Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Το «καθημερινό» Μεσολόγγι και η ποιότητα ζωής των κατοίκων του


Εν όψει των προσεχών δημοτικών εκλογών και στα πλαίσια του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ των «Μεσολογγίτικων Χρονικών», παρά τις παραλείψεις, τα λάθη και την όποια αβελτηρία της Δημοτικής Αρχής, θα αποτελούσε μεμψιμοιρία να μη διακρίνουμε και καταγράψουμε τα θετικά στοιχεία και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής που διεκδικεί ξανά την ψήφο μας.
Ένα από τα πλέον βασικά σημεία που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών, είναι η συναλλαγή τους με τις  υπηρεσίες. Οι μέχρι το 2016 κατακερματισμένες σε διάφορα κτήρια δημοτικές υπηρεσίες, σήμερα βρίσκονται συγκεντρωμένες σε έναν χώρο. Το Ραδιομέγαρο στεγάζει το Δημαρχείο κι όλη τη διοικητική δομή του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου προσφέροντας στους πολίτες τη δυνατότητα της άμεσης εξυπηρέτησης και της ευκολότερης πρόσβασης.
Πέρα όμως από τη λειτουργικότητα, ακόμη μια παράμετρος έρχεται να προστεθεί στο εγχείρημα της δημοτικής αρχής που εν τέλει στέφθηκε με επιτυχία. Αφορά την εξοικονόμηση πολύτιμων οικονομικών πόρων του Δήμου, οι οποίοι κατά το παρελθόν ήσαν απαραίτητοι για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών όπως για παράδειγμα τα ενοίκια ή οι συντηρήσεις των κτηρίων που στέγαζαν τις δημοτικές υπηρεσίες.   Στο ίδιο κτήριο, στεγάζονται όπως είναι γνωστό και τα γραφεία Δημάρχου κι αντιδημάρχων.
Αλλά και ο τομέας της καθαριότητας υπήρξε ένα από τα πρώτα «στοιχήματα» της δημοτικής αρχής. Και η επιδίωξη αυτή, 4 χρόνια μετά έχει εκπληρωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό της. Εδώ θα πρέπει να τονισθεί πως η δημοτική αρχή του Νίκου Καραπάνου τόλμησε να κάνει πολλά βήματα μπροστά – ακόμη και ρήξεις όπου χρειάσθηκε – γεγονός που αναγνωρίσθηκε δημόσια κι από  επικεφαλής άλλων συνδυασμών.

Η συντονισμένη και τακτική (ακόμη και τα σαββατοκύριακα) αποκομιδή των απορριμμάτων κρατά την πόλη καθαρή, ενώ η τοποθέτηση υπόγειων κάδων σε κεντρικά και περιφερειακά σημεία (Δικαστήρια – Αρχαιολογικό Μουσείο, δημοτικό παρκινγκ, ιστορικό κέντρο, πλατεία Συνοικισμού) θα βελτιώσει πολύ σημαντικά την αισθητική εικόνα, διαφυλάττοντας ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Την τετραετία που πέρασε, η αντικατάσταση των κάδων απορριμμάτων υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική.  700 νέοι κάδοι τοποθετήθηκαν ή συνεχίζουν να τοποθετούνται σε σημεία του Δήμου- πολλά εξ αυτών νέα- προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση αποσυμφόρηση των παλαιών που αναπόφευκτα συγκέντρωναν μεγάλους όγκους αστικών απορριμμάτων. 
Στο πρόγραμμα του Δήμου, εντάχθηκε και η ανανέωση του στόλου του μηχανικού εξοπλισμού, που δρα υποστηρικτικά στις υπηρεσίες καθαριότητας. Μέσα από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» έχει εξασφαλισθεί ήδη η απόκτηση τεσσάρων μηχανημάτων (σκαπτικό, σάρωθρο, πλυστικό και καλαθοφόρο) ενώ επιδιώκεται και η απόκτηση ενός νέου απορριμματοφόρου, μόλις υπάρξει  η δυνατότητα υποβολής πρότασης.

Την ίδια ώρα, σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο βρίσκεται και η εφαρμογή της ανακύκλωσης στην πόλη, καθώς αγγίζει το 20% των απορριμμάτων, με τον μέσο όρο σε πανελλήνια κλίμακα να κυμαίνεται στα ποσοστά του 16-17%. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την πορεία κι εφαρμογή του προγράμματος, καθώς για πρώτη φορά εφαρμόζεται συντονισμένα στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.  Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι πολίτες φαίνονται περισσότερο ευαισθητοποιημένοι αναφορικά με την χρησιμότητα κι αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, η καμπάνια θα πρέπει να συνεχισθεί πιο εντατικά, στοχεύοντας κυρίως  στις νεώτερες πληθυσμιακές ομάδες. Σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και αναβάθμιση των συνθηκών ανακύκλωσης.

Ολοκληρώνονται τα δυο νέα «κύτταρα» του ΧΥΤΑ
Οι παλαιότεροι σαφώς ακόμη θα θυμούνται την τραγική κατάσταση της Κλείσοβας, η οποία είχε μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο. Οι εικόνες αυτές πλέον ανήκουν στο (κακό) παρελθόν καθώς η έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ λειτούργησε ευεργετικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Μεσολογγίου. Ωστόσο,   ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων δεν σημαίνει ότι θα έλυνε οριστικά το ζήτημα της διαχείρισης εάν κι εφόσον δεν υπήρχε σχεδιασμός και μέριμνα στην καλή λειτουργία του. Τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή εξασφάλισε ποσό 1.100.000 ευρώ για την αναβάθμισή του. Σήμερα, είναι έτοιμα και παραδίδονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα δυο νέα «κύτταρα» (3ο και 4ο), ενώ παράλληλα προχωρά η διαδημοτική συνεργασία μεταξύ των Δήμων Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, αναφορικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Τα προηγούμενα χρόνια, δυο περιστατικά πυρκαγιάς τα οποία αντιμετωπίσθηκαν έγκαιρα, έκριναν πως τα μέτρα προστασίας θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα κι αποτελεσματικότερα. Για το λόγο αυτό, εγκαταστάθηκε νέο σύστημα πυρασφάλειας και ελέγχου του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, η καλή λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα  που αφορά το περιβάλλον αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Φωτισμός και οδοποιία
Περισσότερο φως αλλά και βελτίωση της οδοποιίας είδαν οι πολίτες την τελευταία τετραετία. Ειδικότερα, κεντρικοί δρόμοι, το ιστορικό κέντρο, συνοικίες αλλά και μνημειακοί χώροι (Κήπος Ηρώων) απέκτησαν επαρκή δημοτικό φωτισμό που εκτός από την αισθητική αναβάθμιση εξασφαλίζει ι συνθήκες ασφάλειας κατά τις νυχτερινές ώρες. Ειδικά σε σημεία όπου πριν θεωρούνταν  επικίνδυνα για την διάβαση των πεζών, πλέον έχουν αποκτήσει φωτισμό και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σύγχρονης τεχνολογίας για τη μέγιστη απόδοση των φωτιστικών σωμάτων. Παράλληλα δε με το δημοτικό φωτισμό, υπήρξαν  παρεμβάσεις - σίγουρα όχι όσες θα έπρεπε -  στη δημοτική οδοποιία με ασφαλτοστρώσεις τόσο στο κέντρο της πόλης όπου οι δρόμοι παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα, όσο και περιφερειακά, ειδικά δε στις περιοχές επέκτασης του Σχεδίου Πόλης, όπου η διάνοιξη του οδικού δικτύου είχε παραμείνει στο αρχικό επίπεδο χάραξης. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στις κάθετες οδούς των νέων σχολικών συγκροτημάτων (2ο Λύκειο – 2ο Γυμνάσιο) στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, όπου ασφαλώς προέχει η ασφάλεια μετακίνησης των μαθητών.