Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Ενεργειακή Κοινότητα και ΤΟΕΒ

Αγαπητοί συμπολίτες,

Σε άρθρο μας για τα ΤΟΕΒ τον Μάιο του 2020 γράφαμε :

 «Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των ΤΟΕΒ είναι γνωστά εδώ και  χρόνια. Οι «καθ΄ ύλην» αρμόδιοι για να δώσουν τις απαραίτητες  λύσεις , έδειξαν ανεπίτρεπτη αδιαφορία, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση τους. Μια μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων παρουσιάστηκε  το 2018, με τον νόμο Σταθάκη περί «ενεργειακών κοινοτήτων».  Τα ΤΟΕΒ του Δήμου Μεσολογγίου απευθύνθηκαν στον Δήμο, ζητώντας την παραχώρηση έκτασης για την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας,  με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων που θα έλυναν τα προβλήματά τους .  Δυστυχώς τόσο  η παράταξή μας, που έφερε το πρόβλημα στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και η διοίκηση των ΤΟΕΒ, εισπράξαμε άρνηση και αδιαφορία  από τον Δήμαρχο κο Λύρο.»

Τα ΤΟΕΒ μετά την αρνητική απάντηση του Δημάρχου απευθύνθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας .

Ο Περιφερειάρχης προς τιμή του, αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονταν τα ΤΟΕΒ και αποφάσισε  να συστήσει Ενεργειακή Κοινότητα στην οποία συμμετέχουν όλα τα ΤΟΕΒ Δυτικής Ελλάδας και όσοι δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα να ιδρύσουν δικές τους ΕΚΟΙΝ.

Η ΠΔΕ είναι ο  εγγυητής των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων του έργου, το οποίο θα κατασκευασθεί στην περιοχή Polder του δήμου Μεσολογγίου. Το ύψος της επένδυσης είναι περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ, το δε εργατικό κόστος ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια ευρώ.  Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, τόσο στο κατασκευαστικό σκέλος, όσο και στο σκέλος της συντήρησης.

Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κάνει αίτημα ζητώντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δύο τεμάχια του Polder για την επέκταση του Αεροδρομίου. Δηλαδή αντιτίθεται σε ένα αναπτυξιακό έργο της ΠΔΕ, κάνει παιγνίδια με την βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ και των δήμων,  για να επεκτείνει ένα αεροδρόμιο που ανήκει στην αερολέσχη και δεν είναι αδειδοτημένο, γιατί εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης γης και δεν υπάρχει ΦΕΚ.

Το επιχείρημα του δήμου ότι εκτός της επέκτασης του αεροδρομίου, θέλει εκτάσεις και για την Γεωπονική Σχολή επίσης δεν ευσταθεί. Το Πανεπιστήμιο  εκτός από την μεγάλη περιφραγμένη  έκταση, έχει  σύμφωνα με πληροφορίες και αν κάνουμε λάθος διορθώστε μας,  επιπλέον  800 στρέμματα που τα ενοικιάζει σε αγρότες.

Αυτό που χρειάζεται η Γεωπονική Σχολή, δεν είναι νέες εκτάσεις, αλλά η διασφάλιση της λειτουργίας του, που κινδυνεύει από τον  « Νόμο  Κεραμέως»  και νέα μέλη ΔΕΠ.

Μάλιστα έκανε και αντιπρόταση όπως μαθαίνουμε στις διοικήσεις των ΤΟΕΒ να δώσει 1.000 στρέμματα στην περιοχή των Οινιαδών, στα ΤΟΕΒ του δήμου!  Έχει όντως τέτοια έκταση ο δήμος στις Οινιάδες ;

Ας υποθέσουμε ότι όντως έχει την έκταση. Το αμείλικτο ερώτημα που μπαίνει είναι, που θα βρεθούν  τα κεφάλαια της επένδυσης ;  Θα εγγυηθεί μήπως ο δήμος;  Ποιός θα χρηματοδοτήσει τα υπερχρεωμένα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ΤΟΕΒ,  ώστε να γίνει το έργο;  

 Τα ΤΟΕΒ έχουν να επιλέξουν μεταξύ του  έργου της ΠΔΕ στο Polder,  που είναι δρομολογημένο και  ενός έργου του δήμου, που δεν έχει ξεκινήσει καν και δεν έχει χρηματοδότηση.  Άρα η επιλογή είναι μονόδρομος.

Ο ισχυρισμός του Δημάρχου ότι δεν ήξερε τίποτα για την επένδυση στο Polder δεν ευσταθεί. Το ενδιαφέρον της ΠΔΕ για το χώρο το γνωρίζαμε όλοι από τον Μάιο του 2020. Αν δεν συμφωνούσε, έπρεπε έγκαιρα να συζητήσει τις αντιρρήσεις του με τον περιφερειάρχη και όχι να περιμένει να δρομολογηθεί  το έργο, για να διαμαρτυρηθεί.

Το τελευταίο που χρειάζεται ό δήμος μας είναι η αντιπαλότητα με τον περιφερειάρχη.

Το πρόβλημα κύριε δήμαρχε είναι ότι, αντί να προηγείσθε των εξελίξεων, έπεσθε.

 

Δημοτική παράταξη  «Συμμαχία για το μέλλον»