Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Ερωτήσεις της Προέδρου της Κοινότητας Μεσολογγίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Σεπτεμβρίου 2021

 

1. Προς κ. Δήμαρχο και Πρόεδρο ΧΥΤΑ:

Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα την ημέρα που έπιασε φωτιά στο ΧΥΤΑ και τις επόμενες που ακολούθησαν. Με μια αυτοψία στον χώρο καταλαβαίνει κάποιος ότι δεν πρόκειται για ΧΥΤΑ αλλά για ΧΑΔΑ. Εκτός από σκουπίδια εκείνη την ημέρα κάηκε και μικρή δασική έκταση. Αν ο αέρας είχε διαφορετική φορά θα κινδύνευε άμεσα το μοναστήρι του Αη Συμιού και οι οικισμοί του Αγίου Θωμά.

Α)Τι ενέργειες έχουν γίνει για την εξυγίανση του 1ου και 2ου κυττάρου;

Β)Ποια η εκτιμώμενη ημερομηνία λειτουργίας του 3ου και 4ου κυττάρου;

‌Γ)Ποια η ετοιμότητα μας σε ποσότητες χώματος ώστε να ανταποκριθούμε άμεσα σε ενδεχόμενη νέα πυρκαγιά; Γνωρίζουμε όλοι ότι η φωτιά στα σκουπίδια δεν σβήνει με νερό αλλά με χώμα.

Δ)Για πόσο καιρό θα μεταφέρονται τα σκουπίδια μας στη Ναύπακτο; Όταν τελειώσουν οι 1.200 τόνοι που μας έχουν επιτραπεί για τον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, που θα μεταφερθούν τα σκουπίδια μας;

Ε)Ποιες οι ενέργειες για εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων;

ΣΤ)Πότε θα έρθουν οι καφέ κάδοι από το πρόγραμμα βιοαποβλήτων;

Ζ)Έχουν γίνει μετρήσεις για την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα;

Σας καταθέτουμε εκ νέου την πρόταση μας και την πεποίθηση μας, η οποία πηγάζει από καλές πρακτικές δήμων της Ελλάδας και του εξωτερικού ότι λύση στο πρόβλημα δίνεται με μείωση του όγκου των απορριμμάτων μας (μείωση οργανικών, διαλογή στη πηγή, εντατική ανακύκλωση, πράσινα σημεία).

Οι δημότες δεν μπορούν να αντέξουν νέα αύξηση δημοτικών τελών ούτε μπορούν να δεχτούν να υποβαθμίζεται το περιβάλλον τους και να κινδυνεύουν οι ζωές τους και οι περιουσίες τους.

 

2. Προς τον κ. Δήμαρχο και όλη την δημοτική αρχή:

Κάθε εβδομάδα σας αποστέλλουμε, θέματα που αφορούν την καθημερινότητα της πόλης του Μεσολογγίου καθώς και αιτήματα πολιτών. Διαβάζετε αυτή την αλληλογραφία; Δεν παίρνουμε απάντηση, ούτε βλέπουμε να διορθώνονται τα θέματα. Πρέπει κάποια στιγμή να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και να μην αγνοούνται οι προτάσεις μας για την πόλη του Μεσολογγίου. (παραδείγματα: επισκευή αστικού εξοπλισμού στο τσιμεντένιο κρηπίδωμα της Τουρλίδας, τρόπος κοπής χόρτων στην οδό Κύπρου, γραφείο της Κοινότητας Μεσολογγίου, ωράριο Μουσείων της πόλης του Μεσολογγίου κλπ).

 

3. Προς τον κ. Δήμαρχο:

Πρόσφατα διαβάσαμε στον τύπο την επιστολή του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου, με την οποία σας απευθύνει κάλεσμα για ενέργειες ενόψει της απογραφής περιουσιών και πληθυσμού. Το θέμα της απογραφής είναι κορυφαίο και επηρεάζει άμεσα την υπόσταση του Δήμου μας σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Σας καλούμε με την σειρά μας να έρθετε σε επαφή με την Στατιστική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας που λειτουργεί στο Μεσολόγγι ώστε να δοθούν αρμοδίως οι κατάλληλες οδηγίες σε όλες τις Κοινότητες με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα.

 

Όλγα Δασκαλή

Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου