Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου: Ρητή διάψευση της ανακοίνωσης του Προέδρου ΤΟΕΒ Μεσολογγίου «Η μισή αλήθεια είναι το μεγαλύτερο ψέμα…»

Με αφορμή ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου κ. Κώστας Καραδήμας σχετικά με δήθεν εμπόδια που θέτει η Δημοτική Αρχή στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας, προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας τονίζονται τα εξής:

Η Δημοτική Αρχή με πρωτοβουλία της συγκάλεσε χτες σύσκεψη με τα ΤΟΕΒ που είναι στην επικράτεια του Δήμου μας για να συζητηθούν θέματα που τους αφορούν.

Εκτός των οικονομικών θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος μας μεταφέρθηκε ως πληροφορία από στέλεχος  ότι έχει προταθεί στους ΤΟΕΒ του Δήμου  να συμπράξουν στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας. Μάλιστα αναφέρθηκε ως προτεινόμενος τόπος κατασκευής αυτού του φωτοβολταϊκού πάρκου το κτήμα Pilot Polder, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αντί του ενδεχομένου της Ηλείας που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.

Με βάση αυτήν την πληροφόρηση  κατά την σύσκεψη εκφράστηκαν προβληματισμοί για το αν έχει προηγηθεί κάποια μελέτη ως προς την επιλεξιμότητα της θέσης αυτής, σε σχέση πάντα με την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης του Μεσολογγίου, με την οποία γειτνιάζει και με δεδομένο  ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περίπου 1.500 στρέμματα για ένα φωτοβολταϊκο πάρκο ισχύος 108 mw, καθώς και το ότι εκεί βρίσκεται το Πανεπιστήμιο, το Αεροδρόμιο και πολύ κοντά η  Λιμνοθάλασσα.

Ο κ. Δήμαρχος  τόνισε πως  πάγια θέση του είναι ότι οφείλουμε να βρούμε τις λύσεις για ενεργειακές ανάγκες του τόπου μέσω ΑΠΕ και προς τούτο ο Δήμος είναι διατεθειμένος να συνδράμει τους  ΤΟΕΒ που εδρεύουν στο Δήμο παραχωρώντας τους έκταση στις Οινιάδες όπου και σχεδιάζεται η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Κατά  την συνάντηση αυτή, η οποία κινήθηκε σε  πολύ καλό κλίμα,  δεν διατυπώθηκε από κανένα μέρος, ούτε  από τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου καμία οριστική και σαφή θέση ή αντίθεση λόγω και της έλλειψης ακριβούς  πληροφόρησης.

Η Δημοτική Αρχή θα τοποθετηθεί και θα εκφράσει την γνώμη της για το σημαντικό αυτό έργο  της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας, με την δέουσα σοβαρότητα και εφόσον φυσικά  ενημερωθεί επίσημα από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Δεν διαμορφώνει άποψη με βάση φήμες, διαδόσεις και  δηλώσεις διαφόρων, με αμφισβητούμενη σκοπιμότητα  και  ίσως με  ρόλο… «λαγών».

Η στάση και συμπεριφορά του Προέδρου του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου κ. Καραδήμα που μεταφέρει «κατά το δοκούν»  συζητήσεις και προσπαθεί να προκαταβάλλει τις θέσεις της δημοτικής αρχής είναι αυστηρώς  κατακριτέα και λυπηρή. Δεν συμβάλει στην συνεργασία και στην εξέλιξη.

Κλείνοντας διακηρύσσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου έχει λόγο, γνώμη και ρόλο σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς που γίνονται στην Επικράτειά του, πολύ περισσότερο όταν αφορούν τέτοιες μεγάλες επενδύσεις οι οποίες απαιτούν συζήτηση, έρευνα, διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες κ.λπ. και πάνω από όλα  δηλώνει υπέρμαχος υποστηρικτής πρωτοβουλιών ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού.


Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου