχρονικό έγκλημα

 

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο τεράστιο θέμα που λέγεται ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και δεν είναι η πρώτη φορά που τρέχουμε να σβήσουμε πυρκαγιές, που οφείλονται στην παράνομη λειτουργία του και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο.

Προειδοποιήσαμε την δημοτική αρχή πολλές φορές αλλά δυστυχώς κώφευσε.

Στις 9/2/2020 σε ανακοίνωσή μας, που είναι επίκαιρη όσο ποτέ,  προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους, και λέγαμε :

« Κύριε δήμαρχε,

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα τεράστια προβλήματα του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, ο οποίος δεν έχει άδεια λειτουργίας.

Λειτουργεί χωρίς άδεια και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην γύρω περιοχή, με την κοινότητα Αγίου Θωμά να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Είναι επικίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων στο χώρο και των κατοίκων της περιοχής,  εκθέτει την διοίκησή του σε νομικούς κινδύνους, αποτελεί εστία ανάφλεξης λόγω των εκλυόμενων εύφλεκτων  αερίων, μολύνει αέρα, έδαφος και υδροφόρο ορίζοντα, αποτελώντας  περιβαλλοντική βόμβα.

Το 2020 αυξήσατε τα δημοτικά τέλη κατά 18% για να πληρώνετε όπως είπατε τον υπό ίδρυση ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας στον οποίο θα στέλνατε τα απορρίμματα. Σας είχαμε επισημάνει ότι κάτι τέτοιο θα αργήσει πολύ να γίνει διότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα. Ενδέχεται να μην είναι έτοιμος ούτε εντός του 2021, αλλά εσείς επιμένατε στην αύξηση.

Σε ερώτηση κατοίκου της περιοχής προς τον δήμο Αγρινίου που είναι ο καθ’ ύλη αρμόδιος για τον ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας, ο κύριος Παπαναστασίου απάντησε :

«Σας ενημερώνω ότι, ο Ενιαίος Φορέας Στερεών Αποβλήτων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας τελεί υπό διαδικασία σύστασης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Κατά συνέπεια, έως την σύσταση του, λειτουργούν κανονικά οι τέσσερις ΦΟΔΣΑ των τεσσάρων γεωγραφικών ενοτήτων της Αιτ/νίας ως οφείλουν, έχοντας την πλήρη ευθύνη για την λειτουργία των ΧΥΤΑ τους.

Τέλος και προκειμένου να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι οι τρείς άλλοι ΦΟΔΣΑ του νομού, σε αντίθεση με τον ΦΟΔΣΑ Μεσολογγίου, προχωρούν, υλοποιώντας έργα και δράσεις βελτίωσης και αναβάθμισης της λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΦΟΔΣΑ Μεσολογγίου και κατά συνέπεια ο δήμος Μεσολογγίου φέρουν στην παρούσα φάση την αποκλειστική ευθύνη συντήρησης, λειτουργίας και επέκτασης του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου.»

Το πρόβλημα δεν το δημιουργήσατε εσείς, αλλά ως δήμαρχος καλείστε να το διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο.  Θα έπρεπε λοιπόν, τα χρήματα που εισπράττετε και δεν αποδίδετε, στον ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας, τα οποία  ανέρχονται για τα έτη 2020-21 στις 600.000 ευρώ, να χρησιμοποιηθούν, για την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ, την ολοκλήρωση  του νέου κυττάρου και την αδειοδότηση του, ώστε να λειτουργεί κανονικά και νόμιμα, έως ότου λειτουργήσει  ο ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας.

Περιμένουμε επίσης την απάντησή σας, στα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία στην πρόσφατη επιθεώρηση του ΧΥΤΑ από τους ελεγκτές περιβάλλοντος, μας προέκυψε μεγάλο πρόστιμο.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι πολύ μεγάλες. Δεν μπορεί να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, περιμένοντας την σύσταση του «από μηχανής θεού» που λέγεται ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας.

Όσο για την ανακύκλωση, τον διαχωρισμό στην πηγή κλπ. καλύτερα να μην μιλήσουμε γιατί φαντάζει ανέκδοτο.

Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»

Το Γραφείο Τύπου

Μεσολόγγι  9/2/2020 »

Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή να σκύψει στο πρόβλημα και ενώ με επιστολή της προς τους εργαζόμενους αναγνώριζε ότι ο ΧΥΤΑ είναι παράνομος και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, προσπάθησε  να επιρρίψει την ευθύνη της χρήσης του, στους εργαζόμενους.

Όταν δε τα απορριμματοφόρα γέμισαν και σας ρώτησαν που θα εναποθέσουμε τα απορρίμματα ; ξεχάσατε ότι λέγατε και δείξατε και πάλι τον ΧΥΤΑ !

Μάλιστα είχατε και την ….. φαεινή ιδέα να προτείνετε στον κ. Παντελή Σκαρμούτσο να αναλάβει την προεδρία ενός παράνομου νομικού προσώπου, για το οποίο δεν είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε ούτε ένα ευρώ για την αναβάθμιση, την ορθή και νόμιμη λειτουργία του !  

Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν έχετε επιδείξει τον δέουσα σοβαρότητα για ένα τόσο κρίσιμο θέμα και αντί για την επίλυσή του, προτιμάτε να κρύβετε το πρόβλημα σαν να μην υπάρχει !

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη και όσο και αν την κρύβετε, επανέρχεται στο προσκήνιο, κάθε φορά με χειρότερη μορφή.

Ζητάμε την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την εξεύρεση λύσης, από κοινού συμπολίτευση και αντιπολίτευση, με ανοιχτά χαρτιά και όλα τα δεδομένα στο τραπέζι.

Ζητάμε επίσης την αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα, για να διερευνηθούν οι ευθύνες κάθε εμπλεκόμενου.

Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε μια περιβαλλοντική βόμβα να σέρνεται χρόνια τώρα δίπλα στα σπίτια μας, να εισπνέουμε καρκινογόνες ουσίες,  να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και η λιμνοθάλασσα, να μην γίνεται τίποτα,  και να ανεχόμαστε την κατάσταση.

 

Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»