Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Υπόμνημα του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων


   Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, υποδεχόμενος στο επίσημο γεύμα τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο χθες Κυριακή 1 Απριλίου αναφέρθηκε κατά την προσφώνησή του στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων καταθέτοντας το δίκαιο αίτημα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας να παραμείνει ως έχει, σαν αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

   Μετά το πέρας του γεύματος, ο Νικόλαος Καραπάνος επέδωσε σχετικό Υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Νίκο Παππά όπου αναφέρεται ότι: «Η πόλη της Ελευθερίας, του Πολιτισμού και του Πνεύματος προσέφερε πολλά στην Ελλάδα. Η μαρτυρική Έξοδος  της έδωσε την δυνατή ανάσα «ζωής» της ανεξαρτησίας της. Ωστόσο, η προσφορά στην πατρίδα και το λαό μας δεν σταματά εδώ. Απ την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου ξεκίνησαν μορφές φωτισμένες, προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Τέχνης για να θεμελιώσουν την νεώτερη πνευματική παρακαταθήκη του Πολιτισμού μας στην Ελλάδα και τον Κόσμο.
Η Ιερή γη του Μεσολογγίου έδωσε στην πατρίδα Πέντε Πρωθυπουργούς που στήριξαν το νεοσύστατο κράτος των Ελλήνων στα πρώτα του βήματα.
Πέρα όμως από εκεί, η στρατιωτική και μάλιστα η πολεμική ιστορία της πόλη μας, επίσης συνεχίσθηκε μέσα από την ίδρυση και λειτουργία του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων. Μια κορυφαία στρατιωτική μονάδα που μετρά 105 χρόνια ύπαρξης. Φέρει μια βαριά ιστορία με την Πολεμική Σημαία του Συντάγματος να τιμάται δυο φορές με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας. Είμαστε βέβαιοι πως η παρακαταθήκη των Εξοδιτών ήταν αυτή που ενέπνευσε και οδήγησε τους αξιωματικούς και οπλίτες του σε νέες δόξες στο Μακεδονικό Μέτωπο, την Μικρά Ασία και τα βουνά της Πίνδου.
Όμως, το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων παύει πλέον να λειτουργεί με την πρότερη μορφή του. Κατανοούμε απόλυτα τις ανάγκες που επιβάλλουν ενδεχομένως ορισμένους ανασχεδιασμούς στην διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρόλα αυτά, όπως πληροφορούμαστε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, έχουν διατηρηθεί αντίστοιχες στρατιωτικές δομές ως έχουν. Θα ήταν ικανοποίηση του δικαίου αιτήματός μας, εάν αυτό συμβεί κι εδώ. Στην πόλη των Εξοδιτών. Στην πόλη της Ελευθερίας και των Ηρώων που έδωσαν την ζωή τους γι αυτή.»