Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Μικρά … από τον "Σκοτεινό"


Συγκρατημένη αισιοδοξία

Στην ίδρυση ενός αυτόνομου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε επίπεδο νομού που θα στηριχθεί στις υπάρχουσες υποδομές, προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Τρικούπειο, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο συμπολίτης μας Γεν. Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Π. Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιούλιο στη Βουλή και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και τις αλλαγές που θα γίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με όσα είπε πρόθεση του υπουργείου είναι η δημιουργία ενός τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Αιτωλοακαρνανία που θα εναρμονίζεται με τις ανάγκες του νομού και την αναπτυξιακή προοπτική του. Θα στηριχθεί στις υπάρχουσες σχολές του ΤΕΙ Μεσολογγίου οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τον «μοχλό» για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών στον αγροτοδιατροφικό τομέα στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες ερευνητικές δυνατότητες του Αγρινίου με την δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου ώστε να αξιοποιηθεί η εργαστηριακή δομή και να υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων.
Το σχέδιο που ανέπτυξε ο κ. Παπαγεωργίου δεν κάνει λόγο για άμεση αυτονόμηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου, κάτι που περίμεναν πολλοί να ακούσουν σύμφωνα με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αφού βασική προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν με την εφαρμογή του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Το να υπάρξει και πάλι το ΤΕΙ Μεσολογγίου με βάση την παλιά του μορφή, όπως προκύπτει από τα νέα δεδομένα, είναι μάλλον δύσκολο. Τουλάχιστον δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Από την άλλη όμως θα πρέπει να δούμε πως σκέπτεται το υπουργείο να υλοποιήσει την πρόταση που ακούστηκε. Γιατί ναι μεν δόθηκε το γενικό περίγραμμα της πρότασης αυτής, αλλά δεν ξέρουμε ούτε πως θα την πραγματοποιήσει ούτε πως θα την στηρίξει ούτε και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της. Ίσως δεν ήταν και η κατάλληλη στιγμή να ακουστούν αυτές οι σημαντικές λεπτομέρειες…
Μέχρι τότε ας παραμείνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι και πάντα σε επαγρύπνηση!!!
***
«Χάνεται» και το Πρωτοδικείο;

Ορατός είναι ο κίνδυνος κατάργησης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου. Στο πλαίσιο των αλλαγών της διοικητικής οργάνωσης των Δικαστηρίων της χώρας είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με τις έντονες φήμες που κυκλοφορούν να υπάρξει κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της πόλης μας. Μάλιστα ο Δήμαρχος  της Ιερής Πόλης προσπαθώντας να προλάβει την εξέλιξη των γεγονότων απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή.
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν την παραπάνω δυσμενή εξέλιξη για την πόλη μας ως φυσική συνέπεια της απώλειας του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Δυστυχώς η αποψίλωση της Ιερής Πόλης συνεχίζεται. Το Μεσολόγγι είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού σε όλη την Ελλάδα που όχι μόνο δεν ιδρύονται σ’ αυτή νέες υπηρεσίες, αλλά χάνει και αυτές που έχει…
Μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες εβδομάδες ήρθε στην επιφάνεια και το σχέδιο κατάργησης του κέντρου νεοσυλλέκτων στο 2/39 ΣΕ το οποίο απ’ ότι φαίνεται πήρε μάλλον προσωρινή αναστολή.
Φαίνεται ότι στο όνομα των μνημονίων, που τελειωμό δεν έχουν, θα δούμε πολλά ακόμα!