Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Κύριοι σύμβουλοι της “Δημιουργικής Ανατροπής”, μήπως απαξιώνετε το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου, με τη δική σας συμμετοχή α λα καρτ;

 Απάντηση στην ανακοίνωση των Συμβούλων Κοινότητας: κ. Γ. Καραδήμα, κ. Γ. Γκανιάτσο και κ. Θ. Δενδρινό. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

 Την 16η Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20.00, συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης με θέμα το Τεχνικό πρόγραμμα, στην οποία συμμετείχα. Σε αυτή έγινε ενημέρωση για την πρόταση της Δημοτικής αρχής επί του Τεχνικού Προγράμματος και ακούστηκε και η πρόταση του συνδυασμού “Δήμος για τα παιδιά μας” από τον επικεφαλής του συνδυασμού, μια -κατά την άποψή μου- ανεπαρκής πρόταση. Άρα, στο στάδιο της διαβούλευσης υπήρξε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη  πρόταση.  

 Την επόμενη μέρα, στις 17 Δεκεμβρίου, έγινε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας με τηλεδιάσκεψη στην οποία είχατε κληθεί με την υπ’ αριθμό ΚΟΙΝ_ΜΕΣ_125/14-12-2020 πρόσκληση. Τέταρτο θέμα της ημερησίας διάταξης ήταν: “Ενημέρωση για αποτελέσματα Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα”. Γνωρίζοντας ότι στις 16/12/2020 θα συμμετείχα στην Επιτροπή Διαβούλευσης, είχα ήδη προβλέψει και συμπεριλάβει δηλαδή στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου μας, την ενημέρωση όλων των μελών του. Στη συνεδρίασή μας, την 17-12-2020, έγινε εκτενής αναφορά για το τι συζητήθηκε στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Μάλιστα η παρουσίαση συμπεριλάμβανε και προβολή διαφανειών. Επομένως καλύφθηκε διεξοδικά η ενημέρωση του Συμβουλίου, για τα τεκταινόμενα της διαβούλευσης του Τεχνικού Προγράμματος. Στη συνεδρίαση αυτή παραβρέθηκε από τον συνδυασμό σας μόνον ο σύμβουλος κ. Θύμιος Δενδρινός. Οι υπόλοιποι δύο, κ.κ. Γιώργος Καραδήμας και Γιάννης Γκανιάτσος, απουσίαζαν αδικαιολογήτως. 

Με την ευκαιρία, μήπως θα ήταν καλό να αναρωτηθείτε σε πόσα συμβούλια της Κοινότητας μας έχετε πάρει μέρος μέχρι στιγμής; Δυστυχώς, ο καθένας από σας έχει λείψει σε περισσότερες από τις μισές συνεδριάσεις της. 

Παράλληλα, μπορείτε να πληροφορήσετε τους Μεσολογγίτες σε πόσες  από τις εννέα συνελεύσεις γειτονιάς που πραγματοποιήσαμε το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου για τη συλλογή των απόψεων και των προτάσεων των πολιτών για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, πήρατε μέρος; Δυστυχώς για εσάς, η απάντηση είναι: Σε καμία.

 Πώς λοιπόν γίνεται εσείς, οι σχεδόν απόντες από τη λειτουργία του Συμβουλίου να επικαλείστε ότι δεν μερίμνησα για τα δικαιώματα του Συμβουλίου μας; Εξάλλου, αν πράγματι ενδιαφερόσασταν, θα μπορούσατε, λόγω της απουσίας σας, να μου ζητήσετε ενημέρωση μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Αλλά ακόμη καλύτερα, να ζητήσετε ενημέρωση από τον μοναδικό Σύμβουλο του συνδυασμού σας, που ήταν παρών στην τηλεδιάσκεψη.

 Την απαξίωση του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου, των δημοκρατικών αρχών, της συμμετοχής και της ενημέρωσης, ψάξτε την στη Δημοτική Αρχή καθώς και στο συνδυασμό τον οποίο εκπροσωπείτε. Ο κύριος Δήμαρχος, στον 1,5 χρόνο της θητείας μας δεν έχει παραβρεθεί ποτέ σε Συμβούλιο μας. Ταυτόχρονα, και η δική σας συμμετοχή καταδεικνύει το ενδιαφέρον σας για τα όσα συμβαίνουν στην πόλη. Θέλω να σας υπενθυμίσω ακόμη ότι δεν μας παραχωρείται η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά ούτε και γραφείο, με αποτέλεσμα κάθε συνεδρίασή μας να γίνεται στην Πινακοθήκη, στην Κεντρική Πλατεία. Σε ένα μουσείο, χωρίς θέρμανση και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό. 

 Κλείνοντας, σας προτρέπω να μην υπογράφετε ανακοινώσεις που συντάσσονται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα, δεν παρακολουθούν τις Επιτροπές Διαβούλευσης και τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Κοινότητας Μεσολογγίου.  Όσον αφορά δε στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που επικαλείστε (αν την έχετε μελετήσει): α) δεν αναφέρεται σε ίδια ακριβώς περίπτωση και β) δεν κρίνει την ενημέρωση των Συμβουλίων αλλά κάνει παρατηρήσεις για την συμμετοχή των προέδρων των Κοινοτήτων. Και εγώ, ως Πρόεδρος, κλήθηκα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και βεβαίως  συμμετείχα στα στάδια διαβούλευσης μεταφέροντας τα αιτήματα των πολιτών, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα της πόλης του Μεσολογγίου και κρατώντας πάντα ενήμερο το Συμβούλιο μας.

 Δεν αξίζει λοιπόν, να ασχολείστε με πρόχειρες ανακοινώσεις οι οποίες μάλιστα παρεκκλίνουν της πραγματικότητας. 

Η πόλη μας έχει ανάγκη από ενότητα και ουσιαστική συμμετοχή.

 

Όλγα Δασκαλή

Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου