Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

 Μια σπουδαία μουσική συνάντηση κορυφαίων καλλιτεχνικών φορέων και σχημάτων θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου  και ώρα 8.30 μ.μ. στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου, ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος και ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας, ο Έφορος της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας Ιωάννης Αλεξόπουλος, κι ο Μαέστρος Σταύρος Σολωμός.

Πρόκειται για τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού σε μουσική του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, που θα ακουστεί στο σύνολό του στον χώρο του Κήπου των Ηρώων.

Η μουσική συναυλία στην οποία συμμετέχουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η Μικτή Παιδική της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, διοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πλαισιώνεται επίσης από την mezzo soprano Ειρήνη Καραγιάννη (Solist – Απαγγελία) και τον Άλκη Μπαλτά (Ενορχήστρωση, Χορωδιακή Επεξεργασία, Μουσική Διεύθυνση).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας χαρακτήρισε τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν ως ένα μνημειώδες έργο, το οποίο θα παρουσιασθεί στον εμβληματικό Κήπο των Ηρώων της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, στο πλαίσιο των ετήσιων δράσεων που έχει διοργανώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Ευχαρίστησε δε  τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου για την συνεργασία και τη διαρκή επικοινωνία.

Ο  Έφορος της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας Ιωάννης Αλεξόπουλος σημείωσε πως η αρτιότερη διοργάνωση της εκδήλωσης αλλά και η άψογη παρουσίασή της, αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ ο Μαέστρος Σταύρος Σολωμός αναφέρθηκε στην σύνδεση και την στενή σχέση του ποιητικού έργου του Διονύσιου Σολωμού με το Μεσολόγγι και τον αγώνα του για Ελευθερία.

«Για τους ανθρώπους της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» είναι τιμή να συνεισφέρουν στην άρτια διοργάνωση μιας εκδήλωσης που χαρακτηρίζεται για την πληρότητα των συμβολισμών της» τόνισε ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε Γιάννης Φρέρης.

O Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, μιλώντας στην ενημερωτική συνάντηση αναφέρθηκε στην σχέση κι επαφή του σολωμικού έργου με το Μεσολόγγι, σημειώνοντας πως  «…Στον συμβολικό αυτό τόπο, τυπώθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1825, στο τυπογραφείο του Μάγερ από τον τυπογράφο Δημήτριο Μεσθενέα, ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν. Το μήνυμα του δημιουργού μ’ αυτή του την απόφαση ήταν ξεκάθαρο. Το μικρό Αλωνάκι της αντίστασης, της μαχητικότητας, της αποφασιστικότητας είχε αρχίσει ήδη να γράφει τις δικές του σελίδες ένδοξης ιστορίας. Η «Ελευθερία» του Σολωμού έκανε τα πρώτα λογοτεχνικά της «βήματα» στο Μεσολόγγι. Ίσως η απόφαση του ποιητή να τυπώσει τον Ύμνο στο Μεσολόγγι, να προμήνυε την δόξα της Εξόδου που θα ακολουθούσε ένα χρόνο αργότερα. Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι άλλωστε, είναι πνευματικό «γέννημα» αυτού του τόπου».

Ο Κώστας Λύρος ευχαρίστησε  θερμά για την συνεργασία και τον συντονισμό, τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια, τους συντελεστές, δημιουργούς και χορηγούς αυτής της κορυφαίας κι εμβληματικής παραγωγής. 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε ζωντανή σύνδεση από τον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό ΙΟΝΙΑΝ  καθώς επίσης κι από τα διαδικτυακά κανάλια της ΕΡΤ.

Λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την πανδημία, η προσέλευση στο χώρο του Κήπου των Ηρώων θα γίνει μόνο κατόπιν αποστολής προσκλήσεων. Επίσης θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της διάδοσης της νόσου COVID-19.