Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Mε « Γυναικεία βλέμματα» εγκαινιάστηκε επίσημη συνεργασία της «Διεξόδου» και του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου


Με τα βλέμματα εκατοντάδων φιλότεχνων στραμμένα στα «Βλέμματα στο χρόνο» του Δημήτρη Δήμα εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» η ομότιτλη έκθεση ζωγραφικής που αποτελεί και την πρώτη επίσημη συνεργασία της «Διεξόδου» και του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.
Μια σύμπραξη που οι δύο πολιτιστικοί  φορείς του νομού  με την μακρόχρονη, ενεργό και ποιοτική τους παράδοση  θέτουν  τις βάσεις για κοινές  δράσεις στην Δυτική Ελλάδα,  όπως ανέφερε και ο καλλιτεχνικός  διευθυντής  του  ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Καραγεώργος προλογίζοντας την έκθεση.

Το «ξεκίνημα» της έκθεσης, που συντόνισε η υπεύθυνη του Μουσείου της «Διεξόδου» Ειρήνη Καρανικόλα, «αγκαλιάστηκε» από το φιλότεχνο κοινό, πρωτίστως του Μεσολογγίου και του Αγρινίου, που παρέμεινε στο χώρο μέχρι αργά το βράδυ απολαμβάνοντας τα έργα και συνομιλώντας με τους συντελεστές της.
Τριάντα γυναικεία πορτραίτα ζωγραφισμένα πάνω σε παλιές ξύλινες επιφάνειες, με έντονα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου και με βλέμματα που …ταξιδεύουν τον θεατή αποτελούν το περιεχόμενο της έκθεσης.   Μια σπουδή στην έκφραση και  το συναίσθημα. Ένας ύμνος στο γυναικείο φύλο και την προσφορά του,  όπως εξήγησε ο Εικαστικός Επιμελητής της «Διεξόδου» Βαγγέλης Ρόμπολας, που προσέγγισε καλλιτεχνικά  τα έργα και  ανέλυσε την ιδιαιτερότητα της τεχνοτροπίας τους.
Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι  παράλληλα με την έκθεση, πραγματοποιείται δωρεάν σε καθορισμένες ημερομηνίες και  για περιορισμένο αριθμό θέσεων, λόγω στενότητας του χώρου,  ένα θεατρικό δρώμενο  όπου τα «γυναικεία βλέμματα» αποκαλύπτουν την ιστορία τους μέσα από μια υπέροχη  επιλογή κειμένων  και σκηνοθετική προσαρμογή της  Μάγδας  Ρεντίφη  που  τα ερμηνεύει καταπληκτικά   η ηθοποιός Ράνια Κατσιγιάννη.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) με ελεύθερη είσοδο, όποιος δε επιθυμεί να παρακολουθήσει το δρώμενο, θα  πρέπει να επικοινωνήσει έγκαιρα με την Γραμματεία της «Διεξόδου»   και να δηλώσει την επιθυμία του για παρακολούθηση της παράστασης.