Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Γιαννόπουλος – Διαμαντόπουλος : Στρατηγική-Σοβαρότητα-Υπευθυνότητα

Τις τελευταίες μέρες ημέρες αναζωπυρώθηκε πάλι το θέμα με το κλείσιμο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, του ιστορικού 2/39 συντάγματος πεζικού. Κατά την άποψή μας, είναι προφανές ότι στον γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου Άμυνας, είτε λόγω τρόικας(το πιο πιθανό) είτε λόγω αναδιοργάνωσης, πρόκειται να καταργηθούν κάποια στρατόπεδα, θέμα το οποίο επανέρχεται κάθε λίγο προφανώς γιατί η εκάστοτε πολιτική ηγεσία δεν παίρνει το βάρος ή γιατί είναι απλά μια τακτική να το «χωνέψει» ο κόσμος και μετά από κάποια χρόνια να γίνει πεποίθηση ότι έτσι πρέπει να γίνει. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το σχεδιασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ωστόσο νομίζουμε ότι η πόλη οφείλει να έχει σε κάθε θέμα μια στρατηγική και αιτήματα, τα οποία τεκμηριωμένα να διατυπώνει προς τους εκάστοτε κυβερνώντες. Πρωτεύει δε, να αποτυπώνεται η πολιτική της πόλης την οποία εκφράζει ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή αφού βέβαια έχει προηγηθεί η σχετική συζήτηση με αρμόδιους φορείς.

                 Το λέμε αυτό γιατί προ ημερών έγινε ένα στρατηγικό λάθος εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής πράγμα που δείχνει έλλειψη σοβαρότητας και «αναγκάζει» τον εκάστοτε συνομιλητή να μη σε υπολογίζει. Δεν είναι δυνατό να μπαίνουν όλα τα θέματα στο ίδιο καζάνι και ειδικά δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως δευτερεύοντα δύο κορυφαία ζητήματα της πόλης. Συγκλήθηκε σύσκεψη λοιπόν για το ΠΕΔΙ-ΕΟΠΥΥ και για το ΤΕΙ και το στρατόπεδο. Καμμία παρουσία της αντιπολίτευσης γιατί απλά δεν κλήθηκε και από την άλλη φορείς στην ουσία για το πρώτο θέμα.
                Η άποψή μας είναι ότι δε μπορεί για κορυφαία ζητήματα να γίνεται σύσκεψη «αχταρμάς» ή σύσκεψη μνημοσύνου. Τα κορυφαία θέματατου δήμου  πρέπει
  1. να συζητούνται μόνα τους
  2. με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, άρα παρουσία συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και
  3.  κυρίως στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάθε άλλο αποδυναμώνει τα επιχειρήματά μας.Εκεί φυσικά να καλούνται οι κατά περίπτωση αρμόδιοι φορείς ή τέλος πάντων όσοι δημότες έχουν άποψη για το θέμα και θέλουν να την εκφράσουν.
Δε θα πλατιάσουμε σε όλα τα θέματα αλλά θα εστιάσουμε εδώ και πάλι στο στρατόπεδο. Σαφώς ο Δήμος πρέπει να έχει planA,B,C και D αν χρειάζεται. Τι είναι αυτά; Είναι προτάσεις τεκμηριωμένες προς την πολιτεία με τρόπο ώστε να την αναγκάζουν να δεχτεί μετά από συζήτηση για τις ανάγκες της περιοχής λαμβάνοντας υπόψιν και την ιστορία και το χρέος της πατρίδας στο Μεσολόγγι αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Ποιες θα μπορούσε να είναι λοιπόν οι θέσεις μας στο συγκεκριμένο θέμα; Παραθέτουμε κάποιες σκέψεις τις οποίες θεωρούμε εφικτές.
  1. Πρώτα από όλα θέλουμε το στρατόπεδο της πόλης μας με τη μορφή που είναι σήμερα. Δεχόμαστε να σταματήσει να λειτουργεί όπως σήμερα εάν και μόνο εάν είναι το τελευταίο από τα αντίστοιχα στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα που θα άρει τη λειτουργία του. Δεχόμαστε την πολιτική δηλαδή του Υπουργείου Άμυνας μόνο εφόσον αυτή εφαρμοστεί καθολικά και όχι με εξαιρέσεις. Γνωρίζουμε ήδη από πλευράς εγκαταστάσεων ότι προηγούμαστε έναντι άλλων άρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Αυτό φυσικά δε μπορεί να είναι μια στείρα γραμμή χωρίς άλλες προτάσεις στην περίπτωση που όπως γράψαμε πιο πάνω άρουν τη λειτουργίας όλα τα αντίστοιχα στρατόπεδα.
  2. Μεταφορά και εγκατάσταση ή ίδρυση Τριτοβάθμιας σχολής ανώτατης εκπαίδευσης του Υπουργείου Άμυνας ή των σωμάτων ασφαλείας. Υπάρχουν σχολές όπως ακόμα και αυτή η σχολή Ευελπίδων που στεγάζονται στην Αθήνα ή αλλού. Μπορούν κάλλιστα να αξιοποιηθούν οι εδώ εγκαταστάσεις για τέτοιο σκοπό και το ιστορικό 2/39 σύνταγμα να αποτελέσει μια σχολή εκπαίδευσης.
  3. Μεταφορά άλλης στρατιωτικής μονάδας. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην Αττική ή σε μεγάλα αστικά κέντρα στρατιωτικές μονάδες. Η περιοχή μας προσφέρεται για τέτοια δραστηριότητα. Μετά μάλιστα και την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε Αθήνα, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη.
  4. Παραχώρηση των εγκαταστάσεων στα σώματα ασφαλείας και στο Δήμο. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια το πρόβλημα με τη στέγαση της αστυνομικής Δ/νσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου. Επίσης στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και  ο Δήμος ενώ μέρος του Στρατοπέδου με την αθλητική εγκατάσταση θα αποτελούσε πνεύμονα ζωής για την περιοχή και τα παιδιά. Το ίδιο ισχύει για το πεδίο βολής όπου ο χώρος είναι ιδανικό για αθλητικές δραστηριότητες ανωμάλου δρόμου, ορεινής ποδηλασίας και θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης για διεθνή γεγονότα στον τομέα.
Είναι βέβαιο ότι όλοι μπορούν να έχουν προτάσεις πάνω στο θέμα. Το πρόβλημα δεν είναι όταν έχεις προτάσεις τεκμηριωμένες αλλά όταν πας για συζήτηση-διαπραγμάτευση χωρίς αυτές.
Νομίζουμε ότι μέσα από τα παραπάνω δίνουμε αρκετές λύσεις στην πολιτεία για το θέμα του στρατοπέδου. Και φυσικά δεν πρέπει να μπαίνει στο τραπέζι η μεταφορά μεταναστών στην περιοχή μας. Γιατί; Τεκμηριωμένα μπορούμε να πούμε ότι στην περιοχή μας το 5-10% του πληθυσμού ανήκουν σε μια ειδική πληθυσμιακή ομάδα, τους Ρομά. Το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο ενώ η κοινωνική ένταξη αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Η πολιτεία εξακολουθεί να φέρνει σχέδια και να χρηματοδοτεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Η μεταφορά και άλλου είδους πληθυσμού στην περιοχή θα λειτουργούσε εξαιρετικά επιβαρυντικά σε πολλά επίπεδα, περιβαλοντικά, πληθυσμιακά, σε επίπεδο ασφάλειας κλπ. Άρα κάθε τέτοιου είδους κίνηση θεωρούμε ότι είναι απαγορευτική για την περιοχή μας.
Για το θέμα μας αλλά και για κάθε θέμα ο Δήμος πρέπει να έχει θέσεις τις οποίες να επικαιροποιεί μέσα από διαδικασίες που θα οδηγούν στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση και με τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς να διατυπώνουν την άποψή τους. Οι θέσεις αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται και να γίνεται απαίτηση να στηρίζονται από όλες εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες συμβάλλουν θετικά ή μπορούν να συμβάλλουν θετικά στο θέμα μας.
Είναι δε εγκληματικό να αντιμετωπίζονται κορυφαία θέματα με διαδικασίες fast-track και επιτροπές άτυπες, επιτροπές που δεν έχουν κανένα θεσμικό ρόλο. Για τα κορυφαία θέματα της πόλης όσο επείγον κι αν είναι πρέπει να συγκαλείται εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, και αν αυτό απαιτείται να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή των αρμόδιων κατά περίπτωση φορέων.

                                                                                                                              Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος
        Σπυρίδων Διαμαντόπουλος
                                                                                               
      Δημοτικοί Σύμβουλοι  Ι.Π. Μεσολογγίου