Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Διαμαρτυρία κατοίκων Μεσολογγίου για τις πινακίδες της Ιόνιας Οδού


ΠΡΟΣ
Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Κατασκευής Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδος: Τμήμα Κατασκευής Έργων ΠΑΘΕ και Ιόνιας Οδού.

Κοινοποίηση:
1.             Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου
2.             Δήμαρχο Αμφιλοχίας
3.             Αντιπεριφερειάρχη Νομού Αιτωλ/νίας
4.             Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Ι.Π. Μεσολογγίου


Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν 4 μεγάλες πόλεις ήτοι: η Ι.Π. Μεσολογγίου, πρωτεύουσα του Νομού, το Αγρίνιο, η Ναύπακτος και η Αμφιλοχία.
Είναι προφανές και λογικό, για τη σωστή καθοδήγηση των επισκεπτών, να αναφέρονται όλες αυτές οι πόλεις στις πινακίδες των εθνικών οδών, των επαρχιακών, των κόμβων και σε όποιες άλλες θέσεις κρίνεται αναγκαίο.
Παρατηρούμε δυστυχώς, ότι στην Ιόνια Οδό, στο επαρχιακό δίκτυο και στους κόμβους δεν τηρείται αυτή η αυτονόητη διαδικασία όσον αφορά την Ι.Π. Μεσολογγίου, την πρωτεύουσα του Νομού αλλά και την Αμφιλοχία. Έτσι, στον κόμβο Κεφαλοβρύσου υπάρχουν πινακίδες για Αιτωλικό, Αντίρριο, Αγρίνιο (και καλώς υπάρχουν) αλλά και για Άρτα, πόλη άλλου Νομού που δεν αποτελεί κανένα σημαντικό κόμβο όπως τα Ιωάννινα, η Αθήνα, η Πάτρα κ.λπ.
Κατά παράδοξο τρόπο όμως παραλείπεται η πρωτεύουσα του Νομού, το Μεσολόγγι καθώς και η Αμφιλοχία αν και είναι οι πλησιέστεροι επόμενοι προορισμοί ανατολικά και δυτικά.
Στον κόμβο «Χαλαζιά» υπάρχουν πινακίδες για Αιτωλικό (καλώς) αλλά και πάλι για Άρτα, ενώ παραλείπεται το Μεσολόγγι που βρίσκεται στα 5 χιλιόμετρα καθώς και η Αμφιλοχία.
Το ίδιο συμβαίνει στον κόμβο «Μπάγια» (Αγ. Ελεούσα) αλλά και κατά μήκος της Ιόνιας Οδού στις περισσότερες εισόδους και εξόδους για τα παρακείμενα χωριά.
Δεν γνωρίζουμε εάν στους όμορους Νομούς (Άρτα, Λευκάδα, Πρέβεζα, Αχαΐα, Φωκίδα) αναφέρεται η πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλ/νίας. Αυτή η κατάσταση δείχνει ότι αγνοείται η πόλη του Μεσολογγίου, η πρωτεύουσα του Νομού, αφού οι ταξιδιώτες δεν καθοδηγούνται σωστά με αποτέλεσμα άλλοι να ταλαιπωρούνται για να φθάσουν σ’ αυτή και άλλοι να την προσπερνούν. Παράλληλα προκαλείται και ζημιά από αυτή την αδικαιολόγητη κατάσταση. Πρέπει να τονιστεί ότι η Ι.Π. Μεσολογγίου είναι το παγκόσμιο σύμβολο της Ελευθερίας, η πόλη του Λόρδου Βύρωνα και πολλών φιλελλήνων και γι’ αυτό δέχεται πολλούς επισκέπτες.
Για την αποκατάσταση των παραλείψεων παρακαλούμε και ζητούμε όπως: Σε όλες τις εναέριες και επίγειες πινακίδες τόσο της Ιόνιας Οδού όσο και του επαρχιακού δικτύου, των κόμβων και των εισόδων – εξόδων την αναγραφή της πόλης του Μεσολογγίου όπως επιβάλει η δεοντολογία αλλά και η ιστορία.
Πρέπει και στο Νομό μας οι ταξιδιώτες και επισκέπτες να ενημερώνονται και να κατευθύνονται σωστά, όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.
Τέλος, ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστεί και στο Νομό μας η αυτονόητη διαδικασία και σύντομα θα υπάρξει αποκατάσταση των σοβαρών, για την ιστορική πόλη μας, παραλείψεων.
Κάτοικοι Ι.Π. Μεσολογγίου
Λάμπρος Φλώρος
Ιωάννης Καρέτσος
Σταμάτης Κατσαβός

(ακολουθούν υπογραφές)