Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Έναρξη Εορτών Εξόδου από το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος»

Την έναρξη των Εορτών για τα 191 χρόνια από την Έξοδο κήρυξε από το Κέντρο Λόγου και Τέχνης – Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, εγκαινιάζοντας με τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος Ολυμπία Βικάτου και τον ιδρυτή της «Διεξόδου» Ν. Κορδόση, την έκθεση με θέμα «Διαχρονικό ταξίδι στην Ιόνια οδό – Ο θησαυρός των ευρημάτων της».

   Μιλώντας για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια των Εορτών Εξόδου έως και την Κυριακή 9 Απριλίου, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σημείωσε ότι αποτελούν το απόσταγμα της καλής συνεργασίας του Δήμου με κορυφαίους φορείς, συλλόγους και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ανταποκρίνονται δε, στο ύφος και το επίπεδο ποιότητας που επιβάλλει ο χαρακτήρας των Εορτών Εξόδου, αποτελώντας ένα «ταξίδι» του νου και των συναισθημάτων το οποίο θα οδηγήσει στην κορυφαία στιγμή της Θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
   Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο δημιουργός της «Διεξόδου» Ν. Κορδόσης, ενώ ακολούθως η κυρία Ολυμπία Βικάτου αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει  ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε κατά μήκος της Ιονίας οδού, κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της.
   Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τα θερμά λόγια της κυρίας Λυδίας Κονιόρδου για την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, τις Εορτές Εξόδου αλλά και το νόημα της Θυσίας των Εξοδιτών.


   Μετά τα εγκαίνια, ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους και τα εκθέματα από την κυρία Ολυμπία Βικάτου, ενώ η έκθεση (η οποία συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος) θα διαρκέσει έως την 30η Μαΐου έχοντας καθημερινή λειτουργία.