Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Ανοιχτή επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου προς τον Δήμαρχο, Αντιδημάρχους, Προέδρους Ν.Π. και μέλη του Δ.Σ.

 

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Προέδροι,  κύριοι και κυρίες Δημοτικοί Σύμβουλοι, δυστυχώς για μία ακόμη φορά πρέπει να απευθυνθούμε προς όλους σας για να ζητήσουμε τα αυτονόητα και να ξεκαθαρίσουμε την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αγνοεί επιδεικτικά η δημοτική αρχή και την στρεβλώνει για να κρύψει τις δικές τις αδυναμίες και υστεροβουλίες, μέσω του «κίτρινου» τύπου και σχετικών «κίτρινων» αναρτήσεων.

Στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο εισήχθη το θέμα της τροποποίησης του Ο.Ε.Υ.(Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας), του Δήμου (μόνο), με την διαδικασία του «επείγοντος», από την πλευρά της δημοτικής αρχής.  Το «επείγον» σύμφωνα με τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο του και τον εκ Πατρών ορμώμενο σύμβουλού, άρχιζε και τελείωνε στην σύσταση αυτοτελούς τμήματος πολιτικής προστασίας. Δεν διαφωνούμε για την  αναγκαιότητα, αλλά αυτή υπάρχει από το 2020 σύμφωνα με τον ν.  4662/20, άρα που ήταν το επείγον μετά από 2,5 χρόνια; Επιπλέον, η υπηρεσία λειτουργεί ήδη στο Δήμο στα πλαίσια του τμήματος Περιβάλλοντος, Πολιτικής προστασίας και πρασίνου, …αλλά βέβαια… δεν είναι αρεστός ο προϊστάμενος! Αναγκαιότητα και υποχρέωση σύμφωνα με τον ν. 4795/21 υπάρχει και για άλλα τμήματα … ελέγχου βέβαια (όπως του εσωτερικού ελέγχου) … αλλά αυτά μάλλον «ξεχάστηκαν», …«αλλεργία»;

Ο Δήμαρχος μας είπε λοιπόν ότι λόγο αναγκαιότητας ενός τμήματος φέρνει την τροποποίηση του οργανισμού ως επείγον … (μετά από 2,5 χρόνια!) … ε! και παράλληλα «θυμήθηκε» …. κυριολεκτικά τελευταία στιγμή … να προσθέσει μια (1) Δ/νση, επτά (7) τμήματα και παράλληλα να μειώσει τις οργανικές θέσεις του προσωπικού. Μάλιστα προσπαθώντας να μας πείσει ότι ακούει την γνώμη των … άλλων, ανάρτησε ανακοίνωση με την εισήγηση της δ/νσης διοικητικού (ήταν;)και όχι της εκτελεστικής επιτροπής, εν είδη «διαβούλευσης»… λίγο πριν το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης ψευδός ανέφερε ότι ζητήθηκε η γνώμη όλων των εν ενεργεία προϊσταμένων και Δ/ντών και φυσικά ψευδώς ανέφερε και  ο Αντιδήμαρχός του … ότι το Σωματείο δεν έχει κάνει καμία πρόταση. Φυσικά «ξέχασαν» και οι δύο την πρόταση – μελέτη  102 σελίδων (και με οικονομική τεκμηρίωση)  για τον ΟΕΥ του Δήμου, και τις συμπληρωματικές προτάσεις για το τμήμα προγραμματισμού, το Ωδείο και την φιλαρμονική και όχι μόνο,  που έχουν κατατεθεί, όπως «ξέχασαν» και τα πολλαπλά αιτήματα μας για δημιουργία επιτροπής σύνταξης ενός σύγχρονου ΟΕΥ για το Δήμο και τα Ν.Π. αυτού, ευρείας συμμετοχής από Υπηρεσιακούς Παράγοντες, το Σωματείο, μέλη της Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης και τεχνικούς Συμβούλους γνώστες του θέματος και της Αυτοδιοίκησης.

Δυστυχώς όλα αυτά «ξεχάστηκαν». Όχι μόνο «ξεχάστηκαν», αλλά από την πλευρά της η δημοτική αρχή, χρησιμοποίησε μια απαράδεκτη παρελκυστική τακτική,  προσπαθώντας να περάσει ένα τόσο σημαντικό θέμα για το μέλλον του Δήμου εν κρύπτω και παρακάμπτοντας διαδικασίες και νομοθεσία. Το ίδιο έγινε και στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο η πρόταση σχεδόν σύσσωμής της Αντιπολίτευσης, συμβούλων της Συμπολίτευσης και του Σωματείου ήταν να αναβληθεί το θέμα (όχι να απορριφθεί) έτσι ώστε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας (συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος)  κοινής αποδοχής και συμμετοχής για να ασχοληθεί συνολικά με τον ΟΕΥ του Δήμου και των Ν.Π. αυτού εν σύνολο, με πρόσημα την ανάπτυξη του Δήμου, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποδοτικότερη λειτουργία του Δήμου. Δυστυχώς, το θέμα με απόλυτη ευθύνη του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου,  παραπεμφθεί στις καλένδες.

Εκφράζουμε την αγωνία μας όπως το όλο ζήτημα αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και οι όποιες αλλαγές ή τροποποιήσεις να μην εξαντλούνται στην λογική των κατηγοριών και ειδικοτήτων των θέσεων ευθύνης, τις συρρίκνωσης του Δήμου στην λογική της ιδιωτικοποίησης, και των εξυπηρετήσεων, αλλά να λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες τάσεις της Διοικητικής Επιστήμης, τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου και των Πολιτών και φυσικά τις επιταγές της νομοθεσίας.

Ακριβώς για τους λόγους αυτούς και για να αποφύγουμε άσκοπες αντιπαραθέσεις, προσφυγές και καταγγελίες, αλλά και να το δούμε ως ευκαιρία σύνθεσης και συνεργασίας για το καλό του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, επαναφέρουμε το ζήτημα απευθυνόμενοι προς  όλους, όπως παρθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες και δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για την εκπόνηση από κοινού ενός σύγχρονου Ο.Ε.Υ. για το Δήμο και τα Ν.Π. αυτού, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να κατατεθεί με ευρεία συναίνεση προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνηση.

 

Μετά τιμής

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

             Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γεν. Γραμματέας

    Βασίλης Μπαρμπετάκης                                          Χαράλαμπος Κιρκινέζος