Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

194η Επέτειος της Μάχης Ντολμά στο Αιτωλικό


Με επιτυχία και ευρεία συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου στο Αιτωλικό, οι εκδηλώσεις για την 194η Επέτειο της Μάχης του Ντολμά.
Το απόγευμα της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με ιστορικά κειμήλια στο χώρο του Δημαρχείου, ενώ το πρωί του Σαββάτου οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον αγώνα δρόμου Θυσίας Μάχης Ντολμά. Την ίδια ημέρα το απόγευμα, έγινε αφήγηση του ιστορικού της Μάχης του Ντολμά από τον κ. Ιωάννη Μακρή.

Το βράδυ του Σαββάτου, παρουσία του Δημάρχου Κώστα Λύρου, της Αντιπροέδρου της Βουλής Σοφίας Σακοράφα, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλ/νίας,  του Διευθυντή Αστυνομίας Αιτωλίας, των Διοικητών 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και Πυροσβεστικής Αιτωλ/νίας, Λιμενάρχη Μεσολογγίου, Αντιδημάρχων, της Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αιτωλικού, Προέδρων Νομικών Προσώπων του Δήμου, Δημοτικών και τοπικών συμβούλων, πραγματοποιήθηκε η βραδινή Πομπή προς το μνημείο του Γρηγόρη Λιακατά, ενώ ακολούθησε Παράκληση στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, μετά την Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την εκφώνηση του Πανηγυρικού από τον μαθητή του Λυκείου Αιτωλικού Ιωάννη Τσιλίκα με την  επιμέλεια του Συνδέσμου Αιτωλικιωτών Αττικής «Ο Λιακατάς»  και την Πομπή που ακολούθησε, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θυσίας των μαχητών του Ντολμά. Η κατάθεση στεφάνων έγινε από το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρο, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλ/νίας, τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Βασιλείου, τον Διευθυντή Αστυνομίας Αιτωλίας, τον εκπρόσωπο του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιτωλ/νίας, τον Λιμενάρχη Μεσολογγίου, εκπροσώπους φορέων και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.
Στο μήνυμά του για την 194η Επέτειο της Μάχης του Ντολμά, ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος  ανέφερε πως «Τιμάμε σήμερα στο Αιτωλικό τη μνήμη ηρωικών προγόνων. Ανθρώπων που έζησαν σ αυτό τον τόπο, πολέμησαν με ψυχή και πέρασαν στην ιστορία. Γι αυτούς τους προγόνους μόνο υπερηφάνεια ταιριάζει. Ας είναι η μνήμη τους αιώνια. Να διδάσκει αυθεντικό πατριωτισμό, και ν ανοίγει πάντα δρόμο φωτεινό στις επόμενες γενιές».