Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΔΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΟ ΔΑΣΑΚΙ

H δράση «ΔΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΟ ΔΑΣΑΚΙ» ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 10/06 /2017 με προσέλευση μικρών και μεγάλων. Στόχος ήταν να γνωρίσουμε το Δασάκι, να αντιληφθούμε την αξία του και μέσα από μικρές παρεμβάσεις και απλές δράσεις να περάσουμε το μήνυμα πως θέλουμε και διεκδικούμε την αξιοποίηση αυτού του τόσο ιδιαίτερου και όμορφου δημοσίου χώρου.

Η δράση αγκαλιάστηκε από τους πολίτες, από τις επιχειρήσεις της πόλης, πολλές από τις οποίες έκαναν δωρεές, αλλά και από τα μαγαζιά γύρω από το Δασάκι τα οποία μας προμήθευσαν με κέικ, νερά και αναψυκτικά.

Η μέρα εξελίχθηκε όμορφα με χαμόγελα, κέφι και διάθεση για αλλαγή. Στο Δασάκι φυτεύτηκαν 4 δέντρα, και δημιουργήθηκε ένας μικρός κήπος με ανθεκτικά φυτά που θα ποτίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από πρόθυμους πολίτες. Παράλληλα, αφαιρέθηκαν οι τάβλες από τα παγκάκια και βάφτηκαν οι σιδερένιες βάσεις τους ενώ επίσης βάφτηκαν το κιόσκι και τα ΚΑΦΑΟ.

Η ζωντάνια όμως της δράσης αντλήθηκε από τα μικρά παιδάκια που ήρθαν στο Δασάκι. Αρχικά έπαιξαν και ζωγράφισαν με την Κλοουνίτσα Βαλεντίνα, και έφτιαξαν ταΐστρες για τα πουλιά με τον Νίκο Νούλα (μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της εθελοντικής ομάδας «Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου»)  τις οποίες και κρέμασαν στα δέντρα. Στο τέλος ακολούθησε παιχνίδι στα τρία νέα παιχνίδια που κατασκευάστηκαν με απλά υλικά μέσα στο Δασάκι («Κουτσό», «Στόχοι», «Λέιζερ με σχοινιά»). Ζωγράφισαν, έπαιξαν, γέλασαν. Εικόνες από ξέγνοιαστα παιδιά που θα έπρεπε να βλέπουμε καθημερινά σε αυτό τον χώρο.Μέσα σε μια μέρα είδαμε πως το Δασάκι μπορεί να μετατραπεί σε έναν ζωντανό, φιλόξενο και ελκυστικό δημόσιο χώρο που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων. Για να γίνει αυτό όμως οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα και υποχρεωτικά μέτρα. Να επιδιορθωθούν οι σπασμένες πλάκες. Όλες οι λάμπες και τα προστατευτικά τους καλύμματα να αντικατασταθούν, οι τάβλες που έφερε το Λιμενικό Ταμείο την ημέρα της δράσης να τοποθετηθούν από το ίδιο μέσα στις επόμενες μέρες και φυσικά να γίνουν οι όποιες απαραίτητες ενέργειες ώστε να πάψει να αποτελεί πλέον πάρκινγκ το Δασάκι (με απαγορευτικές ταμπέλες, με άνοιγμα και κλείσιμο της μπάρας συγκεκριμένες ώρες, κτλ). Επίσης, πέρα από το κόψιμο των αγριόχορτων (που έχει ήδη πραγματοποιηθεί), τα φύλλα να αφαιρεθούν και να μπει σε λειτουργία το δίκτυο ποτίσματος ώστε ο χώρος να γίνει και πάλι πράσινος.


Η αξία του χώρου θα πρέπει να αναδεικνύεται συνεχώς μέσα από τις δραστηριότητες των ίδιων των πολιτών, των συλλόγων και των ομάδων της πόλης μέσα σε αυτόν. Ίσως είναι ένας τρόπος για δείξουμε πως υπάρχουμε και εμείς ως πολίτες και δεν αρκούμαστε στην υπάρχουσα εγκαταλελειμμένη κατάσταση. Ας αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε και να ζούμε μέσα στους ελεύθερους δημοσίους χώρους μας, ας πάμε τα παιδιά μας να παίξουν στην φύση στο Δασάκι και ας κάνουμε έναν περίπατο μέσα σε αυτό για να το ξαναγνωρίσουμε. Με άλλα λόγια ας δώσουμε λίγη ζωή στο Δασάκι.

Άτυπη ομάδα Πολιτών Salstinistas
Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Μεσολογγίου 
Ενεργοί πολίτες της πόλης μας