Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας δεν δικαιούνται φθηνότερο ρεύμα;

γράφει ο Π. Κατσούλης

Με την τροπολογία με αριθμό 1444/167, η οποία ψηφίστηκε στις 16/1/2018 στη Βουλή, χορηγείται σε 141.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 133.000 στη Δυτική Μακεδονία και τα υπόλοιπα στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σημαντική έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος, της τάξης του 45% για το ανταγωνιστικό τιμολόγιο και 72% για τις ρυθμιζόμενες, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2018 με ταυτόχρονη επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ύψος της οποίας είναι 17,5 εκ. ευρώ.   
Αιτιολογία της κυβερνητικής απόφασης η «επιβάρυνση από τη λιγνιτική δραστηριότητα» και σκοπός της «να ενισχυθούν οι οικιακοί καταναλωτές στις ανωτέρω περιοχές και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους».
Συμφωνώ απολύτως και με τις δυο αιτιάσεις. Όντως η περιβαλλοντική επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών των δυο αυτών περιοχών είναι πολύ μεγάλη και δικαιούνται οι κάτοικοι τους αυτό το ελάχιστο αντιστάθμισμα.
Άλλωστε από το 2006 υφίσταται η σχετική νομοθετική πρόβλεψη (άρθρο 25 ν. 3468), η οποία ανέφερε «αντισταθμιστικά οφέλη στους οικιακούς καταναλωτές με εκπτώσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας», δίχως όμως να έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Σημειώνω επίσης, πως για τις περιοχές αυτές είναι σε ισχύ η επιβολή ειδικού τέλους από τη ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση τοπικών αναπτυξιακών έργων.
Γιατί όμως μόνο σε αυτές της δυο περιοχές της χώρας;
Μόνο αυτές οι περιοχές είναι αποδέκτες της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος εκ μέρους της ΔΕΗ;
Γιατί όχι και  για την Αιτωλοακαρνανία και τους κάτοικους της;
Όταν οι Αιτωλοακαρνάνες:
  1. Είναι αποδέκτες μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αφού ο Νομός συμβάλλει κατά περίπου 30% στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας, μέσω των τριών πολύ μεγάλων υδροηλεκτρικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και των αντίστοιχων φραγμάτων τους (Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου), για την κατασκευή των οποίων «εξαφανίστηκαν» 15 χωριά και οικισμοί.  
  2.  Έχουν υποστεί πολλάκις καταστροφές των περιουσιών και της αγροτικής τους παραγωγής, εξαιτίας της μεταβολής της στάθμης των νερών και των πλημμυρικών φαινομένων που αυτή προκαλεί (π.χ. κάμπος Οινιάδων), ενώ αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα άρδευσης.
  3. Δέχονται επιπρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού στο έδαφος τους έχουν αναπτυχθεί πολλά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Ανεμογεννήτριες, μικρά υδροηλεκτρικά κ.α.), ενώ τον τελευταίο καιρό η περιοχή μας έχει καταστεί το “Eldorado” παραγωγής ρεύματος μέσω αμφισβητήσιμων ΑΠΕ, όπως αυτά της καύσης ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ, μονάδων κοινωνικά ανεπιθύμητων και ρυπογόνων.
  4.  Πληρώνουν από το υστέρημα τους τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω του ειδικού τέλους των τιμολογίων της ΔΕΗ ( ΕΤΜΕΑΡ), ήτοι 27,4 € ανά χίλιες κιλοβατώρες, τα χρήματα του οποίου επιδοτούν τους ιδιώτες που κατασκευάζουν τις κερδοφόρες για τους ιδίους μονάδες ΑΠΕ.
Όλοι οι παραπάνω μη αμφισβητήσιμοι λόγοι, συνηγορούν στην αναγκαιότητα ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ επέκτασης της σχετικής τροπολογίας έκπτωσης ηλεκτρικού ρεύματος και για την ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ.
Κατά καιρούς έχουν εκφραστεί αιτήματα απόδοσης αντισταθμιστικών οφελών από τη ΔΕΗ προς τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας. Συνάντησαν την απόλυτη άρνηση των υπευθύνων της ΔΕΗ και έμειναν στα χαρτιά.
Όμως τώρα η διεκδίκηση μας δεν θα αφορά τη ΔΕΗ αλλά την κεντρική εξουσία και την κυβέρνηση. Επομένως είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης, η οποία όμως για να εκφραστεί απαιτεί την κινητοποίηση συλλογικών φορέων και πολιτών.
ü  Οι βουλευτές που εκλέγονται στην Αιτωλοακαρνανία
ü  Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας
ü  Οι Δήμοι και τα Δημοτικά Συμβούλια του Νομού
ü  Οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ
Αρκεί φυσικά να το θελήσουμε…

Μεσολόγγι 30/1/2018

Κατσούλης Παναγιώτης

Δημοτικός Σύμβουλος – Πρώην Δήμαρχος

Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου