Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Η «ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

του Αθ. Σπυρόπουλου

-Μια εξαιρετική εκδήλωση στον κήπο του Παλαιού (Πέτρινου) Δημαρχείου που διοργανώθηκε προς τιμήν ανθρώπων της ποικιλότροπης και μακροχρόνιας προσφοράς

-Το εξαίσιας αισθητικής και αρχιτεκτονικής κτήριο του παλαιού Δημαρχείου μπορεί να στεγάσει το Μουσείο ψηφιακής αναπαράστασης της ιστορίας του Μεσολογγίου.


Πλήθος κόσμου πλημμύρισε το βράδυ της Κυριακής 18/6/2017 τον Κήπο του Παλαιού (Πέτρινου) Δημαρχείου της Ιερής Πόλης όπου πραγματοποιήθηκε μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της «Διεξόδου» των τελευταίων ετών.

Επρόκειτο για μια εκδήλωση τιμής σε ανθρώπους της μακροχρόνιας ή ιδιαίτερης προσφοράς προς την πόλη με τον τίτλο «Η Διέξοδος τιμά την προσφορά».
Μια ξεχωριστή εκδήλωση διατύπωσης δημόσιων ευχαριστιών σε «υπηρέτες» της Ιερής Πόλης που «αγκαλιάστηκε» από εκατοντάδες Μεσολογγίτες μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί νέοι οι οποίοι έδωσαν το «παρών» για να τιμήσουν δέκα οκτώ συμπολίτες και δύο συλλογικούς φορείς που ήταν οι τιμώμενοι.
Ο χώρος, στον οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιούνταν πολιτιστική εκδήλωση, είχε μετατραπεί με επιμέλεια των ανθρώπων της «Διεξόδου» σε ένα «χάρμα οφθαλμών». Ο μέχρι τότε σχεδόν άγνωστος αυτός κήπος είχε καθαριστεί από τα χόρτα που τον κατέκλυζαν, είχε ψεκαστεί για τον παντελή αποκλεισμό κουνουπιών και είχε φωτιστεί κατάλληλα έτσι ώστε τόσο οι φοίνικες όσο και το εξαίσιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίριο των αρχών 20ου αιώνα να λάμψει και να φιλοξενήσει την συγκινητική εκδήλωση που διοργανώθηκε από Μεσολογγίτες για Μεσολογγίτες κατά τον καλύτερο τρόπο.
Η έναρξη, σύμφωνα με τα δεδομένα της «Διεξόδου», έγινε ακριβώς την ώρα που είχε προγραμματιστεί βρίσκοντας την συντονίστρια της εκδήλωσης Ειρήνη Καρανικόλα στο βήμα να καλωσορίζει όλους όσους αυθόρμητα είχαν προσέλθει.
Το πρόγραμμα άρχισε με μια ομιλία του Βασίλη Πάικου με τίτλο «Το Μεσολόγγι της Αρχοντιάς» ο οποίος  στην αρχή αναφέρθηκε στο μεγάλο και ίσως ανεπανάληπτο έργο – τουλάχιστον από ιδιώτη- της διάσωσης του αρχοντικού που έμενε ο αρχηγός της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων Θανάσης Ραζηκότσικας και το οποίο κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν «πολυχώρο πολιτισμού», με φιλοξενία Μουσείου, Βιβλιοθήκης, ποικίλες εκδηλώσεις πολιτισμού όλο το χρόνο και τον οποίο κάθε φορά επισκέπτονται οι Πρόεδροι Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοποι, πνευματικοί άνθρωποι, πρέσβεις φιλελλήνων κρατών και πολλοί άλλοι που φθάνουν εδώ στις τιμητικές εκδηλώσεις των Βαΐων.
           
Στη συνέχεια ο ομιλητής «έπλεξε»  με δάφνινο στεφάνι την πνευματική αρχοντιά που συναντάει κανείς σ’ αυτόν τον τόπο στο «μικρό αλωνάκι» του Σολωμού, που όσο μικρός κι’αν είναι, εν τούτοις η πνευματικότητα που καλλιέργησε όλα αυτά τα ελεύθερα χρόνια ήταν ικανά να του δώσουν εσαεί και αμετάκλητα την ονομασία «πόλη πολιτισμού». Αυτόν τον πολιτισμό μεταλαμπαδεύουν από γενιά σε γενιά στα μικρά παιδιά οι γονείς όταν τα οδηγούν στους ιστορικούς  και αιματοβαμμένους χώρους, όταν τους μιλάνε για τα μεγάλα πνευματικά αναστήματα του τόπου, όταν τα λούζουν στο άπλετο φως που λαμπυρίζει στα ήσυχα νερά της λιμνοθάλασσας. Κι’ αυτά με τη σειρά τους καιροφυλαχτούν να έρθει η ώρα να φορέσουν την αρματωσιά του ήρωα και να σηκώσουν στους ώμους την ιερή Εικόνα και την «Ουρανία» της Εξόδου. Και μαζί μ’ αυτήν να σηκώσουν στους ώμους τους τον πολιτισμό που θα παραλάβουν. 
Στη συνέχεια ο ιδρυτής της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης διάβασε το πρακτικό της επιλογής των τιμηθέντων το οποίο προσυπογράφονταν από τα αριστίνδην μέλη της «Διεξόδου» Γιάννη Δακαλάκη, Κώστα Ζησιμόπουλο, Γιώργο Καλογεράκη, Νίκο Κανίνια, Βάσω Μπίσσα, Βασίλη Πάικο και Φήμια Πετροπούλου που κοσμούσαν και το πάνελ της εκδήλωσης και οι οποίοι επέδωσαν τους τιμητικούς επαίνους μαζί με ένα κλαδί ελιάς.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής η «Διέξοδος» θέλησε να εκφράσει σε πανηγυρική εκδήλωση ένα δημόσιο «ευχαριστώ» σε συμπολίτες που με την μακροχρόνια δραστηριότητά τους έχουν συμβάλει στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης, στην επέκταση της ακτινοβολίας της ή στην διατήρηση της φυσιογνωμίας της».
Για τον σχηματισμό κρίσεως υπήρξε ιδιαίτερος προβληματισμός δεδομένου ότι οι συμπολίτες που προσέφεραν ή προσφέρουν για το καλό του Μεσολογγίου είναι πάμπολλοι.
Κατόπιν τούτου η επιτροπή αναγκάστηκε να θέσει ως ένα εκ των βασικών κριτηρίων επιλογής την κατά κοινή ομολογία μακρόχρονη και αναγνωρισμένη από το κοινωνικό σύνολο προσφορά, με ενδεικτικό χρόνο την 25ετία ή την προσφορά μεγάλων ή και ιδιαίτερων υπηρεσιών.
Έτσι με βάση το ως άνω δεδομένο, και με το ενδεχόμενο η κρίση της να είναι εσφαλμένη ή να έχει πραγματοποιήσει παραλήψεις, κατέληξε στην απόφαση να απονείμει το δημόσιο «ευχαριστώ» στους εξής κατ΄αλφαβητική σειρά συμπολίτες.
1) ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ & ΙΣΤΟΡΙΟΔΙΦΕΣ
Κυρίους ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΟΛΟΜΒΑ, MΙΧΑΛΗ ΚΟΤΙΝΗ και ΣΠΥΡΟ ΣΑΚΑΛΗ διότι με τις επί δεκαετίες ιστοριοδιφικές τους ενασχολήσεις, τα συνεχή συγγραφικά τους έργα και τις τεκμηρίωνες απόψεις τους για τα μεγάλα γεγονότα της πόλης και των πρωταγωνιστών του αγώνος διατήρησαν ζωντανή την ιστορία του Μεσολογγίου. Επίσης στον κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΚΑΝΙΑ διότι με την έμπρακτη συμπαράστασή του στο έργων των προαναφερθέντων, μέσω της ΑΛΦΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ, συνέβαλε στην προαγωγή, διάχυση και επέκταση της ακτινοβολίας της πόλης και της μοναδικότητας της ιστορίας της.
2) ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΓΡΑΦΟΥΣ
Κυρίους ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ, ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΚΟΣΟΥΛΑ και ΓΕΩΡΓΙΟ ΦΩΤΕΙΝΟ διότι με τα επί 50ετία και πλέον συνεχή δημοσιεύματά τους, τα εκδοθέντα βιβλία τους και τον κυρίαρχο προσανατολισμό της σκέψης τους στην παρουσίαση της φυσιογνωμίας της πόλης και των κατοίκων της από την σύσταση του Κράτους μετά την Επανάσταση μέχρι το πρώτο μισό του 20 αιώνα, κατέγραψαν την λαογραφία του Μεσολογγίου
3) ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Και συγκεκριμένα στον κ. ΝΙΚΟ ΑΛΙΑΓΑ διότι με την διεθνή παρουσία του και τον ποικιλοτρόπως διαφημιζόμενο τόπο καταγωγής του επεκτείνει την φήμη της πόλης
Στην ΒΥΡΩΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ διότι με την πραγματοποίηση των διεθνών φοιτητικών συνεδρίων ο απόηχος της πόλης βγαίνει και εκτός των ορίων της χώρας.
Στον κ. ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΡΑΝΑΣΟ διότι ιδρύοντας στην πόλη το 1958 ραδιοφωνικό σταθμό έδωσε την δυνατότητα στο Μεσολόγγι να ακούγεται η φωνή του «εκτός των τειχών». Και
Στον ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ διότι με την πέραν του μισού αιώνος παρουσία του στα ερτζιανά επεξέτεινε την ακτινοβολία του Μεσολογγίου σε ολόκληρη την δυτική Ελλάδα.

4) ΣΤΟΥΣ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ» ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
που εντελώς αθόρυβα, χωρίς να ανήκουν σε συλλόγους και ομάδες, και χωρίς να επιζητούν την οποιαδήποτε επιβράβευση φροντίζουν καθημερινά το Μεσολόγγι.
Με τον κίνδυνο να έχουν παραληφθεί αξιόλογοι συμπολίτες, η ολομέλεια της «Διεξόδου» εξέφρασε δημόσια το «ευχαριστώ» της στον εκ των πρωτοπόρων της προσφοράς κ. ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΤΖΑΝΟ που δενδροφύτευσε και επί δεκάδες χρόνια φρόντισε όλα σχεδόν τα υπάρχοντα αλσύλλια της πόλης. Και
Στους κυρίους ΛΑΜΠΡΟ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ και BΑΣΙΛΕΙΟ ΠΛΑΣΤΗΡΑ που αναμόρφωσαν και ανέδειξαν τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευούλας
Στον κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟ που σε καθημερινή βάση περιποιείται τα δένδρα του πεζοδρομίου της Κλείσοβας και καθαρίζει την ακτή της από την Πρώτη μέχρι την Τετάρτη Καμάρα.
Στον κ. ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ που σε καθημερινή βάση σκαλίζει, ποτίζει και καθαρίζει τα αλσύλλια του λιμανιού και της Πλώσταινας. Και
Στον κ. ΤΑΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΟ που επίσης σε καθημερινή βάση κλαδεύει και ασβεστώνει όλα τα δένδρα της πόλης.
Τέλος διατυπώθηκε το δημόσιο «ευχαριστώ» μετά θάνατον σε τρείς συμπολίτες για την ξεχωριστή του καθενός από αυτούς προσφορά στον Μεσολόγγι και συγκεkριμένα :
Στον ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΚΑΣΟΛΑ διότι με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του φιλολογικού συλλόγου «Κωστής Παλαμάς», πρωτίστως όμως με τις προσωπικές του ενέργειες, τις παραστάσεις και αιτήματά του σε ακαδημαϊκούς, υπουργούς, πρεσβευτές και πανεπιστημιακούς, τα συνεχή δημοσιεύματά του σε αθηναϊκές εφημερίδες αλλά και την μέσω της ιδρυθείσης τότε στο Μεσολόγγι Κοσμητείας Εθνικού Τοπίου κατόρθωσε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 να περισώσει από την αποξήρανση το μεγαλύτερο τμήμα της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας έστω και στην μορφή που σήμερα βρίσκεται μετά τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.
Στον ΧΡΗΣΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ διότι με την κυκλοφορία των «Μεσολογγίτικων Χρονικών» που εξέδιδε από το 1973 και την αποκλειστική ενασχόληση της εφημερίδας επί 45 συνεχή χρόνια μόνο με θέματα της πόλης συνέβαλε στην διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Μεσολογγίου.
Και τέλος τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ διότι με την ιδιότητά του ως ειδικός σύμβουλος το έτος 1980 του Υπουργού Παιδείας συνέβαλε, αν όχι αποκλειστικά, τουλάχιστον όσο ελάχιστοι στην ίδρυση των τότε ΚΑΤΕΕ που στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σε ΤΕΙ με τα πολλαπλά γνωστά οφέλη που έφεραν στην πόλη και την περιοχή.

Εν τω μεταξύ λίγο πριν το κλείσιμο μία ομάδα 35 παιδιών παρενέβη και προς έκπληξη όλων των παραβρισκόμενων διέκοψε την εκδήλωση. Επρόκειτο για μαθητές που αποτελούσαν την ομάδα φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου με την καθηγήτριά τους κ. Ελένη Πλακίδα οι οποίοι θέλησαν να αποδώσουν «δημόσιο ευχαριστώ» στον ιδρυτή της «Διεξόδου» ο οποίος έκπληκτος και με έκδηλη συγκίνηση δέχθηκε τα λουλούδια που του πρόσφεραν μαζί με το εγκάρδιο χαμόγελό τους.
Η εξαιρετική και άκρως συγκινητική αυτή βραδιά ολοκληρώθηκε με την παράθεση δεξίωσης με εκλεκτά Μεσολογγίτικα θαλασσινά εδέσματα.

   Υ.Γ

  Όταν προ δεκατίας περίπου, επισκεφθήκαμε με την τότε Προίσταμένη της 22ης Εφορείας  Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Ναυπάκτου Φραγκίσκας Κεφαλλωνίτου, την Τεχνική  Υπηρεσία του Δήμου, που στεγαζόταν στο κτήριο αυτό, σε μια προσπάθεια της Αρχαιολογικής-Ιστορικής Εταιρείας Μεσολογγίου για  τον επαναπροσδιορισμό των ορίων και την ανάδειξη της Ντάπιας του Φραγκλίνου, έμεινε έκπληκτη από την  αισθητική του κτηρίου αυτού και επεσήμανε ότι αυτό πρέπει να διασωθεί και να αξιοποιηθεί καλύτερα.  Κατά την άποψή μας, πρέπει εκεί να ιδρυθεί το Μουσείο  Ψηφιακής αναπαράστασης της ιστορίας του Μεσολογγίου, που λείπει  και το έχει ανάγκη η πόλη.