Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Τοποθέτηση Πρωτοβουλίας Πολιτών «Λιμνοθάλλαζα» στο Δ. Συμβούλιο της 23/3/2017 σχετικά με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας



Η Πρωτοβουλία Πολιτών «Λιμνοθάλλαζα» είναι μια νέα ομάδα που συστάθηκε στις αρχές του 2017 με σκοπό να να καταγράψει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού σήμερα, αλλά και αυτά που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον από την αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση, και να πιέσει για συλλογικές λύσεις σε αυτά. Βασική μας θέση είναι ότι πρέπει πλέον να αφήσουμε πίσω την απάθεια και την αδιαφορία και να κινητοποιηθούμε σαν πολίτες για να προστατέψουμε τον τόπο μας πριν είναι αργά.
Η ανάδειξη τις τελευταίες εβδομάδες του θέματος της κατασκευής των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κάμπο του Ευηνοχωρίου, μας κινητοποίησε σαν ομάδα να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ψάξαμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία (μελέτες, αδειοδοτήσεις, περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή κλπ) καθώς και το τι συνέβη με αντίστοιχες μονάδες σε άλλες περιοχές της χώρας. Στις 15/3 οργανώσαμε μια ανοιχτή συζήτηση πολιτών και εκπροσώπων φορέων, στην οποία τοποθετήθηκαν όλες οι πλευρές και κατατέθηκαν επιχειρήματα σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δημιουργίας των συγκεκριμένων μονάδων, καθώς και για το πώς αυτές θα επηρεάσουν την περιοχή μας. Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της εταιρείας. Μετά λοιπόν από ενδελεχή ανάλυση του ζητήματος, η ομάδα μας κατέληξε να τάσσεται ΚΑΤΑ της δημιουργίας των μονάδων. Οι λόγοι που μας οδήγησαν στη θέση αυτή είναι οι εξής:
α) Η περιοχή που θα δημιουργηθούν οι εν λόγω μονάδες βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου που προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR, σε Προστατευόμενη Περιοχή ΠΠ2. Πρόκειται, όπως γνωρίζουμε όλοι, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, η προστασία της οποίας δεν συνδυάζεται με τέτοιου είδους μονάδες καύσης, όσο μικρές και αν είναι αυτές. Με το σκεπτικό αυτό έχουμε ήδη κάνει παρέμβαση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην ανοικτή διαβούλευση για το προεδρικό διάταγμα που ορίζει χρήσεις γής. Η παρέμβαση μας έγινε με μορφή σχολίου στο άρθρο 16 του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (δείτε την παρέμβαση μας εδώ: https://tinyurl.com/kb6fkfo  ).
β) Μας προβληματίζει έντονα η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης, δεδομένου ότι μετά την τροποποίηση των μελετών (από βιομάζα σε βιορευστά), δεν υπάρχει κάποιο επιχείρημα που να αιτιολογεί γιατί πρέπει  να κατασκευαστούν οι μονάδες αυτές στα συγκεκριμένα σημεία. Παρατηρούμε επίσης ότι στις μελέτες δεν υπάρχει πρόβλεψη για εναλλακτικούς χώρους κατασκευής των μονάδων αυτών, ούτε και αιτιολογία γιατί επιλέχθηκε αυτή η περιοχή και όχι όμορη βιομηχανική περιοχή. 
γ) Θεωρούμε ότι η αδειοδότηση και αποδοχή των συγκεκριμένων επενδύσεων θα ανοίξει τον δρόμο την μετατροπή ολόκληρου του κάμπου του Ευηνοχωρίου σε μια βιομηχανική ζώνη, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής.
δ) Θα θέλαμε να εισφέρουμε στην συζήτησή σας τα εξής που μας έχουν προβληματίσει:           
 
        1) Ο Δήμος Μεσολογγίου σε όλα τα δημόσια έγγραφα του (μελέτες ΟΧΕ) προωθεί το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή, ως περιοχή οικοτουριστικού ενδιαφέροντος. Μια περιοχή για την οποία έχουν κατατεθεί ποικίλες αιτήσεις για ανάπτυξη δραστηριοτήτων ήπιου τουρισμού εξαιτίας του φυσικού περιβάλλοντος. Αν η στόχευση μας είναι να ζήσουμε αρμονικά με το φυσικό μας περιβάλλον, είναι δυνατόν να μην το προστατεύουμε; Είναι δυνατόν σε περιοχές οικοτουριστικού ενδιαφέροντος, σε περιοχές προστατευόμενες, να αναπτυχθούν πλησίον βιομηχανικές εγκαταστάσεις;

      
2) Σε έγγραφα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συγκεκριμένα ανακοινώσεις του Γραφείου Προέδρου Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, τα οποία υπογράφει ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Νικόλαος Υφαντής, φαίνεται πως οι Φάκελοι όλων των ΑΕΠΟ που εγκρίθηκαν είχαν κοινοποιηθεί στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου. Ο Δήμος Μεσολογγίου φαίνεται ως αποδέκτης των κοινοποιήσεων.  Αναρωτιόμαστε όταν γίνονται αυτές οι κοινοποιήσεις ποιος ασχολείται με αυτές, ποιος τις ελέγχει, ποιος ενημερώνεται, και πως για όλα αυτά εν συνεχεία ενημερώνονται οι πολίτες;    

       3) Παρατηρούμε ότι το θέμα 28 του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, προτείνετε ο Δήμος μας να γίνει μέλος Δικτύου Πόλεων με ονομασία «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ». Θα θέλαμε να δούμε το καταστατικό του Δικτύου, και τον ορισμό που δίνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.


Συμπερασματικά:  παρατηρούμε ότι κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ενός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή μας που να ορίζει τις χρήσεις γης ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Πριν από κάθε υλοποίηση απαιτείται σχεδιασμός. Στην προκειμένη περίπτωση η περιοχή μας δεν έχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, κάτι που απαγορεύει υγιείς επενδύσεις! Αν οριστούν οι χρήσεις γης και η δυναμική του ανταγωνισμού στην περιοχή, θα ανοίξει ο δρόμος τόσο για δημόσιες όσο και για ιδιωτικές επενδύσεις. Μέχρι τότε, θα κυριαρχεί χάος, καταγγελίες, εκμετάλλευση, πλουτισμός λίγων εις βάρους του Δήμου μας.
Τέλος, δεδομένου ότι οι φάκελοι τροποποιήσεων και οι ανακοινώσεις από τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας είχαν   κοινοποιηθεί εγκαίρως στο Δήμο Μεσολογγίου (αριθμ. πρωτ. 10607/11-05-2015, 621/13-01-2016, 12592/2016), στεναχωριόμαστε  που η σημερινή συζήτηση δεν είχε γίνει εδώ και καιρό. Το γεγονός ότι το θέμα απασχολεί την τοπική κοινωνία από την στιγμή που βγήκε στο φως της δημοσιότητας, καταδεικνύει την ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών και συζήτηση τέτοιου είδους θεμάτων, εντός και εκτός των θεσμικών οργάνων.
 Η περιοχή μας καλείται να αντιμετωπίσει επιπλέον προκλήσεις στο μέλλον, όπως είναι η κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον Εύηνο αλλά και οι εξορύξεις πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή μας, θέματα για τα οποία θα πρέπει η τοπική κοινωνία να είναι ενήμερη και οι αρχές της πόλης να έχουν καθαρή στάση ώστε να προστατευθεί ο τόπος μας. Έστω και τώρα όμως, θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση ενάντια στις εν λόγω μονάδες και μαζί με τους πολίτες και τους φορείς να αναλάβει δράση ακύρωσης του έργου.