Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Με την υγεία των ανθρώπων δεν παίζουμε Στο Αιτωλικό και σε κάθε γωνιά του δήμου!


Με διαφορά ούτε 24 ωρών, διαβάσαμε δυο ανακοινώσεις υπογεγραμμένες από το ίδιο πρόσωπο, τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜ - της οποίας Πρόεδρος είναι πλέον ο Δήμαρχος - οι οποίες μόνο ανησυχία και ερωτηματικά προκαλούν.
Ερωτηματικά τα οποία πλέον ξεπερνούν τα όρια της Δ.Κ. Αιτωλικού.

Η πρώτη ανακοίνωση χθες, όπως αναρτήθηκε στο προφίλ του κ. Καραπάνου:
«Ο Νίκος Καραπάνος είναι με τον Νίκος ΚαραπάνοςΒ και 4 ακόμη.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
​                Ενημερώνουμε τους καταναλωτές μας ότι σήμερα 2-11-2017, λόγω εργασιών στις γεωτρήσεις στα Τσαγκριναίικα, θα υπάρξει διακοπή της υδροδότησης από ώρα 16:30 έως 18:30 στην ΔΚ Αιτωλικού.
Οι περιοχές Χαλίκι, Μαγούλες, Κεφαλόβρυσο, Άγιος Ιωάννης, Σταθμός, Νησί Αιτωλικού, Μπούζα και Αστροβίτσα υδροδοτούνται από τις γεωτρήσεις Χρυσοβεργίου, Νεοχωρίου, Μάστρο και Τσαγκριναίικων, όπως ίσχυε έως χθες. Η πηγή Κεφαλοβρύσου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν υδροδοτεί πλέον ούτε περιοχή του Κεφαλοβρύσου.
Ο Αντιπροεδρος της ΔΕΥΑΜ - Κοντογιαννης Γιωργος»
Η δεύτερη ανακοίνωση, πριν από λίγο:
«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Αιτωλικού να μην χρησιμοποιούν το νερό για πόση έως ότου διερευνηθεί το πρόβλημα οσμής που παρουσιάστηκε σε ορισμένες περιοχές του δικτύου την 1-11-2017. Δείγματα νερού έχουν ληφθεί τόσο από την ΔΕΥΑΜ όσο και από την Διεύθυνση Υγείας.
Με νεότερη ανακοίνωση θα ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα και την υδροδότηση των περιοχών αυτών.
Γιώργος Κοντογιάννης - Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΜ»
Ας δεχθούμε καλόπιστα, πως και οι δυο ανακοινώσεις λένε την αλήθεια.
Ποια αλήθεια όμως, αφού η πρώτη ανακοίνωση «συσκοτίζεται» από τη δεύτερη;
Συγκεκριμένα:
Αν  το νερό, το οποίο από χθες το πρωί έτρεχε στις βρύσες των Αιτωλικιωτών και ανέδυε άσχημη οσμή, οφείλονταν στις «εργασίες στις γεωτρήσεις στα Τσαγκριναίικα», όπως αναφέρεται στην 1η ανακοίνωση – στην οποία επισημαίνονταν πως το πρόβλημα θα διορθώνονταν εντός 2-3 ωρών - τότε η κοινή λογική λέει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο νερό των γεωτρήσεων στα Τσαγκριναίικα.
Πρόβλημα το οποίο αν υφίσταται, θα πρέπει να εξεταστεί με τη δέουσα σοβαρότητα, ειδικά μετά τα όσα ζήσαμε πέρυσι στο Αιτωλικό.
Πρόβλημα το οποίο σύμφωνα με τη 2η ανακοίνωση, δεν είναι ακόμη γνωστό.
Ισχύει όμως αυτή η εκδοχή ή μήπως ισχύει κάποια άλλη;
Διότι αν ισχύει αυτή η εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα εστιάζεται «στις γεωτρήσεις στα Τσαγκριναίικα», τότε γιατί σήμερα ενημερώνονται ΜΟΝΟ οι κάτοικοι «της Δημοτικής Κοινότητας Αιτωλικού να μην χρησιμοποιούν το νερό για πόση»;
Αφού όπως αναφέρονταν στην 1η ανακοίνωση και όπως όλοι μας γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, οι περισσότερες περιοχές της Δ.Κ. Αιτωλικού υδροδοτούνται από τις πηγές και τα δίκτυα άλλων κοινοτήτων (Χρυσοβέργι, Νεοχώρι, Μάστρο), το νερό των οποίων αναμιγνύονταν με το νερό των γεωτρήσεων στα Τσαγκριναίικα.
Επομένως ποιός διασφαλίζει, στη βάση ποιών αναλύσεων, ποιών φορέων, πως και το νερό των δικτύων αυτών των κοινοτήτων, το οποίο εδώ και περίπου ένα χρόνο αναμιγνύεται με το «προβληματικό» νερό των Τσαγκριναίικων, δεν έχει υποστεί «αλλοιώσεις»;
Δεν θα έπρεπε και γι’ αυτές της περιοχές του δήμου (Χρυσοβέργι, Νεοχώρι, Μάστρο) να υπάρξουν «προστατευτικές» ανακοινώσεις;
Τέλος, η πηγή του Κεφαλοβρύσου ήταν μέχρι σήμερα σε λειτουργία;  
Αν όχι, τότε γιατί στη 2η ανακοίνωση αναφέρεται, πως «Η πηγή Κεφαλοβρύσου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν υδροδοτεί πλέον ούτε περιοχή του Κεφαλοβρύσου»;
Δεν ίσχυε η απαγόρευση παροχής πόσιμου νερού από την πηγή του Κεφαλοβρύσου;
Είχε αρθεί και είχε δοθεί άδεια από τη Δ/νση Υγιεινής να χρησιμοποιείται  το νερό της πηγής προς πόση;
Πότε δόθηκε αυτή η άδεια;
Γιατί αν όντως η πηγή του Κεφαλοβρύσου ήταν σε λειτουργία και το νερό αυτής αναμειγνύονταν με το νερό των γεωτρήσεων από τα Τσαγκριναίικα, καθώς και το νερό των άλλων περιοχών εκτός Δ.Κ. Αιτωλικού, τότε μάλλον υποκριτικά αναζητείται το πρόβλημα στα Τσαγκριναίικα.
Ευελπιστούμε μόνο, «εκεί που το είχαμε μεριά να μην το κάναμε φόρτωμα»!

Κατσούλης Παναγιώτης - Καρατσόλης Παντελής
Δημοτικοί Σύμβουλοι

Σαλωνίτης Παναγιώτης

Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αιτωλικού