Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΝΗΣΙΔΩΝ ΚΛΕΙΣΟΒΑΣ,ΒΑΣΙΛΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΝΤΟΛΜΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ 22 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΏ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ

 

Κλείσοβα

-Το πρόβλημα χαρακτηρίζεται ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ  λόγω της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που θα εξαφανίσει τα μνημεία αυτά από τον χάρτη.

-Η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  πρέπει να αναλάβει την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών η να ανατεθούν  σε ιδιώτες.


Διανύουμε ήδη το 2
ο εξάμηνο του 2021 που η Πολιτεία , οι Περιφέρειες και όλοι οι Δήμοι της χώρας οργανώνουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.  Εκτός από τις εκδηλώσεις  αυτές πρέπει να ληφθεί  πρόνοια  να γίνουν  και έργα διάσωσης των  σωζόμενων ακόμη ιστορικών χώρων, στην περιοχή του Δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου,  που τα 200 αυτά χρόνια είναι εγκαταλειμμένοι  και κινδυνεύουν ακόμη και με εξαφάνιση από τον χάρτη λόγω της φθοράς από την θάλασσα ή από καταπατήσεις. Ο κίνδυνος μεγαλώνει λόγω της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής και της προβλεπόμενης από τους επιστήμονες ανόδου της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή. 

Κραυγαλέες  περιπτώσεις αποτελούν οι ιστορικές νησίδες που ήταν προμαχώνες του Μεσολογγίου στην λιμνοθάλασσα, η Κλείσοβα, το Βασιλάδι και ο Ντολμάς  και στην στεριά η μοναδική σωζόμενη ντάπια του Φραγκλίνου και η σημαντική ντάπια Λουνέττα.



Πρόσφατα  ανακοινώθηκε  η  διάθεση 22 εκατ ευρώ για έργα στην λιμνοθάλασσα, χωρίς στα έργα αυτά να περιλαμβάνονται  και έργα διάσωσης των ιστορικών αυτών νησίδων που βρίσκονται μέσα σε αυτή και αποτελούν συστατικό πολιτιστικό στοιχείο τους  και μέρος της ιστορικής ταυτότητας της πόλης. Στο πρόγραμμα ΟΧΕ Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού περιλαμβάνεται και έργο «ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» , χωρίς  να αναφέρονται και επισκέψεις στα νησάκια αυτά που πρέπει να προστατευθούν από την καταστροφή.



Η Αρχαιολογική — Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος επανειλημμένα με επιστολές της προς  όλους τους αρμόδιους φορείς   επισήμανε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ιστορικά  αυτά μνημεία  και υπέβαλε προτάσεις με τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την διάσωση και ανάδειξή τους. Τον περασμένο Μάιο η Διαχειριστική Αρχή  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσε ΔΡΑΣΕΙΣ  στο πλαίσιο ΟΧΕ Κατάκολου-Αρχαίας Ολυμπίας και Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου — Αιτωλικού   προϋπολογισμού  18.300.0000  ευρώ  που λήγει την 31—12—2021.Το πρόγραμμα αυτό, μεταξύ των άλλων, αφορά και την προστασία του φυσικού τοπίου και την διατήρηση και αποκατάσταση οικότοπων που κινδυνεύουν  από την κλιματική αλλαγή  και ανάσχεση της διάβρωσης  και ερημοποίησης εδαφών με προτεραιότητα στο δίκτυο ΝΑΤΟΥΡΑ 2000. Δηλαδή είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για την διάσωση και ανάδειξη των ιστορικών νησίδων της λιμνοθάλασσας.














Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμος Ι.Π.Μεσολογγίου, πρέπει να τεθούν σε συναγερμό προκειμένου να αξιοποιηθούν τα προγράμματα αυτά και να διασωθούν οι υπάρχοντες ακόμη ιστορικοί χώροι στην Ιερά Πόλη και να προστεθούν στα αξιοθέατα του Δήμου.

 

Αθανάσιος Σπυρόπουλος

Πρόεδρος Αρχαιολογικής — Ιστορικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος