Τρίτη 7 Απριλίου 2020

"Να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη υπευθυνότητα το Δ.Σ. και τις διαδικασίες". Ο Πρόεδρος του Σώματος Γιάννης Τσώλος απαντά




  
Η αναβάθμιση του πολιτικού λόγου απ’ αυτούς που υποτίθεται ότι επιδιώκουν την καλύτερη λειτουργία θεσμών όπως αυτό του Δ.Σ. απαιτεί την στοιχειώδη μελέτη και υπευθυνότητα εκ μέρους των, την οποία μετά λύπης μου για μια ακόμη φορά δεν διαπιστώνω.
Σε τούτες τις κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας, το να συνεχίζει κανείς το ανούσιο και αποπροσανατολιστικό παιχνίδι των εντυπώσεων γιατί μόνο αυτό ξέρει να κάνει καλά, γίνεται ακόμη πιο επιβλαβές.
Επί των αιτιάσεων του επικεφαλής του Συνδυασμού «Δήμος για τα παιδιά μας»:
1) Σχετικά με την τηλεδιάσκεψη και την διαδικασία «δια περιφοράς» για τα Δημοτικά Συμβούλια. Και οι δύο διαδικασίες είναι νόμιμες. Επιλογή μας είναι να προχωρήσουμε με τηλεδιάσκεψη. Από την 18η Μαρτίου απευθύναμε αίτημα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους προκειμένου να μας ενημερώσουν αν τεχνικά έχουν αυτήν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη
Από τον συνδυασμό «Δήμος για τα παιδιά μας» τέσσερις δήλωσαν αδυναμία και άλλοι δεν απάντησαν.

Από τον συνδυασμό «Συμμαχία για το Μέλλον» οι δύο εκ των τριών δεν έστειλαν καμία απολύτως απάντηση!
Συνεπώς δεν είχαμε άλλη επιλογή.
Από την πλευρά μας, επειδή είναι στις θέσεις μας η τεχνολογία να υπηρετήσει τον δημόσιο διάλογο και την διαφάνεια θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια αυτό να το επιτύχουμε, αρκεί να μην βρίσκουμε εμπόδια, στους δήθεν θιασώτες του.
2) Καταγράφηκε η πρόταση συμβούλων για συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών και με κάποιες προϋποθέσεις. Οφείλω ως πρόεδρος του Σώματος, αλλά περισσότερο ως γιατρός να προστατεύσω την δημόσια υγεία. Ως γνωστόν συναθροίσεις πάνω από δέκα άτομα απαγορεύονται αυστηρά.
3) Για την διάθεση γραφείου στο συνδυασμό σας. Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 του Ν. 4674/2020 με ισχύ από τις 11/3/2020 και σε ότι αφορά την διάθεση χώρου αυτή προβλέπεται «ΕΦΟΣΟΝ το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες». Η δημοτική αρχή που είναι σε θέση να κρίνει τις υπηρεσιακές ανάγκες είναι ταυτόχρονα και στην θέση ευθύνης να αντιμετωπίσει το πολύ σοβαρό θέμα που σήμερα εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για την υγεία των εργαζομένων στο Δήμο. Αυτό προκάλεσε η επιλογή της προηγούμενης δημοτικής αρχής του συγκεκριμένου κτιρίου ως Δημαρχείο παραβλέποντας την στενότητα χώρου και την απουσία υποτυπωδών συνθηκών εργασίας.
4) Για το ζήτημα των ερωτήσεων που θίγετε δεν είμαι ο αρμόδιος να δω εάν απαντούν οι εμπλεκόμενοι κάθε φορά. Αρμοδιότητά μου είναι να σας δίνω το λόγο και να καταθέτετε τις απορίες, τους προβληματισμούς, τις ενστάσεις, την δική σας άποψη.
5) Κλείνω, τέλος, με κάποιες διαπιστώσεις στις οποίες καταλήγω μετά από επτά μήνες στο προεδρείο του κορυφαίου θεσμού της πόλης. Μακάρι να δείχνατε την ευαισθησία και την δεοντολογία που επικαλείστε όταν μια μέρα πριν την λήξη της θητείας σας την 30-08-2019 προκαλέσατε Δ.Σ. στο Λιμενικό Ταμείο για να πάρετε απόφαση σύμφωνα με την οποία ορίσατε τε τον εαυτό εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της Μαρίνας, όταν από την επόμενη ημέρα 01-09-2020 άλλος θα ήταν ο δήμαρχος!
Για την δημοτική αρχή, της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ο ναός της τοπικής μας δημοκρατίας. Είναι μέλημά μου να υπηρετήσω τον θεσμό αυτό από την θέση μου με υψηλό αίσθημα ευθύνης, χωρίς διαχωρισμούς. Βρίσκομαι εκεί ταγμένος να προασπίζω το δικαίωμα λόγου, γνώμης και έκφρασης και για τους 32 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους. Και όχι μόνο πρεσβεύω και επιθυμώ τις ανοιχτές διαδικασίες και φυσικά την τηλεδιάσκεψη, αλλά θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να συνεχίσουν να έρχονται δημότες στις συνεδριάσεις. Με χαρά βλέπω ότι τον τελευταίο καιρό αυτοί είναι αρκετοί. Ο δημοκρατικός διάλογος και ο πλουραλισμός είναι η βασική μου επιδίωξη όπως επίσης και η τήρηση της νομιμότητας και των διαδικασιών όχι «αλά καρτ» αλλά οριζόντια και για όλους.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου

Γιάννης Τσώλος