Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Για πολλοστή φορά απουσίαζαν οι αιρετοί της Περιφέρειας


Την Τρίτη, 30 Ιανουρίου, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα της καύσης βιορευστών εντός του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.
Αφορμή της παρέμβασης αποτέλεσε η πολιτική υποκρισία των αιρετών: Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Α.Κατσιφάρα, Αντιπερ/χη Περιβάλλοντος Ν.Μπαλαμπάνη και Αντιπερ/χη Αιτωλοακαρνανίας Χ.Σταρακά που αρνούνται πεισματικά να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της λειτουργίας 4 μονάδων Βιορευστών εντός του Εθνικού Πάρκου. 

Η απουσία τους από τα γραφεία της Περιφέρειας μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν από τους διαμαρτυρόμενους συμπολίτες μας. Έχουμε πλέον συνηθίσει σε αυτό το κυνηγητό με τους αιρετούς, που - κατά διαβολική σύμπτωση - λείπουν πάντα από τα γραφεία τους όταν, οργανωμένα και κατόπιν ανακοίνωσης, τους επισκεπτόμαστε. Ο μόνος που συναντήσαμε ήταν ο γραμματέας της κ. Σταρακά, που αρνήθηκε να μας κανονίσει ραντεβού με την Αντιπερ/χη.
Ενώ στην συνάντηση με την Ευρωβουλευτή Σ.Σακοράφα οι Χ.Σταρακά και Ν.Μπαλαμπάνης διαβεβαίωσαν πως θα απηύθυναν συγκεκριμένα ερωτήματα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεν έχουν κάνει το παραμικρό. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα, δύο (2) μήνες πριν, είχε καταθέσει στην Περιφέρεια φάκελο με όλα τα στοιχεία και τα ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα. Θα μπορούσαν να είχαν κάνει (όπως οι ίδιοι είχαν υποσχεθεί) μια απλή μεταβίβαση των ερωτημάτων αυτών στο Υπ. Περιβάλλοντος, αλλά, δυστυχώς, τα αντανακλαστικά τους λειτουργούν μόνο όταν πρέπει να απαντήσουν σε πρωτοβουλίες πολιτών. Αντίθετα, όταν πρέπει να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν το περιβάλλον, αυτά τα αντανακλαστικά δείχνουν να αμβλύνονται.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να καταστραφεί το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου επειδή κάποιοι με σκανδαλώδη τρόπο αδειοδότησαν τις 4 μονάδες Βιορευστών και κάποιοι άλλοι επιτρέπουν αυτό το σκάνδαλο να προχωράει. Είχαμε, δυστυχώς, την εντύπωση ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος οφείλει να αναλάβει δράση για το Περιβάλλον και ότι η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας οφείλει να αγωνίζεται με γνώμονα τη διασφάλιση και το όφελος του νομού. Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι οι θέσεις αυτές σχετίζονται μόνο με έννοιες όπως “φωτογραφίες”, “καρέκλες” και “πολιτική ανέλιξη”, καθώς η Αποκεντρωμένη λαμβάνει κατά βούληση, ανενόχλητη, αποφάσεις για την εκάστοτε περιφερειακή ενότητα.
Ο δίκαιος αγώνας μας για την προστασία του Περιβάλλοντος, της Υγείας και της Οικονομίας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού συνεχίζεται.

Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα